Podria ser la motxilla austríaca una garantia per a l'estabilitat laboral a Espanya? Amb la repetició electoral i la nova cita amb les urnes el 10-N a tocar, alguns partits es plantegen la possibilitat d'aplicar a l'Estat espanyol el sistema d'indemnitzacions austríac: el PSOE i Ciutadans ho contemplen en els seus programes, mentre que Unidas Podemos el rebutja completament. En plena cursa per a les eleccions, l'expert en aquesta qüestió, membre de la junta de Pensions Europe des del 1989 i CEO d'APK Pensionskasse des del 2002 -la caixa més gran de pensions d'Àustria-, Christian Böhm, s'apropa a la seu de Foment del Treball per donar llum a aquest sistema que els diferents governs espanyols han anat estudiant en els darrers 10 anys. La situació a Àustria, però, no té res a veure amb la d'Espanya: els austríacs compten amb un 5% d'atur i el seu màxim en els darrers 20 anys ha estat del 7%, mentre que el de l'Estat espanyol frega el 14% i havia arribat, en èpoques de crisi, a pràcticament el 24%.
"Una motxilla és genial si no provoca mals d'esquena", ironitza l'ambaixador d'Àustria a Espanya i Andorra, Christian Ebner, al mateix temps que Böhm el complementa recordant que "als austríacs ens encanta el senderisme i, per això, és ideal portar la motxilla adequada".
Què és la motxilla austríaca?
És un sistema d'indemnitzacions bastant semblant al d'altres llocs: es tracta de pagar una prestació al treballador quan acaba el contracte de treball en funció de les condicions, sempre i quan la decisió la prengui l'empresa i no sigui el treballador qui vol marxar.
Com es va gestar la idea d'implantar-la?
En un moment donat, el legislador va dir que hauria de pagar aquesta prestació per acomiadament també si el treballador es jubilava i això era un problema greu per a les pimes perquè els representava molta càrrega. Es podia generar una prestació equivalent al sou d'un any i això significava una gran tensió financera.
Com es va introduir l'any 2003?
El sistema de pensions austríac va ser qui va inventar aquest sistema, però va ser una decisió que es va prendre conjuntament entre el Govern, els empresaris i els treballadors i que va rebre el suport dels agents socials i econòmics com els sindicats i la Cambra de Comerç.
"L'antic sistema no afavoria la mobilitat laboral del treballador perquè perdien la possibilitat de guanyar indemnitzacions"
Com funciona aquest sistema a Àustria?
Adoptar un canvi així en un entorn econòmic que no era propici era difícil i es van produir petites tensions econòmiques. Però l'antic sistema no afavoria la mobilitat laboral del treballador perquè perdien la possibilitat de guanyar indemnitzacions i es va decidir que si hi havia un sistema d'aportacions definides, podia ser més favorable. Tenim 16 anys d'experiència en això. Crec que ha estat un èxit. Les empreses compten amb aquest sistema que és fàcil i el treballador pot calcular el cost d'aquests beneficis. La gent té l'opció d'agafar els seus diners al final del contracte, no han d'esperar fins la jubilació. Aquest progrés, en els mercats financers en el segle XXI, demostra que les expectatives d'actuació són més significatives del que esperàvem. És pels beneficis del futur dels empleats i és un canvi real del sistema.
Aquest canvi en el sistema, és positiu tant per a les empreses com per als treballadors?
Té avantatges i inconvenients. És bo per a la supervivència de la companyia, però per alguns dels treballadors no ho és perquè només tenen contractes curts. Per exemple, en el sector turístic, tenen aquests contractes curts i han de pagar aquesta contribució fixada per la llei.
Què diferencia la motxilla austríaca del sistema antic?
El sistema antic feia pagar a les companyies entre el 2% i el 4% i amb la motxilla austríaca s'abona el 1,53% del sou del treballador. A més, les quotes i les aportacions es cobren a través del sistema de la seguretat social i, per tant, no hi ha cap problema si hi ha una insolvència.
"És molt necessari que el mercat laboral tingui més flexibilitat, que seria l'avantatge d'aplicar-ho a Espanya"
A Espanya, els diferents governs parlen d'aquesta possibilitat des de fa 10 anys. Creu que seria positiu aplicar la motxilla austríaca a l'Estat?
Podria ser una solució, però també té avantatges i desavantatges. És molt necessari que el mercat laboral tingui més flexibilitat, que seria l'avantatge d'aplicar-ho a Espanya. Abans, una persona podia estar molt de temps en una empresa i no et canviaves de feina per voluntat pròpia perquè guanyaves molts diners si et quedaves on eres. En aquest cas, pots negociar addicionalment per aquests treballadors que tenen bones qualificacions.
Així, dóna més opcions als empleats?
Aquesta també és una oportunitat per als treballadors perquè és més fàcil de canviar la teva relació laboral: des de la situació que tens a la mateixa empresa fins a poder moure't. Però encara hi ha alguns detalls que hem de canviar per millorar el sistema. És molt important la manera en què t'organitzes. Si tens molts costos, t'afecta a les xifres de rendiment.
Funciona igual per a tots els treballadors?
Aquest nou sistema abraça tant els treballadors públics com els privats, no hi ha diferència entre ells i això és el més important perquè entre un sector i l'altre hi ha moltes diferències. Abans, els beneficis fiscals per indemnitzacions eren enormes, de fet, el gravamen era del 6%, però sovint s'acabava enfilant més.
Aquí es diu que, d'una banda, pot ser bo per als bons professionals que estan acomiadant per no fer fora a una persona que porta molts anys a l'empresa i pagar-li una gran indemnització, però, de l'altra, que les empreses ja paguen molts diners per cada treballador i que amb la motxilla austríaca encara n'haurien de pagar més.
És un avantatge sobretot per als treballadors qualificats per les possibilitats que tenen de negociar els salaris, però el risc per l'empleat de ser acomiadat és més alt. En aquelles empreses que tenen un enllaç laboral és més fàcil no acomiadar perquè el cas acaba als tribunals, però les pimes, per exemple, no tenen aquests enllaços sindicals que ajuden a solventar acomiadaments injustos.
Com és el mercat laboral a Àustria i quina és la principal diferència amb el d'Espanya?
La demografia és similar i cada vegada hi ha menys naixements. Crec que la crisi financera ha afectat Espanya perquè teniu una taxa d'atur significativa. Les empreses busquen tenir una bona imatge amb els seus treballadors per atraure la millor gent perquè vivim en uns temps que les companyies necessiten atraure talent.
"Les empreses busquen tenir una bona imatge amb els seus treballadors per atraure la millor gent perquè vivim en uns temps que les companyies necessiten atraure talent"
Què representa APK Pensionskasse per Àustria?
És un dels sistemes de pensions d'Àustria. Treballa per a moltes companyies, sobretot del sector públic. El sistema de pensions va ser un bon pas dels polítics tant per als treballadors públics com del sector privat perquè és obligatori incloure-hi tots els treballadors. Però, fins a quin punt podem portar les pensions? I, quanta càrrega es pot imposar als joves que entren en el mercat laboral? A més, la vida laboral es retalla i la jubilació s'allarga perquè els joves cada vegada estiren més la seva formació.
Com funciona el sistema d'aportacions a Àustria?
El 80% el paguen els treballadors i les empreses i el 20% l'Estat, cosa que ho converteix en una qüestió política perquè ens preguntem si l'aportació de l'Estat constitueix una estructura estable i sostenible. Si, per exemple, hi ha una baixa per maternitat, l'aportació la fa tota l'Estat.
Vostè està des del principi d'APK. Com ha canviat el model i l'ha modernitzat?
APK és un dels pilars de provisió i fons de risc dels vuit que té Àustria i els fons de pensions són els principals proveïdors de pensions al país. Les pensions proporcionades per aquests fons són vitalícies i, per tant, no es poden treure d'un sol cop. Quan es va introduir la motxilla austríaca, vam decidir fer aquesta nova companyia perquè és un fons de pensions al marge de la motxilla, té una llei separada, unes normes diferents, una identitat, una proposta específica...
Hem d'aprendre molt d'Àustria.
Molts dels elements de cada país depenen els uns dels altres i sé que això no passa a tot arreu.