• Economia
  • Una vaga general per a tots (però sense tots)

Una vaga general per a tots (però sense tots)

Algunes empreses i comerços descarten obrir, d'altres es veuen forçats a tancar pels problemes amb la mobilitat i els serveis públics garanteixen serveis mínims

La capçalera de la columna de Vic de la Marxa per la Llibertat per arribar a la vaga general | ACN
La capçalera de la columna de Vic de la Marxa per la Llibertat per arribar a la vaga general | ACN
Barcelona
18 d'Octubre de 2019
Act. 18 d'Octubre de 2019

La vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) per aquest divendres 18 d'octubre ja és aquí. Sota el lema Pels drets i les llibertats, vaga general, els sindicats esmentats no només han optat per convocar una aturada en resposta a la sentència judicial als líders independentistes, sinó que també ho fan "en el marc de la propera campanya electoral per denunciar els drets que les treballadores i els treballadors han vist retallats en els darrers anys i exigir la seva restitució". La situació, però, no sembla tan clara per alguns agents econòmics i socials i, mentre que els sindicats majoritaris han decidit no adherir-se perquè la consideren independentista i volen "representar tots els seus afiliats", comerçosempreses tancaran o s'ho plantegen, mentre que d'altres estan a l'expectativa per si es troben forçats a fer-ho. Per la seva banda, transport públic, ensenyament, sanitat i mitjans públics realitzaran seveis mínims durant tota la jornada.

 

Segons informa la Intersindical en un comunicat, els motius principals d'aquesta vaga vénen marcats per "la demanda d’un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 1.200 euros que serveixi per fixar un mínim salarial digne a Catalunya, ja que el cost de la vida és més car que a la resta de l’Estat", així com per "reclamar el manteniment del poder adquisitiu de salaris i pensions vinculant-les a l’increment de l’IPC català, així com derogar les reformes dels anys 2011 i 2013 i el factor de sostenibilitat".

 

CCOO: "Continuem treballant per fer una manifestació de rebuig a la sentència, però en què tothom se senti representat"

Davant la convocatòria, però, els sindicats majoritaris de Catalunya no s'han afegit a la vaga, tot i que asseguren que respecten totes aquelles persones que s'hi vulguin adherir. La secretària de Comunicació Integral i Finances i portaveu de CCOO de Catalunya, Montse Ros, explica a VIA Empresa que ells estan buscant "una altra estratègia" a la vaga, una estratègia que pretén sumar tots els agents econòmics i socials que ja es van afegir dilluns passat, quan va sortir a la llum la sentència, al manifest Pels drets i les llibertats. Una estratègia que, a més, té per objectiu reunir tots aquests agents "transversals" en una manifestació que podria celebrar-se el pròxim dissabte 26 d'octubre, tot i que encara està per definir. "Continuem treballant per fer una manifestació de rebuig a la sentència, però en què tothom se senti representat", apunta.

UGT: "Que cadascú actuï com cregui, nosaltres ho respectarem"

Per la seva banda, el secretari de mobilitzacions i agitació d'UGT a Catalunya, David Papiol, sosté que "la convocatòria és legal", però afegeix que "la dimensió supera la reivindicació". Això no vol dir que estiguin en contra, ans al contrari, però volen representar els interessos dels més de 100.000 afiliats que tenen. "Que cadascú actuï com cregui, nosaltres ho respectarem", insisteix. De fet, ells també se sumaran a la gran manifestació on hi seran representades prop de 400 entitats. Segons el seu parer, aquesta no serà l'única gran manifestació perquè considera que hi haurà d'haver "reivindicacions sostingudes en el temps" si volem conservar els drets socials.

Serveis mínims

La Generalitat ja va decretar els serveis mínims per la vaga general entre els quals es troben el transport públic, la sanitat, l'ensenyament, la ràdio i televisió públiques. D'una banda, els trens de rodalia i regionals hauran de circular com a mínim en un 33% tot el dia. Mentrestant, el metro, els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i el tramvia hauran de garantir un 50% del servei en hora punta, entre les 6.30h i les 9.30h i entre les 17h i les 20h, i un 25% la resta del dia.

D'altra banda, les escoles d'ensenyament infantil i primària han de tenir com a mínim un docent per cada sis aules, i les llars d'infantils un terç de la plantilla. Als centres d'educació especial s'amplia el servei mínim a un docent per cada quatre aules i, a més, a tots els centres hi ha d'haver una persona de direcció.

Serveis mínims de transport públic, ensenyament, sanitat i mitjans públics

Pel que fa als serveis mèdics, es garanteix el funcionament normal d'urgències i unitats especials com cures intensives, vigilància intensiva, unitats coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. S'haurà d'atendre tota operació quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de direcció mèdica, i qualsevol persona ingressada tindrà garantit el seu dret a ser atesa.

En els centres d'assistència extrahospitalària es garantirà l'assistència urgent durant l'horari habitual, amb un 25% de la plantilla. En els casos d'assistència unipersonal, es considerarà el servei com a mínim. Per la resta de serveis, a banda del de neteja, hoteleria i transport sanitari urgent, que s'hauran de garantir en el funcionament normal, es funcionarà com en un dia festiu.

La incertesa dels comerços

Mentrestant, tot i la incertesa que encara es respira davant d'una aturada general, hi ha molts comerços que ja tenen clar què faran. Segons informa Pimec Comerç a VIA Empresa, a Girona "molts comerços s'adhereixen al tancament (que no vaga), inclosos els mercats municipals". De fet, expliquen que "moltes associacions fan crides a participar en les manifestacions i mobilitzacions pacífiques". Per exemple, el Mercat Municipal de Salt i el d'Olot faran un seguiment del 100% de la vaga, mentre que el de Girona farà un seguiment del 80% i el de Roses del 50%. Mercagirona comptarà amb serveis mínims i altres associacions gironines de comerç preveuen un seguiment del 80%.

A Lleida, molts aparadors de comerços de grans marques han estat trencats, mentre que les cadenes de distribució "en principi" tancaran. La resta de comerços estan a l'expectativa de com procedeixi la jornada. A Tarragona i a Terres de l'Ebre, tot i no tenir dades concretes, "el comerç farà seguiment de la vaga", mentre que al Vallès Occidental "moltes associacions estan força interessades en com procedir". Al Vallès Oriental, també hi ha moltes poblacions que s'adhereixen a la vaga. És el cas de Caldes de Montbui o Santa Eulàlia de Ronçana, on la majoria se sumaran.

Molts comerços d'arreu de Catalunya s'afegeixen a la vaga i d'altres esperen a veure com avança la jornada per decidir què fer

Al Maresme, hi ha varietat de procediments. Mentre que, per exemple, a Pineda de Mar hi haurà menys d'un 15% de seguiment, a Argentona han enviat un comunicat assegurant que diversos comerços romandran tancats i a Mataró hi haurà un seguiment d'aproximadament el 70%.

Finalment, a Barcelona la cosa és més difícil de quantificar, ja que, segons assegura el director de Pimec Comerç, Miquel Àngel de Garro, "dependrà de l’ambient general", tot i que algunes cadenes com Bonpreu ja han anunciat que no obriran. Això sí, subratlla que "el que és pràcticament segur és que de cara a la tarda els comerços tanquin o avancin el seu tancament". Tanmateix, però, De Garro afegeix que s'ha de tenir en compte que això són "les percepcions que ens arriben dels territoris de Catalunya" i que, per tant, "els percentatges i valoracions són merament subjectius" tenint en compte el que els han traslladat els seus socis.

La mobilitat també obliga a tancar

Tot i que és complicat fer previsions del que pot passar al llarg de la jornada, fonts de la Cecot apunten que "preveiem tancaments patronals en petites empreses i seguiment de vagues entre treballadors de les grans empreses, sobretot en polígons" i, a més, "els problemes de mobilitat importants faran decidir teletreball en alguns casos i tancaments patronals en altres". La patronal vallesana sosté que "respecta els motius laborals al·legats i les motivacions dels diferents col·lectius que la secundin", però manté la seva oposició a una vaga general que "impacta directament sobre l’activitat empresarial i que perjudica tant a empreses com a treballadors en un període d’inestabilitat política que s’està allargant en el temps".

Però la mobilitat ja ha obligat Seat a desconvocar cinc torns, tot i que no s'adhereixen a la vaga. Amb aquesta aturada, es deixaran de fabricar 3.500 cotxes i s'enviaran a casa 6.600 treballadors. D'aquesta manera, la companyia ha suspès els torns de tarda i de nit d'aquest dijous i tots els torns de divendres. Això sí, la seu central romandrà oberta per aquells treballadors que vulguin i puguin arribar-hi.

Els talls a les carreteres i els serveis mínims al transport públic obligaran a molts treballadors a no anar a la feina

Segons posen en relleu, amb això pretenen "protegir els treballadors", la seva mobilitat i també la dels subministraments. Aquesta és una decisió que han pres conjuntament l'empresa i els sindicats i, per tant, no afectarà els salaris dels treballadors. "Seat assumeix els costos", asseguren. En el conveni col·lectiu de l'automobilística, ja es contemplen aturades tècniques com ho podria ser aquesta, la producció de la qual es pot complementar amb torns addicionals. De fet, "com les vendes de Seat van bé", esperen recuperar la producció perduda en l'aturada dels cinc torns abans que acabi l'any.

Nissan, però, descarta aturar la producció i mantindrà la planta de la Zona Franca oberta durant la vaga del 18-O. L'empresa automobilística confia que els problemes de mobilitat que es poden produir no tinguin un impacte negatiu en la producció de la mateixa manera que no s'han notat els talls de carreteres que hi ha hagut intermitentment des que dilluns es va conèixer la sentència de l'1-O. 

També els estibadors s'afegeixen a la vaga "en defensa dels drets laborals i civils de tots els ciutadans de Catalunya", mentre que les associacions de transportistes han demanat al Govern espanyol en funcions que garanteixi la lliure circulació per les carreteres catalanes perquè asseguren que això posa en perill més de 20.000 tones diàries de mercaderies a la resta de la Unió Europea, així com a altres comunitats autònomes.

El Port de Barcelona també estableix serveis mínims tant en el servei general de coordinació i control dels serveis portuaris tècnic-nàutics com a la manipulació de les mercaderies (estiba i desestiba) que, segons asseguren, "s’activaran els serveis mínims necessaris per garantir el desenvolupament normal de la totalitat del tràfic de passatgers i vehicles en règim de passatge a tots els vaixells de creuers i ro-pax que tinguin prevista l’escala al Port". A més, s’han decretat serveis mínims en la recollida de residus generats pels vaixells i en el subministrament de combustible a vaixells.

Concentracions

De moment, i a banda de les concentracions previstes de les diverses Marxes per la Llibertat que confluiran a les 17 hores als Jardinets de Gràcia, la Intersindical també ha convocat un piquet central a la plaça Universitat de Barcelona a les 12 hores, una manifestació a la plaça Pompeu Fabra de Girona a les 11 hores, una concentració a l’Ajuntament de Tarragona a les 12.30 hores i una altra al de Reus a la mateixa hora.

A més, a les 10 hores hi haurà una concentració a la Porxada de Granollers per després marxar fins estació de tren per anar a Barcelona, n'hi haurà una altra a les 9 hores a la plaça de Catalunya de la Seu d'Urgell i una a les 11 hores i lectura de manifest a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú.

Concentracions, aturades, tancaments patronals, desconvocatòries a treballadors pels problemes amb la mobilitat, serveis mínims... Aquestes són les previsions, però la jornada és llarga i queda per veure com afectarà la vaga a aquells comerços i empreses que vulguin obrir.