• Economia
  • Com més tard, millor: el sector turístic català s'acosta a la plena ocupació per la Setmana Santa

Com més tard, millor: el sector turístic català s'acosta a la plena ocupació per la Setmana Santa

La Costa Brava, Barcelona i la Costa Daurada es posicionen com a principals destins d'unes vacances del 2025 protagonitzades pel públic familiar i de proximitat

Els càmpings veuen en la Setmana Santa una possibilitat de fidelitzar nou públic per a futures temporades | Playa Montroig Camping Resort
Els càmpings veuen en la Setmana Santa una possibilitat de fidelitzar nou públic per a futures temporades | Playa Montroig Camping Resort
Marc Vilajosana
Periodista
Barcelona
12 d'Abril de 2025

El sector turístic espera amb candeletes l’arribada d’una Setmana Santa definida com a “històrica” pel ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui ha avançat unes xifres de despesa “rècord” dels turistes internacionals al conjunt de l’Estat: més de 200.000 milions d’euros, un 13% més que el 2024, segons les previsions de Turespaña. El bon moment és corroborat per l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), la principal patronal d’agències de viatges a Espanya, que anticipa un 15% més de reserves que l’anterior Setmana Santa.

 

Aquest clima també es percep a Catalunya, que espera un 10% més de turistes que l’any passat, segons avançava la directora general de Turisme de la Generalitat, Cristina Lagé, durant la presentació de la darrera edició de B-Travel. “La Setmana Santa és una època clau per a l'hostaleria a Catalunya i suposa una oportunitat per a la generació d'ocupació”, assenyala el director d’intel·ligència de màrqueting d’Eurofirms People First, Eloi Tarrés. L’entitat recull en un informe que l’any passat el 42% de les afiliacions del mes de març, quan va caure la Setmana Santa, corresponien al sector de l’hostaleria.

La Costa Brava, beneficiada per les dates

D’entre totes les destinacions, la Costa Brava és assenyalada per ACAVE com el destí que rebrà més turistes de Catalunya i el tercer de tot l’Estat, només per darrere de les Canàries i les Balears. “La Setmana Santa sempre sol ser una bona temporada, però al final, com més enllà és, més calor fa i més entrada és la primavera, encara sol ser una mica millor”, celebra el president del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona i de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, en una conversa amb VIA Empresa. Un exemple d’aquesta tendència el trobem a Lloret de Mar: l’any passat, en què la Setmana Santa va caure del 24 al 31 de març, el municipi va registrar 171.000 pernoctacions, mentre que el 2023, quan es va celebrar del 2 al 9 d’abril, la xifra va arribar a les 199.000 nits d’estança.

 

Les previsions amb què treballa el Patronat situen l’ocupació del conjunt del territori al voltant del 85% i el 90%, especialment entre el Dijous Sant i el Dilluns de Pasqua. La Costa Brava sud és el territori amb millors perspectives —almenys, entre els hotels que ja estaran oberts—, amb xifres d’entre el 90 i el 95%, seguit per la Costa Brava nord i centre (85-90%). 

La Costa Brava espera una ocupació turística d'entre el 85 i el 90% durant la Setmana Santa | Gemma Tubert / ACN
La Costa Brava espera una ocupació turística d'entre el 85 i el 90% durant la Setmana Santa | Gemma Tubert / ACN

El bon temps serà clau per acabar d’arrodonir les xifres i acostar-se al sold-out, però no és l’únic condicionant que explica l’èxit de la regió. “Tindrem el MIC de futbol, en què participen 440 clubs de 40 països que portaran 8.800 nanos allotjats als hotels, més les seves famílies”, recorda Noguer. Més enllà d’aquest fet, el perfil de turista no s’allunya massa del que reben durant la temporada alta d’estiu: les famílies catalanes protagonitzen la part del pastís més grossa, que es complementa amb el públic internacional que pot arribar a través de les diferents rutes de l’Aeroport de Girona i, sobretot, del turisme francès, assidu especialment en l’àmbit dels càmpings.

En el conjunt de les Comarques Gironines, les perspectives també són positives. Noguer presenta xifres d’entre el 80 i el 100% d’ocupació a la ciutat de Girona, d’un 70-75% als territoris dinterior i la Cerdanya, i d’un 85-90% al Ripollès. Per la seva banda, l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), que representa uns 14.000 allotjaments de la regió, assenyala que l’ocupació dels seus representats ja supera el 75%, i en alguns casos, el 85%. D’acord amb l’entitat, l’estada mitjana és de cinc nits, una més que el 2024, i hi ha l’expectativa que, “si es manté el bon temps”, es pugui arribar a la plena ocupació. En aquest cas, el 45% dels clients són catalans i provenen majoritàriament de la demarcació de Barcelona, especialment de l’Àrea Metropolitana, mentre que la resta viatjaran des d’altres regions de l’Estat o d’Europa.

Barcelona, turisme més internacional i familiar

Només la costa d’Andalusia separa Barcelona de la Costa Brava al rànquing de destins de l’Estat que més turistes rebran aquesta Setmana Santa segons ACAVE. De fet, la capital catalana s’ha posicionat com el setè destí mundial amb més cerques d’allotjaments i el vuitè en vols durant el mes de març de 2025, segons dades de Destiny Insights with Google recopilades per l’Observatori del Turisme a Barcelona. El mateix organisme recull que les reserves d’hotels pel mes d’abril a 24 de març ja superaven en 4,3 punts percentuals les reserves que es van registrar durant tot l’abril de 2024.

Els allotjaments turístics també esperen una alta ocupació durant aquesta Setmana Santa: més del 90%, segons Apartur, associació que representa el 85% de l’oferta legalitzada a la demarcació. En concret, unes 40.000 persones que passaran una mitjana de cinc dies a la ciutat comtal, procedents principalment d’Alemanya, Estats Units, Polònia i altres països europeus. Fins al 90% d’aquests visitants són famílies, les quals opten per aquesta modalitat per ser “una forma flexible, assequible i complementària” que els permet “conviure sota un mateix sostre com si estiguessin a casa seva”, argumenta el president de l’entitat, Enrique Alcántara.

La Costa Daurada, entre la platja i l’esport

El tercer territori turístic en discòrdia del Principat per a la Setmana Santa és la Costa Daurada, una regió que novament espera fregar la plena ocupació, amb unes previsions d’entre el 80 i el 90% segons la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). De la mateixa manera que succeeix amb la Costa Brava, les tardanes dates en què coincideixen els dies festius s’han rebut com una bona notícia per als establiments, ja que els permet atraure més públic interessat en el turisme de sol i platja.

Un dels beneficiats és el Playa Montroig Camping Resort de Mont-roig del Camp, segons confirma a VIA Empresa el seu director, Alejandro Giménez: “Ara com ara, ja tenim un 15% més d’estances que les que vam tenir a la Setmana Santa de l’any passat”. Giménez identifica aquest període com un dels moments més importants dins de la temporada baixa per als càmpings, ja que els permeten captar nou públic local que potencialment pot acabar fidelitzant: “És com un expositor per a futures reserves per al client de proximitat, que després es converteix en habitual en altres moments de la temporada”.

Giménez: “La Setmana Santa és com un expositor per a futures reserves per al client de proximitat, que després es converteix en habitual en altres moments de la temporada”

De fet, fins al 58% de les reserves d’enguany del Playa Montroig Camping Resort venen de clients espanyols, dels quals al voltant d’un 60% són catalans. La resta provenen d’altres països europeus, especialment d’Alemanya (15%) i Països Baixos (10%). Tot i que representen un percentatge més baix, Giménez també destaca el públic suís, que ha passat d’un 2% a un 4% en un any.

Malgrat la preeminència que suposa el sol i platja, no es tracta de l’únic tipus de turisme que atrau la regió, que enguany destaca especialment pel turisme esportiu. Fins a 45.000 esportistes visitaran la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre aquesta Setmana Santa, segons estima la FEHT. “El turisme esportiu és una de les claus per a la desestacionalització del sector turístic i per al creixement de la nostra economia. A aquests tornejos i esdeveniments no només venen els mateixos esportistes, sinó també els acompanyen les seves famílies, que aprofiten l’oportunitat per descobrir la nostra destinació i PortAventura World”, valora la presidenta de la federació, Berta Cabré.

La Costa Daurada i les Terres de l'Ebre esperen l'arribada de 45.000 esportistes durant la Setmana Santa | Cedida
La Costa Daurada i les Terres de l'Ebre esperen l'arribada de 45.000 esportistes durant la Setmana Santa | Cedida

Els Pirineus estiren la jornada d’esquí

Malgrat no beneficiar-se del turisme de platja, a Ponent les perspectives no són pas negatives. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida espera una ocupació del voltant del 90% als hotels i bungalous dels Pirineus, zona on s’allargarà fins al 20 o 21 d’abril la temporada d’esquí gràcies a les nevades de finals de març. Tant Baqueira Beret (Vall d’Aran) com Boí Taüll (Alta Ribagorça), Espot Esquí i Port Ainé (Pallars Sobirà) rebran els darrers esquiadors fins al Dilluns de Pasqua, a les quals també se’ls sumaran les estacions gironines de La Molina (Cerdanya), la Vall de Núria i Vallter (Ripollès). Les úniques que han donat ja per tancada la temporada són Port del Comte i Tavascan.

Més enllà de la neu, Lleida també preveu una ocupació del 80% pels establiments de turisme rural de la demarcació, mentre que els indrets de la plana oscil·laran entre el 60 i el 70%. Els esports d’aventura són un dels grans atractius de territoris com la Noguera Pallaresa, però també ho són esdeveniments culturals com la Passió de Cervera o les visites guiades a la Seu Vella de Lleida o les esglésies romàniques de la Vall de Boí. “Cada any anem millorant en quantitat els resultats obtinguts l'any anterior, i també en qualitat, però fugim del turista massiu i anem a buscar el turista familiar, grups d'amics i petits operadors que ens aporten una ocupació constant”, comenta el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre.