El Círculo avisa que el fre a l'economia ja es nota a Catalunya

La patronal creu que "s'està notant la ralentització en consum i inversions" pel "desafiament" independentista

El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane

El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, ha advertit aquest dilluns que "s'està notant la ralentització en consum i inversions" a Catalunya pel "desafiament" independentista, i que hi ha hagut un procés de deslocalització "molt important", i ha dit veure "lògic" i "raonable" que la principal patronal empresarial de Catalunya, Foment del Treball, advoqui per la creació d'un nou Estatut, encara que "una altra cosa és que sigui possible".

Així ho ha assenyalat Vega de Seoane durant la presentació dels documents Una Espanya millor per tots i Un pacte per a un creixement integrador, amb els quals el Círculo celebra el seu 40 aniversari, en la qual ha advertit del perjudici econòmic que s'està produint ja a Catalunya com a conseqüència del procés independentista, en notar-se ralentització en consum i inversions, amb un procés de deslocalització "molt important", de 2.700 empreses netes, també per motius fiscals i d'un altre ordre.

Vega de Seoane ha recordat que Catalunya representa el 20% del PIB espanyol, per la qual cosa tot el que succeeixi a la regió afecta "moltíssim a tots els espanyols". "Hi ha una ralentització tant en consum com en inversions, tant a Catalunya com en la resta d'Espanya, però més a Catalunya", ha insistit, per afegir a continuació que en l'hipotètic cas que s'independitzés, faria "molt mal" a Espanya, a pesar que seguiria a la UE i l'euro, i seria un "desastre" per a Catalunya, perquè perdria entre un 30% i un 40% del seu PIB.

Així mateix, ha subratllat que la falta de seguretat jurídica que genera estar en una comunitat "on els propis polítics fan incomplir la llei i proposen que no es compleixi, genera una enorme inseguretat", especialment quan els empresaris tenen "bastant dificultats".

En la seva opinió, si fos pels dirigents polítics catalans, la situació en la comunitat aniria bastant malament", però avança perquè Catalunya és una regió "fantàstica" i els catalans són ciutadans "meravellosos".

Actuar amb "gradualitat"

En qualsevol cas, ha tornat a defensar que és "absolutament essencial" que l'Estat de Dret "funcioni i es garanteixi" a Catalunya, davant uns dirigents i unes institucions que "han decidit interpretar les lleis a la seva manera i, no solament incompleixen la legalitat vigent, sinó que presumeixen d'això i fins i tot inciten a la població a incomplir les lleis". Davant aquests comportaments, Vega de Seoane creu que "no hi ha una altra que el que s'està fent: actuar amb gradualitat però amb molta fermesa".

En qualsevol cas, espera que els poders de l'Estat no hagin de "anar pujant el diapasó" i utilitzar noves mesures. "Amb tot el que ens ha costat arribar fins a aquí és absolutament fonamental utilitzar tots els mitjans gradualment", ha remarcat Vega De Seoane, que confia que les implementades fins al moment siguin suficients per garantir l'Estat de Dret, que és "el prioritari ara mateix".

Aplaudeix Foment del Treball

Preguntat per les propostes del president de Foment del Treball, Joaquim Gai de Montellà, de recuperar el diàleg per crear un nou Estatut, que inclogui un pacte fiscal en la línia del contingent basc, Vega de Seoane ha dit veure-ho "lògic" i "raonable", ja que amb l'anterior va haver-hi "desacords i malapteses" en el tractament, si bé "una altra cosa és que sigui possible".

El president de Foment del Treball, per la seva banda, proposa un full de ruta per després de l'1-O perquè Catalunya es quedi dins l'estat espanyol. Així, planteja a la classe política l'aprovació d'un nou Estatut el 2019 que es voti en referèndum i que inclogui quatre concessions per a Catalunya: reconèixer la identitat catalana, pacte fiscal, més inversió en infraestructures i presència catalana en organismes internacionals i competicions esportives. Així ho desgrana en declaracions al diari El Mundo, en les quals també planteja la necessitat de "recuperar Catalunya", ja que "Espanya necessita aquest motor enorme que representa". L'empresari confia que l'Estat no acabi aplicant l'article 155 de la Constitució espanyola per retirar competències a la Generalitat: "No seria bo, perquè fer servir els màxims arguments legals no és bo, el camí sempre està en el diàleg".

El president del Círculo de Empresarios ha valorat que Gay de Montellà, com a president de la principal patronal catalana, s'hagi pronunciat en pro del compliment de la llei, amb un full de ruta "perfectament constitucional i legal".

En aquest sentit, Vega de Seoane ha aclarit que "ningú està enfadat per les idees que té la gent", sinó que "el que no ens agrada és el procediment, que vulguin imposar idees, incomplint les pròpies regles que ells tenen i amb comportaments que ens recorden a temps molt tristos en la història d'Espanya".

En tot cas, Vega de Seoane considera que "no podem quedar-nos queixosos, tirar la culpa al Govern i no fer res", sinó que "en temps de grans canvis la societat civil s'ha de mobilitzar i vertebrar". Enfront del pronunciament de Foment del Treball, ha assenyalat que a Catalunya hi ha una "enorme tensió" que fa que "molts empresaris no volen tirar llenya al foc i estan en una actitud més prudent".

Més informació
Si em toques Volkswagen, et toco Apple
Pau Caparrós: "El Corredor Mediterrani és més que un tren"
Economia i futbol (o viceversa)
Avui et destaquem
El més llegit