• Economia
  • Protegim el petit comerç, és la nostra història

Protegim el petit comerç, és la nostra història

Maria Mora augura que "el virus serà especialment dur per a les petites famílies laborals"

La ronda Universitat i del carrer Pelai mig buits en plena onada de cornavirus a Barcelona. | ACN
La ronda Universitat i del carrer Pelai mig buits en plena onada de cornavirus a Barcelona. | ACN
Llavaneres
22 de Març de 2020

Des que va esclatar la notícia del COVID-19 a Wuhan, a la Xina, tot el món ha estat a l'expectativa seguint la informació gairebé al minut. L’últim mes, totes les notícies provinents d’Itàlia ens posaven en alerta, però no prou, tal i com s’està veient. A dia d’avui circula per les xarxes un vídeo d’italians informant al seu jo futur, 10 dies abans. No minimitzeu els riscos. És el resum simple i ràpid.

"A Europa, hi ha multitud de convocatòries i projectes d’R+D en marxa analitzant com combatre el virus"

A Europa, hi ha multitud de convocatòries i projectes d’R+D en marxa analitzant com combatre el virus. La Comissió va ampliar a 47,5 milions d'euros la convocatòria d’emergència que va posar en marxa al gener per combatre el brot del COVID-19. S'han seleccionat 17 projectes, en els quals participen 136 equips d'investigació, que començaran a treballar en el desenvolupament de vacunes, nous tractaments, proves de diagnòstic i sistemes mèdics destinats a prevenir la propagació del virus.

 A la cartera de projectes de l’IMI (Innovative Medicines Initiatives), associació público-privada constituïda per la Comissió Europea i la indústria farmacèutica, hi trobem el Zoonotic anticipation and preparedness initiative (ZAPI), un projecte centrat a crear noves plataformes i tecnologies que facilitaran una resposta ràpida i coordinada a noves malalties tan aviat com emergeixin. Aquí participa el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries entre altres empreses, universitats i pimes d'Europa. També s'ha establert una xarxa epidemiològica en el projecte COMBACTE-MAGNET que harmonitza i connecta diversos sistemes europeus de vigilància de malalties. En aquest últim, hi trobem implicats, el Consorci Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l’Institut Català de la Salut, l'Hospital Clínic i els serveis de salut d'Andalusia, Illes Balears i Madrid.

A Catalunya, aquesta setmana hem sabut de la posada en marxa del #joemcorono que pretén agilitzar els resultats d’un estudi pioner liderat per l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, la Fundació Lluita Contra la Sida i la Fundació IrsiCaixa, dirigits pel Dr. Bonaventura Clotet, juntament amb el seu equip format pels metges Oriol Mitjà, Roger Paredes, Julià Blanco, Jorge Carrillo i Núria Izquierdo, i en col·laboració amb el BSC (Barcelona Supercomputing Center) i el CRESA. Acabo de mirar el marcador i ja han recaptat més de 300.000 euros. Tots els esforços computen per prevenir la infecció.

Tots aquests projectes quedarien dins l’esfera de la R+D. Ara però, a casa nostra ens toca identificar les cures pal·liatives, socials i econòmiques per fer front al que ja tenim a dins.

Al nostre país estem ja vivint en primera persona els efectes de la pandèmia que s’estén dia a dia multiplicant-ne els efectes. Des de Foment del Treball estem col·laborant activament amb les AAPP tant catalanes com a nivell estatal, aportant el nostre gra de sorra en aquest moment crític. En l’àmbit sanitari i a través de la Unió Catalana d’Hospitals, estem fent una crida intensiva, contactant amb empreses que puguin proveir de material. Al principi eren molt necessàries les mascaretes, ara estem buscant arreu, tothom que pugui proveir d’equips de protecció individual (EPI’s).

En l’àmbit econòmic i laboral els dubtes i les consultes augmenten dia a dia, davant la incertesa d’una etapa que no té final previst. Dimecres, les xifres eren de més 600 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs)  presentats i afectaven uns 30.000 treballadors. Divendres, 48 hores més tard, les últimes estadístiques de l’impacte es disparaven a més 8.600 expedients presentats afectant a més de 152.000 treballadors.

Hi ha un aspecte que ens preocupa i ens ocupa especialment. Catalunya és un territori format majoritàriament per pimes, i concretament per petits comerços. Petits establiments que amb el seu taulell s’apropen dia a dia a veïns, comerciants i ciutadans. Petites famílies laborals que avui més que mai estan exposats als riscs del virus, no només sanitària sinó també econòmicament. Negocis on sovint conflueix el concepte d’empresari i treballador. Aquests negocis, que són en gran part les seves vides, també s’han de protegir. En aquests moments totalment excepcionals, és quan la dimensió de les nostres empreses les fa encara més vulnerables. 

"Petites famílies laborals que avui més que mai estan exposats als riscs del virus, no només sanitària sinó també econòmicament"

Per això, des de Foment, juntament amb totes les propostes plantejades, seguim reclamant mesures urgents, orientades als autònoms i a les pimes: cotitzacions zero per a autònoms, facilitar els ERTO per causa de força major també per als establiments que sense tenir l’obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat i ajornaments de pagament per al comerç, restauració, hostaleria i serveis, entre altres. En definitiva major protecció pel sector del comerç minorista ja que és estratègic i de vital importància.

Aquesta crisi afectarà a tota l’economia, sens dubte. Però hi ha establiments, alguns en indrets molt petits que encara no s’han vist obligats a tancar, on el virus serà especialment dur amb ells. Penso en el sector de la premsa i les llibreries que ja estava tocat. Penso en altres empreses i professionals, petits comerços  que segueixen al peu del canó davant un moment d’emergència de salut pública. El meu reconeixement a tots. Agraïment i impotència de no poder fer més. Hi ha molts herois per afegir en aquest aplaudiment global, sumant evidentment als sanitaris que s’hi juguen la vida. Protegim-los a ells també. Són la nostra història i el nostre futur.