• Economia
  • Ciberseguretat: les dades d’un negoci que tot just comença a caminar

Ciberseguretat: les dades d’un negoci que tot just comença a caminar

El desenvolupament de noves tecnologies i la necessitat de protecció de les empreses seran el motor de creixement d’un sector amb un gran marge de creixement

La indústria genera les necessitats i les aspiracions i els consumidors | Cedida
La indústria genera les necessitats i les aspiracions i els consumidors | Cedida
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
17 d'Octubre de 2018

El 49% dels directius consideren que les seves empreses van coixes en estratègia de ciberseguretat. Malgrat tot, el volum del sector a Catalunya és poc més que anecdòtic. A dia d’avui es compten 352 empreses, que donen treball directe o indirecte a 5.898 treballadors i que acumulen una facturació de 806 milions d’euros, el que representa un 0,36% del PIB català. El 95% d’aquestes empreses són pimes i el 49% factura menys de 500.000 euros, mentre que el 41,5% superen el milió d’euros. Aquest és el dibuix que fa de la indústria l’informe La ciberseguretat a Catalunya, presentat per Acció en el context dels Cyberethical Days a la Industry Week de Fira de Barcelona.

 

Les xifres a Espanya no són gaire millors. Segons les dades del Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), el 2014 el sector a escala estatal estava format per 533 empreses, entre firmes dedicades exclusivament a la ciberseguretat i altres especialitzades en TIC. De fet, només el 37% dels treballadors es dedicaven exclusivament a aquest negoci. El volum de facturació d’aquestes companyies va ser de 598,2 milions d’euros.

 

Un negoci de 'players' internacionals

Així doncs, qui respon a la demanda de solucions en ciberseguretat de les empreses? L’informe d’Acció indica que el mercat “està concentrat en pocs països”, sobretot als Estats Units i a Europa, al Regne Unit. A aquesta afirmació cal afegir que el mercat també es defineix per tenir pocs players rellevants. Empreses com Kaspersky, Check Point, Cisco o Symantec s’emportaran la major del pastís del sector, que per aquest 2018 espera una facturació de 93.000 milions d’euros.

Kaspersky, Check Point, Cisco o Symantec, principals 'players' del sector de la ciberseguretat que factura 93.000 milions d’euros

La xifra suposa un 7% de creixement respecte els 86.400 facturats el 2017. Una desacceleració en una indústria que acumula 15 anys de creixements d’entre el 12% i el 15%. Malgrat la baixada del ritme, s’espera que les empreses continuïn incrementant la seva partida destinada a la ciberseguretat. En concret, la despesa global prevista pel període 2017-2021 és de 1.000 milions de dòlars.

No és d’estranyar si veiem les dades d’impacte que tenen els atacs informàtics sobre les companyies. Els danys derivats del cibercrim a escala global en el 2017 van ser de 6.000 milions de dòlars, el doble que el 2016. El 40% de les empreses que van ser víctimes d’un atac van veure interrompuda la seva activitat, amb l’impacte que això suposa sobre la facturació; el 39% va perdre informació confidencial; el 32% van veure com l’atac afectava a la qualitat dels seus productes; el 29% van ocasionar danys a propietats físiques i el 22% en el benestar de les persones.

El 83% de les empreses catalanes estan en ple procés de digitalització i la seva inversió preferent en aquest camí és en ciberseguretat

Els motius dels hackers maliciosos són coneguts: el 41% dels atacs busquen el segrest d’informació, mentre que la resta d’accions tenen finalitats polítiques, de perjudicar a la competència o generar amenaces internes.

Una amenaça lligada a la digitalització

L’estudi indica que el 83% de les empreses catalanes estan en ple procés de digitalització i que la seva inversió preferent en aquest camí és en ciberseguretat. No són dues realitats separades: el propi progrés digital comporta una vulnerabilitat intrínseca. Les innovacions digitals són susceptibles a ciberatacs.

La protecció d’aquests sistemes és, precisament, el que està permetent el creixement del sector de la ciberseguretat. Entre els processos protagonitzats per les empreses que més protecció estan requerint hi trobem les cadenes de producció interconnectades, els moviments de migració online de continguts analògics, l’aplicació de robòtica en la indústria 4.0, els components de la internet de les Coses, el big data, les dades emmagatzemades al núvol o, fins i tot, el desenvolupament de la futura xarxa 5G.

Novetats tecnològiques que, necessàriament, impulsaran la creació de nous sistemes de protecció.