• Economia
  • València creix per sobre de la mitjana espanyola en innovació

València creix per sobre de la mitjana espanyola en innovació

La Comunitat Valenciana es posiciona com una regió "innovadora moderada" al Regional Innovation Scoreboard que elabora la Comissió Europea

La ciutat de València | iStock
La ciutat de València | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 de Juliol de 2022
Act. 21 de Juliol de 2022

La Fundació LAB Mediterráneo, un projecte que neix des de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) amb la missió de posicionar la Comunitat Valenciana com a referent nacional i europeu en emprenedoria, innovació, tecnologia i investigació, ha presentat un informe, elaborat pel Ivie, que analitza la inversió privada en R+D+i+TIC a la Comunitat Valenciana.

Així, segons aquest informe, la Comunitat Valenciana es posiciona com una regió "innovadora moderada" al Regional Innovation Scoreboard (RIS) que elabora la Comissió Europea, on ocupa el lloc 128 de 240 regions. Tot i que des del 2014 ha aconseguit augmentar aquest indicador en un 18,3%, fet que suposa l'increment més gran de totes les regions espanyoles, la Comunitat segueix lluny de les grans potències europees i distanciada de la mitjana de la UE.

El pes de la inversió en R+D+TIC sobre la inversió total de la Comunitat Valenciana és del 18,5% davant el 19,6% de la mitjana nacional i de les regions més avançades com Madrid (25,5%), Catalunya (23%) i el País Basc (21,7%). A més, la participació del sector empresarial en la despesa en R+D és reduïda, ja que només representa el 46,2% del total, per sota de la mitjana espanyola (55,6%) i del lideratge que assumeix el País Basc a aquest sentit (76,5%). La despesa empresarial en R+D a la regió suposa el 6,5% del total nacional, un pes menor que el que representa el total de la despesa en R+D (7,8%), el PIB (9,3%) , l'ocupació (9,8%) o la població (10,6%).

Si s'hi inclou també la innovació, la inversió en R+D+i que realitzen les empreses valencianes suposa el 8,3% del total nacional, mentre que les empreses innovadores de la regió pesen el 10,8% sobre el total a Espanya. Això significa que hi ha més empreses que innoven, però les inversions que fan són menors que la mitjana. En concret, realitzen una despesa mitjana anual en R+D+i de 624.800 euros, inferior als 814.000 euros de mitjana a Espanya i també per sota de Catalunya (880.500 euros), Madrid (1.586.500 euros) i el País Basc (1.103.500 euros).

L'informe Radiografia de la inversió privada en R+D+i+TIC a la Comunitat Valenciana atribueix la millorable posició de la regió en innovació i la menor empenta empresarial a diversos aspectes. En primer lloc, l'especialització sectorial amb més presència del sector serveis, construcció i manufactures no relacionades amb l'alta tecnologia que de sectors líders en innovació que actuen com a motors de creixement i de canvi frena el desenvolupament d'iniciatives en R+D+i i TIC.

A més, la dimensió menor de les empreses valencianes també limita les possibilitats d'assumir els costos que suposa la innovació amb rendibilitats no immediates. L'escassa cultura innovadora, tecnològica i científica a les empreses valencianes, juntament amb l'aversió al risc i la resistència al canvi que mostren nombroses empreses, exceptuant una part reduïda però significativa d'empreses valencianes líders als seus sectors, són factors que també en dificulten el desenvolupament innovador. Així mateix, els autors afegeixen la manca de suports financers a les inversions en R+D+i com a altre impediment addicional.

S'observa també un dèficit de talent i formació i una escassa relació entre l'empresa i la universitat quant a transferència de coneixements, ja que la investigació que es genera a les universitats és molt genèrica i no arriba a les pimes. Tampoc els instituts tecnològics aconsegueixen impulsar grans projectes d'innovació juntament amb les empreses per la manca d'alineació dels objectius respectius.

D'altra banda, les empreses no es mostren disposades a assumir els costos de la transformació digital amb les TIC i els ajuts públics no estan funcionant per ajudar a cometre les inversions necessàries. En definitiva, segons expliquen els autors del document, "falta compromís i orientació a la societat de la Comunitat Valenciana a la innovació i la investigació".