• Economia
  • El col·lapse del SEPE s'intensifica amb la segona onada

El col·lapse del SEPE s'intensifica amb la segona onada

La UGT denuncia una retallada d'un terç del personal en 10 anys, mentre que el SEPE portarà als tribunals la venda de cites prèvies

Un home mira la portada de la web del SEPE, en una imatge d'arxiu | ACN
Un home mira la portada de la web del SEPE, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
13 de Novembre de 2020

La càrrega de feina del Servei Públic D'Ocupació Estatal (SEPE) ha augmentat un 600% a causa de la covid-19. Els mesos d'estiu, en què molts ERTO van acabar i la situació es va relaxar, no han estat suficients per destensionar el servei. La segona onada de coronavirus, a més, ha empitjorat la situació. La UGT denuncia l'increment de la feina i assegura que els treballadors del SEPE hi han de fer front amb una plantilla que s'ha retallat un terç en els darrers 10 anys. 

A les oficines de la demarcació de Barcelona, assegura el sindicat, hi ha endarreriments de fins a tres mesos en la tramitació de les prestacions ordinàries d'atur. Això ha portat algunes persones a oferir un servei il·legal de venda de cites prèvies. En alguns locals del barri de Ciutat Vella, com locutoris o bugaderies, es poden veure cartells penjats que ho anuncien. El SEPE ha anunciat que portarà aquesta pràctica als tribunals. 

El Ministeri de Treball -del qual depèn el SEPE- va començar a tenir indicis de la venda de cites prèvies quan tots els usuaris que van assistir un dia a una oficina de Barcelona eren d'una altra localitat. Amb cita prèvia, els funcionaris atenen qualsevol ciutadà, tot i que aquella oficina no li pertoqui per demarcació. Miguel Ángel Garcia, treballador del SEPE i president de la junta de personal dels funcionaris de l'Estat a la província de Barcelona, assegura que algunes persones han pagat entre cinc i 80 euros per obtenir una cita. 

Des del Ministeri insisteixen que és un servei gratuït i que requereix facilitar dades personals. És per això que posaran en coneixement de la Fiscalia aquestes pràctiques perquè "procedeixi als efectes oportuns". Un altre fet que els va fer sospitar va ser la repetició dels mateixos correus electrònics fins a 20 vegades. "Ens vam adonar que bona part d'aquestes cites demandades amb els correus que es repeteixen s'anul·laven; quan això passa es genera disponibilitat", afirma Garcia. 

Aquestes cancel·lacions s'utilitzen després per vendre la cita. Tramitar una cita per a un tercer no és il·legal, avisen des de la CGT, però si s'obté una cita fictícia fent servir dades inventades i després es ven, "s'entraria en una línia més delicada".