Fa 35 anys, parlar d’interès per preservar el medi ambient o d’apostar pel reciclatge eren pràctiques poc habituals al món empresarial, especialment a l’industrial. Tot i això, hi ha companyies que des de fa diverses dècades centren la seva activitat en la recuperació de materials i metalls. És el cas de Clemente Perfil 21, amb una trajectòria de gairebé un segle, una empresa de caràcter familiar, que ara gestiona la quarta generació. Dedicada al reciclatge, està ubicada a Cervera (la Segarra), encara que disposa d’una planta per fondre l’alumini i una altra instal·lació per comercialitzar-lo. Separar els metalls en funció de la composició i de les seves qualitats és un dels eixos centrals del seu negoci. Per impulsar el seu compromís amb el reciclatge, Clemente Perfil 21 disposa de maquinària avançada tecnològicament per separar i aprofitar els metalls a través de la dissimetria. És en aquest context, en què la firma ha comptat amb el suport financer de l’Institut Català de Finances (ICF), que li ha atorgat un crèdit per la substitució de maquinària. L’ajut de l’organisme pertanyent a la Generalitat de Catalunya ha facilitat millorar el tractament de la ferralla que rep de les empreses del sector de l’automòbil o dels fabricants d’electrodomèstics.
Aquesta nova maquinària, segons explica el gerent de Clemente Perfil 21, José Clemente, “ens ha permès guanyar eficàcia, alhora que es redueix el consum elèctric i contribuïm així a millorar la sostenibilitat”. Clemente precisa que una de les tasques de la companyia és gestionar les matèries primeres, la ferralla de materials que si no es recuperessin, anirien a parar a l’abocador. “Tractem coure, alumini, llautó o acer inoxidable, dels quals separem la composició dels metalls a través d’un lector òptic i els raigs X”.
Amb el propòsit d’innovar de forma constant, Clemente recorda que l’adquisició de maquinària forma part de la necessitat de completar el cicle productiu. A Cervera, es rep el material, “que es posa bonic per portar-lo al forn”, a Seròs es fon i refina l’alumini i a Maials es comercialitza. La part final del procés és la venda del material, ja transformat, a les fàbriques consumidores de matèries primeres, el què suposa un exemple d’economia circular.
Una de les tasques de la companyia és gestionar les matèries primeres, la ferralla de materials que si no es recuperessin, anirien a parar a l’abocador
Inversions en maquinària
Clemente Perfil 21 va rebre un crèdit de l’ICF de 900.000 euros per a la compra de maquinària. “Entre el seu finançament i els nostres fons propis, hem aconseguit una empenta per tirar endavant els nostres projectes de modernització”, comenta Clemente. Així, el gerent assenyala que “no és la primera vegada que treballem amb l’ICF, ja que es tracta d’un banc àgil, ràpid, que exigeix unes garanties accesibles als nostres interessos ”. L’organisme públic disposa de la línia ‘ICF Crèdit- Inversió’, en el qual atorga préstecs per finançar inversions en actius fixos, materials, immaterials i financers, que inclou la possibilitat de cofinançar amb una altra entitat financera, amb iguals condicions i garanties.
Clemente, fundador de Clemente Perfil 21, compta amb una llarga trajectòria al món del reciclatge. Els seus inicis, que van ser a Sabadell, van permetre a l’empresa tractar els materials fèrrics i no fèrrics i especialitzar-se en alumini i coure. Fa una dècada, va ampliar el seu camp d’acció amb la compra d’una planta per fondre l’alumini a Seròs. “Som especialistes a fer operacions difícils de reciclatge, les que els altres no volen o no saben fer, com la valorització dels residus del plàstic i del coure”.
La firma consumeix anualment unes 10.000 tones de metalls, de les quals un 80% correspon a l’alumini. “Som ferrovellers des de fa gairebé un segle”, manifesta orgullós José Clemente. Des de fa més de tres dècades, la seva presència a Cervera ha consolidat el seu negoci. Clemente Perfil 21 factura al voltant de 35 milions d’euros i té una plantilla de 45 persones. “És un segment d’activitat que cada dia va l’alça, ja que existeix més consciència de la necessitat de gestionar els residus i es recicla més i millor”.
Clemente Perfil 21 va rebre un crèdit de l’ICF de 900.000 euros per a la compra de maquinària i la millora dels seus processos productius
Clemente Perfil 21 té una de les infraestructures més desenvolupades i sostenibles en l’àmbit del refinament d’alumini a l’Estat espanyol. La seva tasca rau a refinar-lo i convertir-lo en lingots que puguin ser utilitzats en matèries primeres del sector industrial, com l’automòbil. Per fer-ho possible, prèviament ha sigut necessari un procés de classificació en funció de la qualitat del metall. Resseguint una filosofia basada en la innovació i el respecte al medi ambient, ha travessat fronteres, exportant un 50% de la seva producció, especialment al mercat italià.
Continuant amb aquests dos conceptes, la companyia familiar ha posat en marxa dos forns d’inducció elèctrica de 2.000 kilowatts, amb els quals alimenta amb electricitat autoproduïda mitjançant gas natural. D’aquesta forma, ha aconseguit avançar cap a uns processos productius cada vegada més nets i eficaços. A més, gràcies a la inversió ha obtingut la supressió del cost del vessament de residus. Un avantatge que fa que la firma encara sigui més competitiva a l’hora d’oferir els seus clients matèries primeres i de qualitat a uns preus ajustats.