El Clúster de Salut Mental Catalunya (CSMC) fa un pas endavant en el seu posicionament internacional aconseguint el certificat d’excel·lència Gold Label, tant per la seva naturalesa única, com per la seva gestió. Per a Marta Sánchez Bret, directora del CSMC, “l'etiqueta Gold contribueix al reconeixement general i a la visibilitat de l’organització, però també, demostra que el model social que proposem comença a arrelar en la cultura empresarial. La nostra activitat econòmica no s’adreça només a empreses, sinó també, a les usuàries i aconseguir el millor suport biopsicosocial durant tot el cicle de vida”.
En el cas del CSMC, la distinció també és un reconeixement per representar un sector que abans no estava en el mapa dels clústers i tampoc es reconeixia com a mercat a Europa. “Som el primer i únic clúster del sector de la salut mental, les neurociències i l’envelliment, i tot i que ha estat una gran oportunitat, també ha representat un repte. En especial, per la necessitat de construir ponts entre un ecosistema de salut públic i el privat que no sempre han anat de la mà”, afegeix Sánchez Bret.
El certificat Gold Label
Aquesta acreditació, que demostra la bona gestió d’aquestes organitzacions, la concedeix l’European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), una associació amb seu a Berlin que agrupa més de dos-cents experts en clústers i que va néixer fruit de l’European Cluster Excellence Initiative (ECEI), iniciativa promoguda el 2009 per la Comissió Europea. Enguany, a banda del CSMC, també han aconseguit el reconeixement el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, el Clúster de la carn i la proteïna alternativa (Innovac) i el Clúster Foodservice. En total ja són 10 les agrupacions catalanes amb el certificat Gold Label, que representen el 40% dels membres del programa Catalonia Clusters d'Acció i el 19% dels clústers de tot Europa.
Per rebre aquest certificat, al qual s’hi ha accedit amb el suport d'Acció, s’han analitzat 30 indicadors relacionats amb el finançament, la governança, l’estratègia, la composició (que a l’organització hi hagi presència de multinacionals, pimes, startups, universitats o centres tecnològics) o la qualificació de l’equip que el gestiona.