Convertir el club en una entitat de consum gairebé zero en relació amb les energies fòssils, especialment el gas natural, necessàries per satisfer les demandes de calor de les seves instal·lacions. Aquest propòsit, que el Club Natació (CN) Sabadell ja es plantejava l’any 2017, es va accelerar en el període postpandèmic pel canvi en la conjuntura internacional, sobretot en l’aspecte energètic. Així ho detalla el president del club, Claudi Martí. En el marc de la necessitat d’accelerar la iniciativa, sostinguda en un pla d’estalvi que redueixi el consum, el CN Sabadell va acudir l’any passat a diverses vies de finançament, entre les quals es trobava la de l’Institut Català de Finances(ICF), Organisme de la Generalitat de Catalunya, que va oferir un préstec d’1,3 milions d’euros. En el seu Eix 3, l’ICF promou el desenvolupament sostenible a través de l’acompanyament del teixit empresarial en la transició cap a un model de negoci sostenible i el foment del finançament de projectes amb la finalitat de mitigació o adaptació dels efectes del canvi climàtic. Així, l’Institut contribueix a impulsar projectes sostenibles que apostin per l'energia neta i posin en marxa processos de transició energètica.
L'ICF va finançar el projecte del CN Sabadell per impulsar una transició verda mitjançant l'autosuficiència energètica
Un d’aquests projectes és el pla d’estalvi emprès pel CN Sabadell, que amb l’objectiu de reduir l’empremta energètica, va realitzar canvis a les cobertes de les piscines, renovar la maquinària obsoleta i va instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada de la seva seu de Can Llong. Tal com assegura el president de l’entitat, “es tractava de portar a termes unes mesures que consideràvem urgents per assolir l’estalvi i l’eficiència”. D’aquesta emergència, va sorgir el suport financer de l’ICF. A més, l'entitat de la Generalitat de Catalunya també impulsa projectes de digitalització i reindustrialització, transició verda, habitatge social, modernització del sector primari, etc.
Un 18% del pressupost en despesa energètica
Claudi Martí, president del CN Sabadell, explica que el context geopolític sorgit de la pandèmia, com l’increment dels preus energètics, l’escalada de la inflació i la crisi logística ha provocat que per l’entitat, la factura de la despesa energètica suposi el 18% del pressupost del club, 11 punts més que fa quatre anys.
Tot i això, el CN Sabadell fa temps que aposta per l’eficiència energètica. De fet, l’any 2017, en un pla que va batejar com ‘Gas zero’, ja es va plantejar la importància de reduir la despesa en fonts energètiques fòssils. “La nostra relació amb l’ICF ve de lluny, ja que el 1999 ens van ajudar per finançar la construcció de la nostra segona seu a Can Llong”, assenyala el president.
L’arribada de Martí a la presidència va activar els plans de sostenibilitat de l’entitat. Amb el pla ‘Gas zero’ van arribar les inversions, que en sis anys han sigut de 3,9 milions d’euros. A partir d’aquest full de ruta, que finalitza el 2022, amb el préstec de l’ICF, el finançament bancari tradicional i els fons europeus Next Generation, s’arriba a un pla de reaprofitament energètic basat en l’autosuficiència.
Energia circular
Des del CN Sabadell es prioritza la substitució del gas pel consum elèctric. Al respecte, Martí comenta que “tota la nostra activitat se centra en l’aprofitament energètic mitjançant circuits tancats i circulars”. El sistema que empren és similar al de les subhastes diàries per fixar el preu de la llum, en el qual primer es dóna sortida a les renovables, la cogeneració i l’electricitat per acudir al gas com a últim recurs només en el cas que s’hagin esgotat la resta de fonts.
El projecte d'eficiència energètica compta amb dues fases. La primera es basa en l'eliminació de l'ús d'energies fòssils. “En el cas del nostre club és deixar d'utilitzar gas natural per a cobrir les necessitats tèrmiques sobre la climatització de piscines, ambients i l'aigua sanitària. També la utilització de bombes de calor, així com la substitució de la coberta de la piscina del globus del carrer Montcada”, diu Martí.
Claudi Martí: "Tota la nostra activitat se centra en l’aprofitament energètic mitjançant circuits tancats i circulars”
La segona fase és l'autoproducció mitjançant plaques fotovoltaiques de les dues instal·lacions, especialment la de Can Llong, on s'ha ampliat amb més pistes de pàdel gràcies al nou sostre que dona cabuda a les plaques. Totes aquestes millores suposen eliminar 2.200 tones d'emissions de CO₂ i un estalvi anual de 400.000 euros amb els preus actuals de l’energia.
El president del CN Sabadell insisteix que la inversió de l’entitat en sostenibilitat suposa “una aposta de futur en el marc d’una activitat molt depenent del factor energètic. En un context a mitjà i llarg termini de volatilitat de preus, necessitem una certa estabilitat”. Aquest suport, segons Martí, es va traduir en l’actuació d’entitats com l’ICF, que “va assumir el rol que li correspon al costat de les empreses”.
El CN Sabadell, igual que la resta de clubs esportius de les seves característiques, aspira a recuperar les xifres prepandèmiques, ja que la caiguda dels ingressos en aquests anys s’ha situat entre un 20 i un 30%. La crisi de subministraments, la inflació disparada i els tipus d’interès alt, que han encarit el finançament empresarial, han impactat en el compte de resultats. Amb 23.000 socis, 200 treballadors, dos seus, 60.000 metres quadrats d’instal·lacions i 10 piscines, tres d’elles olímpiques, els esforços del club són consolidar aquest repte energètic a través d’una reducció de despeses i una gestió eficient. Aquestes són les credencials que enumera orgullós el seu president, Claudi Martí, qui recorda que un club de natació de Sabadell té més piscines olímpiques que la meitat de capitals de província de l’Estat espanyol.