• Economia
  • La conciliació laboral, el més important per ser feliç a la feina

La conciliació laboral, el més important per ser feliç a la feina

La flexibilitat d’horaris que permeti gestionar la vida personal i professional se situa per primer cop com el més valorat pels treballadors

La flexibilitat laboral és un dels factors més condicionants de la felicitat a la feina | iStock
La flexibilitat laboral és un dels factors més condicionants de la felicitat a la feina | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
26 de Desembre de 2018
Act. 26 de Desembre de 2018

Per primera vegada en vuit anys els treballadors espanyols valoren la conciliaciólaboral i familiar com el més important per ser feliç a la feina. Així ho indica un estudi elaborat per Adecco, que situa en segon lloc un bon ambient laboral -fins ara factor més important per assolir la felicitat a la feina- i, en tercer lloc, tenir un bon cap.

 

A l’Estat espanyol, un 76,1% dels treballadors diu ser feliç a la feina, tot i que aquesta xifra ha caigut 5,5 punts percentuals els darrers tres anys i se situa en el percentatge més baix des que va començar l’enquesta d’Adecco l’any 2011.

A Catalunya, aquest percentatge puja fins el 79,4%, dos punts percentuals més que l'any anterior. Ara bé, mentre que en el conjunt de l'Estat espanyol la conciliació és el més important per assolir la felicitat a la feina, pels catalans continua sent gaudir d'un bon ambient de treball. En segon lloc i molt a prop del primer es situa un horari flexible que permeti la conciliació laboral, seguit de tenir un bon sou.    

 

Segons els enquestats a escala estatal, un 21,3% d’ells considera que la felicitat laboral depèn de la motivació que sàpiguen transmetre els caps als seus empleats. Així mateix, un 15% d’ells pensa que depèn directament de l’empresa com a organització i un 11,2%, en canvi, creu que la felicitat depèn únicament de l’actitud del mateix treballador.

Castella-La Manxa és la comunitat autònoma amb més treballadors feliços a la feina, amb un 86,2% d’empleats que així ho afirmen, seguida de Navarra (85,2%) i Aragó (83,9%). Catalunya es troba en cinquè lloc, per sota de Múrcia, amb un 79,4% de treballadors que es consideren feliços a la feina. A l’altre extrem es troben els empleats de La Rioja, Castella i Lleó, Galícia, el País Valencià i Balears.

Polítiques de felicitat

La majoria dels treballadors apunta que una empresa amb un paquet de polítiques de felicitat influeix a l’hora d’optar a un lloc de feina o un altre. No obstant això, només el 15,2% dels enquestats creu que les empreses estan incloent mesures relacionades amb la felicitat laboral de manera seriosa, mentre que la majoria, el 49,3% considera que les companyies encara no estan portant a terme suficients polítiques de felicitat.

Les polítiques que influeixen més positivament a la felicitat laboral són el benestar i la salut (79,9%), les retributives (70,6%) i les de riscos laborals (37,6%).

Ara bé, un 44,4% dels enquestats creu que tenir el seu propi negoci, ser emprenedor o autònom no els reportaria més felicitat a causa de les obligacions i responsabilitats que aquesta feina comporta. D’altra banda, un 34,2% considera que sí que seria més feliç obrint el seu propi negoci perquè els permetria gestionar millor el seu temps i dedicar-se al que els agrada.