La Comunitat RIS3CAT Energia ha creat un nou combustible sostenible fet a base d'aigües residuals. És un gas sintètic que pot fer-se servir per als mateixos usos que el gas natural: per a calefacció, per a propulsar vehicles o per produir electricitat.
El projecte té un pressupost de tres milions d'euros i està impulsat per Acció. Està previst que s'acabi d'executar a finals d'enguany.
El nou gas sintètic s'està desenvolupant en una planta pilot situada a la depuradora Riu-sec de Sabadell. Allà, s'hi ha instal·lat un sistema que tracta els fangs de la depuradora per convertir-los en biogàs, que després es neteja i s'enriqueix per arribar a tenir un gas compost pràcticament només per metà. Per completar el procés, és necessari l'ús de tecnologies com generadors d'hidrogen.
Projecte sostenible
La iniciativa és completament sostenible i es basa en l'economia circular, ja que el gas sintètic es crea a partir del fang de les aigües residuals d'una depuradora. D'aquesta manera, es contribueix a frenar el canvi climàtic.
El projecte s'anomena COSIN, està liderat per Naturgy i compta amb la participació d'empreses i entitats com Cetaqua, AMES, FAE, Labaqua, l’UPC i l’IREC. Està cofinançat pel Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Un dels principals avantatges d'aquest nou combustible és que es pot emmagatzemar de manera massiva, per tal d'aprofitar els excedents d'energia en qualsevol altre moment.
Una Comunitat RIS3CAT és un consorci sectorial format per empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d’R+D amb l’objectiu de desenvolupar durant 3 anys projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana. Les primeres comunitats van posar-se en marxa l'any 2015 i actualment n'hi ha 11. El pressupost total per impulsar-les és de 43 milions d’euros.