• Economia
  • Les ciutats del futur ens faran més feliços?

Les ciutats del futur ens faran més feliços?

La desena edició del 'Smart City Expo World Congress' obre les portes a les solucions sostenibles, responsables i transparents

Smart City Expo World Congress de l'edició passada | Cedida
Smart City Expo World Congress de l'edició passada | Cedida
Barcelona
16 de Novembre de 2021

Que fa que la gent sigui feliç? Sigmund Freud, pare de la psicoanàlisi, deia que el que feia a una persona feliç era l’amor i la feina. Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat de Catalunya, interpreta les paraules del psicòleg i destaca que “les connexions entre persones i la necessitat de sentir-se útil per a la societat ens posen en bon camí per buscar la felicitat” i que per tal d’aconseguir-ho “necessitem rodejar-nos d’un ambient que ens acompanyi”. D’aquesta manera ha deixat inaugurat el desè Smart City Expo World Congress, una convenció, segons els organitzadors de “renom mundial”, que reflexiona, descriu i inventa les ciutats del futur.

 

Amb uns 400 expositors, més de 350 ponents i una previsió de més de 10.000 assistents, el Smart City Expo World Congress es prepara per a tres dies de moviment i reflexió davant els dos grans eixos que defineixen les ciutats del futur: accessibilitat i sostenibilitat. Barcelona segueix sent l’amfitriona d’aquest congrés que, des de fa deu anys, intenta construir millors societats des de la base de les infraestructures dels territoris: “Barcelona és casa d’Ildefons Cerdà, el primer a dissenyar l’urbanisme tal com el coneixem avui dia; no hi ha millor epicentre per parlar de les ciutats del futur”, descriu Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, ell mateix recorda que “hi ha una necessitat clara d’innovació i reconstrucció de la societat”.

Les ciutats intel·ligents no només impliquen innovació i tecnologia sinó que aquesta és la base per aconseguir d’altres aspiracions molt més importants per a les societats. Aquesta edició es marca l’objectiu d’aconseguir allargar l’esperança de vida mundial, mitjançant la transformació sostenible i digitalització de les ciutats: “Les desigualtats s’han d’eliminar creant una base sòlida i conjunta”, recorda Aníbal Gaviria, governador d'Antioquia, a Colòmbia. A més, el governador, des de la seva faceta més optimista, esmenta que la xifra esperada per a 2050 és “prolongar l’esperança de vida fins als 90 anys de mitjana mundial”. Una opinió que també comparteix Jan Jambon, ministre-president de Flandes, a Bèlgica. Jambon replica, però, que s’ha de treballar de manera conjunta i unànime per aconseguir els resultats desitjats. “Catalunya i Flandes seguiran col·laborant de ben a prop per fer possibles els canvis estructurals de les ciutats”, descriu el ministre-president, qui s’acomiada amb el càntic “Visca Catalunya i visca Flandes”.

 

Jambon: “Visca Catalunya i visca Flandes”

Jambon i Gaviria no s’allunyen gaire en reafirmar la necessitat de col·laboracions entre països. Més concretament, el ministre-president de Flandes, estipula que la base del problema és la falta de transició de dades, ja que les ciutats del futur han de ser capaces de gestionar la quantitat de dades que emeten les empreses. “Necessitem un banc de dades públic, una manera d’unificar la informació perquè les empreses cedeixin les seves dades per seguir avançant”, explica Jambon. Així doncs, tots els ponents reconeixen que les dades formen part d’aquesta nova era i per tant, s’han de buscar mecanismes per a gestionar-les, això sí, tal com recorda Puigneró: “De manera responsable, transparent i sostenible”.

La iniciativa catalana per millorar ciutats

El Govern català no només es mostra com a amfitrió d’aquesta edició sinó que també aprofita per presentar el seu pla de millora de les ciutats, en aquest cas centrat en tot Catalunya, però amb especial èmfasi a l’àrea metropolitana de Barcelona: “El Green & Digital Catalonia és la proposta del Govern català dins del Smart Expo City World Congress”, explica Puigneró. Així doncs, aquesta iniciativa  liderada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Treball -a través d’Acció-  recrea, en més de 550 metres quadrats d’espai expositiu “una Catalunya diversa i inclusiva amb els seus diferents paisatges i realitats”, tal com es descriu des de la mateixa iniciativa.

23 empreses, centres i entitats catalanes que participen a l’Smart City Expo World Congress 2021 amb el suport de la Generalitat

Durant els dos dies que dura el congrés, els assistents podran veure com un dron dotat amb tecnologia facilita la tasca dels cossos d’emergències en un incendi, o les funcions d’un wearable (dispositiu electrònic) basat en Intel·ligència Artificial per a emergències marítimes; descobrir un sistema intel·ligent per al control i protecció de la ramaderia extensiva, un fanal solar intel·ligent que alerta dels nivells de contaminació o un tòtem de megafonia sense fils que avisa la ciutadania del que passa al seu entorn. En total, doncs, 23 empreses, centres i entitats catalanes que participen a l’Smart City Expo World Congress 2021 amb el suport de la Generalitat per demostrar com la tecnologia també està feta per millorar les societats.

Puzzlex

Fira de Barcelona també acull una nova iniciativa amb la col·laboració de ​​Advanced Material Future Preparedness Taskforce (AMPT) i Mobile World Capital Barcelona. Aquest programa, que rep el nom de Puzzlex, se centra en l’ús de materials Deep Tech per construir un futur millor i més sostenible per a la humanitat en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: “Els materials de frontera són els components bàsics de la propera generació de tecnologies. Puzzlex proporcionarà els primers terrenys d’intersecció entre materials Deep Tech i els ODS per aconseguir solucions a diferents problemes”, descriu Zina Jarrahi Cinker, directora general d’AMPT.

D’aquesta manera i amb el suport de diverses administracions públiques, Puzzlex té com a objectiu aprofitar el potencial dels anomenats frontier materials per resoldre alguns dels desafiaments a què s’enfronta la societat. La iniciativa consta d’un esdeveniment anual -emmarcat dins del congrés Smart City Expo- i una incubadora d’empreses per donar suport a startups de tecnologies de materials, atreure inversions i construir un ecosistema global. En definitiva, un “programa disruptiu” tal com el descriu Cinker, ja que “no existeix cap iniciativa al món que tanqui aquesta bretxa i volem reunir a tots els actors involucrats per generar idees, connectar els punts, catalitzar solucions per a utilitzar els materials del futur i ajudar el nostre món avui“.

El futur de les ciutats no només està en mans de les persones sinó també dels governs i administracions públiques que han de col·laborar i seguir innovant per crear noves sinergies i iniciatives. Com deia Freud “hem de connectar-nos per ser feliços” i aquesta felicitat ha de venir generada d’un territori transparent i segur que vetlli per les necessitats dels ciutadans i el planeta, ja que tal com recorda Puigneró: “Hem de fer la vida dels nostres ciutadans feliços fent les nostres ciutats intel·ligents”.