• Economia
  • Les Comes Genera, la ‘germanor’ de l’estalvi energètic

Les Comes Genera, la ‘germanor’ de l’estalvi energètic

Una desena de firmes del polígon industrial Les Comes d’Igualada posa en marxa una comunitat energètica privada amb el suport de l'ICF

El polígon industrial Les Comes, on s'hi ubica la comunitat energètica
El polígon industrial Les Comes, on s'hi ubica la comunitat energètica
Igualada
06 de Novembre de 2024

Les idees empresarials i la iniciativa privada acostumen a anar un pas per endavant que algunes normatives, especialment les vinculades a l’estalvi energètic. Aquest escenari és el que es van trobar una desena de firmes de lAssociació Empresarial del Polígon Industrial les Comes (Aepic) d’Igualada. Fruit de la seva necessitat d’optimitzar la seva despesa d’electricitat, van decidir compartir la generació energètica. Però la llei encara no ho permetia. Una vegada resolt aquest petit inconvenient legal, 10 companyies industrials del polígon van constituir la cooperativa les Comes Genera amb l’objectiu d’aprofitat l’energia resultant de la instal·lació de les plaques solars a tres teulades de les seves instal·lacions per reduir la factura energètica. Com la norma ara permet compartir l’energia en un radi de fins a dos quilòmetres, el col·lectiu va optar per sol·licitar ajuts dels fons europeus Next Generation. Tot i que se’ls hi va concedir la subvenció, el gerent de les Comes Genera, Joan Mateu, recorda que va ser el finançament de l’Institut Català de Finances (ICF) el que va servir per poder concloure el projecte. L’organisme pertanyent a la Generalitat de Catalunya ha atorgat 1,3 milions d’euros a través de la seva línia ‘Acció Climàtica’.

 

Mateu mostra la seva satisfacció perquè “som una comunitat energètica de caràcter privat que demanem els ajuts i assolim el projecte”. Una vegada entri en funcionament la comunitat energètica, fet que està previst pel mes de juny de l’any 2025, les tres teulades amb plaques solars del polígon generaran 810 kW, que consumiran els 10 socis fundadors de la cooperativa. De fet, els fons Next Generation van destinar 620.000 euros a la comunitat energètica, la meitat de la despesa total. El benefici de comptar amb l’ICF, segons explica Mateu, és que l’entitat ha concedit un préstec que supera l’import global per posar en marxa la iniciativa. 

Joan Mateu: "L'ICF prioritza el component de transició energètica per sobre d’un excés de garanties financeres que ens demanaria la banca tradicional”

La transició energètica, al centre

El gerent de les Comes Genera valora positivament que “l’ICF prioritzi el component de transició energètica per sobre d’un excés de garanties financeres que ens demanaria la banca tradicional”. En aquest sentit, Mateu precisa que sense l’ajut, la comunitat energètica no hagués tirat endavant per l’elevada necessitat de liquiditat immediata de les 10 empreses que formen part de la cooperativa. Les companyies, que es dediquen al sector químic, l’automoció, l’alimentació animal o la gestió de residus, comparteixen un tarannà industrial, el que provoca un consum energètic elevat. La línia Acció Climàtica de l’ICF està orientada  a la mitigació del canvi climàtic, que inclou inversions de millora de l'eficiència energètica, de reducció de gasos amb efecte d'hivernacle, de l'ús d'energia renovable o de l'aprofitament de subproductes, tractament i valorització de residus i efluents, entre altres.

 

El fet de convertir-se en la primera comunitat energètica privada de Catalunya facilitarà altres accions relacionades al mateix polígon industrial. Mateu explica que la idea és instal·lar un punt de recàrrega ràpid de cotxes elèctrics, 10 punts de càrrega normal (un per cada soci de la cooperativa) i un servei de ‘car sharing’ (cotxe compartit) destinat a la utilització industrial per part d’una furgoneta. Com a mesura de compromís social, les Comes Genera cedirà 20 kW de la seva producció elèctrica a famílies vulnerables d’Igualada gràcies a un conveni subscrit amb el consistori de la capital de l’Anoia.

El projecte no només permetrà l'estalvi econòmic i l'impuls d'un model sostenible mediambientalment, sinó que també ajudarà a la reducció del consum elèctric de la xarxa dels membres de la comunitat energètica, i en conseqüència, les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i així contribuir a la descarbonització; l'impuls de la participació empresarial en temes de transició energètica i la col·laboració entre diferents actors de la societat (ciutadans, empreses i entitats locals). A més, també es treballarà amb entitats locals per a la inclusió de famílies i persones en situació de vulnerabilitat.

La iniciativa permetrà un estalvi d'una mitjana de 180.000  euros per empresa l'any

Model de governança

Amb aquesta iniciativa, la comunitat energètica les Comes Genera pretén ser un model demostratiu de governança reproduïble a altres polígons, aportant a la vegada, millores socials i ambientals a la societat i al seu entorn. En el projecte, han col·laborat  l'Ajuntament d'Igualada, la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC).

En paraules de Mateu, aquesta iniciativa permetrà un estalvi d'una mitjana de 180.000  euros per empresa l'any segons la diagnosi duta a terme com a pas previ per a analitzar la viabilitat del projecte. De fet, aquest model d'autoconsum d'energies renovables compta amb la participació de les empreses de les Comes que ho desitgin i es vulguin sumar a aquesta iniciativa enfocada a la transició energètica.

Amb el propòsit de convertir el polígon de les Comes en un espai referent en l’àmbit de la sostenibilitat i la transició energètica, Mateu obre la porta a altres empreses perquè s’hi sumin al projecte. "La nostra pretensió és que la major part del consum de les companyies del polígon procedeixi de fonts renovables”. Per això, les Comes Genera ja pensa a instal·lar més plaques i que la cooperativa incrementi la xifra de socis. En aquest trajecte, s’hi podríem afegir figures com la compra agregada d’energia, en la qual la unió empresarial permet negociar preus més competitius en la contractació energètica davant les comercialitzadores.