ChatGPT: En què et pot ajudar i en què no

ChatGPT pot ser de molta utilitat per a millorar la productivitat en determinades tasques, especialment quan es tracta de sintetitzar dades o automatitzar tasques repetitives

 Capacitats i les limitacions de ChatGPT en l'àmbit de la recerca i l'acadèmia | ACN Capacitats i les limitacions de ChatGPT en l'àmbit de la recerca i l'acadèmia | ACN

Amb la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) estan sorgint moltes preguntes sobre com pot transformar el món del treball, sobre com la podem utilitzar per millorar la nostra feina i sobre moltes altres qüestions. Avui voldria compartir la meva experiència com a usuari del ChatGPT. En concret, voldria destacar les capacitats i les limitacions en relació amb les activitats professionals que faig habitualment.

Més info: ChatGPT i el seu potencial per a l’ensenyament i la recerca

Hi ha tasques que ChatGPT fa bé i permet millorar la productivitat en reduir el temps d’execució. A tall d’exemple, destacaria les següents:

  • Tasca feta en segons: En primer lloc, una obvietat. ChatGPT fa la feina en segons. Per tant, permet guanyar molt de temps.
  • Instruccions per escrit o orals: A part de donar les instruccions per escrit, es poden donar oralment. Com que les instruccions orals el ChatGPT les posa immediatament per escrit, vol dir que substitueix a la persona que escriu el que una altra li diu oralment.
  • Resumir grans volums d’informació: Pot fer un resum dels temes més rellevants continguts en informes de centenars de pàgines. En aquest sentit, convé indicar al ChatGPT quins són els temes en els quals s’ha de posar el focus.
  • Analitzar i treure conclusions de grans quantitats d’informació: El ChatGPT pot processar, sintetitzar i proporcionar conclusions de grans quantitats de dades amb precisió i eficàcia. Exemples de tasques: Analitzar una memòria completa d’una empresa amb centenars de pàgines i fer un resum dels trets més destacables. Analitzar les desviacions entre un pressupost i la realitat en una empresa i detectar els temes que l’empresa ha de millorar.
  • Generar informes basats en diversos documents i instruccions: ChatGPT pot generar informes basats en instruccions concretes. Per exemple: Un informe de diagnòstic d’una empresa basat en dades econòmiques i financeres que se li facilita juntament amb una relació dels temes que ha d’incloure l’informe. O un pla de negoci d’una empresa basat en diversos informes i instruccions sobre els principals objectius del pla. També pot fer un pressupost amb diferents escenaris basat en les dades facilitades i també se li pot demanar que consulti dades existents a internet per a millorar aquestes previsions.
  • Redactar escrits basats en instruccions concretes: Pot generar textos, com ara comunicats de premsa o altres missatges, a partir de les indicacions concretes sobre l’estil de redacció i els missatges principals.
  • Traducció automàtica: Pot traduir textos en qualsevol idioma, català inclòs, de manera ràpida i amb un nivell acceptable per a molts usos.
  • Reconèixer patrons: ChatGPT és excel·lent en la detecció de patrons en grans conjunts de dades, cosa que és útil en activitats com la detecció de maquillatges comptables o fraus financers, per exemple.

El ChatGPT pot processar, sintetitzar i proporcionar conclusions de grans quantitats de dades amb precisió i eficàcia

Per altra banda, també he pogut comprovar que avui dia, ChatGPT hi ha tasques que no fa gaire bé. Vegem alguns exemples:

  • Buscar dades: Quan es demana a ChatGPT que busqui dades fa molts errors, ja sigui perquè no aconsegueix la informació més rellevant, o bé perquè la informació és incompleta o directament és errònia. Per exemple, si demanes que aporti dades o opinions existents a internet d’una empresa, d’un producte o d’una persona la informació obtinguda és, sovint, molt defectuosa. Això és conegut com a al·lucinacions de la IA, ja que es donen respostes que semblen convincents, però en realitat són inventades. I un altre problema és que sovint no et diu amb precisió d’on ha tret una determinada dada. Per això, cal verificar la informació que s’obté a través de ChatGPT.
  • Només té en compte el que hi ha a internet: Les persones tenim experiències que no estan a internet, però que ens ajuden a pensar, crear i decidir. Com que ChatGPT es nodreix essencialment del que hi ha a internet es perd totes les possibilitats que ens dona el coneixement de tot el que no hi ha a internet.
  • Problemes de confidencialitat: Cal anar amb compte amb la informació que es facilita al ChatGPT, ja que es pot perdre la confidencialitat. Per això, és molt recomanable introduir només aquella informació que no estigui subjecte al deure de confidencialitat.
  • Drets d’autor: Les respostes que facilita el ChatGPT poden estar subjectes a drets d’autor o problemes de plagi si se’n fa un ús inadequat.
  • Innovació: Tot i que ChatGPT és molt eficaç generant determinats continguts a partir de les instruccions que se li faciliten, encara no té la capacitat d’innovació disruptiva que tenim els humans. Tampoc té la capacitat per a reaccionar adequadament davant de situacions noves per a les quals no ha rebut instruccions.
  • Interacció humana: ChatGPT avui dia encara no té la capacitat de mostrar empatia i comprendre les emocions humanes.

En resum, ChatGPT pot ser de molta utilitat per millorar la productivitat en determinades tasques, especialment quan es tracta de sintetitzar dades o automatitzar tasques repetitives, o quan es tracta de fer informes basats en dades que se li faciliten i amb instruccions molt precises. De tota manera, és imprescindible tenir en compte les seves limitacions i errors, i cal que totes les respostes que ens dona siguin revisades per persones coneixedores dels temes que se li demanen.

Més info: Aprenentatge continu i IA: la parella perfecta

I per acabar, voldria compartir una bona notícia. A la universitat hem fet experiments per veure si ChatGPT és millor que els estudiants fent exàmens o treballs acadèmics. Hem descobert que si posem a competir al ChatGPT amb un estudiant promig, ni dels millors ni dels pitjors, guanya el ChatGPT. Però si la competència és entre el ChatGPT i un estudiant promig utilitzant el ChatGPT, guanya l’estudiant. Per tant, de moment, llarga vida per a les persones que sàpiguen utilitzar ChatGPT, no perdran la feina, al contrari, augmentaran molt el valor de la feina que fan.

Més informació
Barcelona se suma a la xarxa europea per impulsar la recerca en IA amb 23 investigadors
IA, Neuromarketing i Big Data: les claus per conquerir el nou consumidor a Autentica 2024
Pot la IA gestionar talent?
Avui et destaquem
El més llegit