• Economia
  • La conferència Cassandra reflexiona sobre el medi ambient

La conferència Cassandra reflexiona sobre el medi ambient

Les conclusions de la conferència són l'accentuació de la pobresa i la desigualtat a causa del canvi climàtic

La sostenibilitat | iStock
La sostenibilitat | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
18 de Novembre de 2021

La conferència internacional Cassandra compta amb el suport de la Unesco, de la Comissió Europea, de l’Aliança Mundial per a la Qualitat de l’Aigua, del Consell de Ministres Africans de l’Aigua, del Banc Mundial i de la Unió pel Mediterrani. Aquest any, el congrés ha posat en comú l’impacte del canvi climàtic en les desigualtats de gènere i noves solucions científiques i tecnològiques en matèria d’aigua, qualitat de l’aire i producció d’aliments, transport, residus i energia.

 

“Les dones i les nenes es veuen afectades de manera desproporcionada pels efectes del canvi climàtic”, ha afirmat l’analista de polítiques de la Unitat de Governació de l'Aigua i Economia Circular de l’OCDE, Melissa Kerim-Dikeni, que ha destacat un informe recent de la institució segons el qual “només set països de l'OCDE dels 38 països membres van recopilar dades desagregades de gènere relacionades amb el medi ambient i només 13 països de l'OCDE tenen en compte els aspectes de gènere a l'hora d'elaborar polítiques ambientals”, un nivell que, des de la seva òptica, “no és suficient”. Pel que fa a les decisions en termes de la qualitat de l’aigua es prenen a partir del coneixement científic en la matèria, però “no és suficient mesurar la qualitat de l’aigua per al ciutadà, sinó que cal involucrar-lo en el procés”, ha remarcat Bernd M. Gawlik, del Joint Research Centre de la Comissió Europea.

En la sessió, s’ha exposat la importància de crear una comunitat de pràctica per dur a terme accions en l’àmbit del canvi climàtic per al futur, que aglutini els diversos actors, des de la política, la ciència o l’art, així com la necessitat d’aconseguir un diàleg efectiu entre la ciència i la ciutadania. Per la seva banda, Tebaldo Vinciguerra, del Dicasteri de Desenvolupament Humà de la Santa Seu del Vaticà, ha destacat que cal “investigar, promoure i replicar bones pràctiques, històries reals inspiradores que funcionen a les cultures mediterrànies a nivell transfronterer”, així com en les noves iniciatives, estratègies i projectes “implicar-hi la religió, la filosofia i l’antropologia des del principi”.