El comitè d'experts per a l'anàlisi del salari mínim interprofessional (SMI) creat pel Ministeri de Treball ha proposat apujar el salari mínim de cara a l'any vinent. El comitè ha llançat una proposta per situar-lo entre els 1.046 i els 1.082 euros mensuals distribuïts en 14 pagues. Una forquilla que suposaria un increment d'entre el 4,6% i el 8,2% i és que de moment l'SMI està situat en els 1.000 euros.
Inmaculada Cebrián, coordinadora del comitè, ha explicat en roda de premsa que el comitè desitja situar l'SMI de cara a 2023 en el 60% del salari mitjà net d'aquest any. Cebrián també ha defensat que el salari mínim és "útil per combatre la desigualtat".
Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball, ha evitat per la seva banda pronunciar-se al voltant de la proposta del comitè i la idea del seu ministeri, però ha afirmat que dimecres es reunirà amb els agents socials per discutir el suggeriment.
Díaz també ha convergit amb Cebrián en l'eficàcia de l'SMI i ha defensat que és una eina que "no afecta de manera negativa en la creació de llocs de treball". La vicepresidenta segona espera que, tot i la confrontació oberta amb la CEOE, la patronal "compleixi amb les seves funcions constitucionals".
"Vull pensar que el soroll polític de la setmana passada al Congrés no contagiarà el diàleg social", ha dit Díaz, que també ha obert la porta a revisar l'SMI d'aquí a sis mesos en funció de l'evolució de preus.
Segons l'informe dels experts, la mesura hauria contribuït a reduir un 2,8% el risc de pobresa per al conjunt de la població beneficiant 250.000 persones entre les quals 121.000 són menors de 30 anys. En la franja d'entre 16 i 65, la reducció del risc de pobresa se situa en el 24% amb una intensitat del 9,7%.