Els conflictes geopolítics amenacen els mercats

Qualsevol esdeveniment negatiu significatiu, com els riscos geopolítics, podria provocar una caiguda brusca dels mercats

Una manifestació en contra de la guerra a Jersusalem | EP Una manifestació en contra de la guerra a Jersusalem | EP

Portem un temps en què s’estan agreujant els riscos geopolítics globals. El conflicte entre Israel i Iran, en particular, genera una gran preocupació, no només per les conseqüències directes que pugui tenir a la regió, i per tots els danys personals, sinó també per la possibilitat que impliqui més països en una escala global. Aquest conflicte podria impactar en el preu del petroli, extremadament sensible als esdeveniments del Pròxim Orient. El risc d'una escalada en la tensió entre aquests dos països és elevat, i qualsevol interrupció en el subministrament de petroli podria tenir repercussions immediates en les economies mundials i, per descomptat, en els mercats financers. I, simultàniament, hi ha d’altres focus d’inestabilitat com poden ser la guerra entre Rússia i Ucraïna o les pròximes eleccions als Estats Units.

Qualsevol interrupció en el subministrament de petroli podria tenir repercussions immediates en les economies mundials

A escala econòmica, moltes empreses estan augmentant els seus beneficis, però veiem que a Europa la locomotora alemanya està perdent força i amenaça el continent. En canvi, l’economia nord-americana evoluciona bé i la xinesa està tornant a agafar força. A Catalunya i a l’estat espanyol, les previsions de finals de 2024 i 2025 són bones i s’espera que l’economia segueixi creixent, encara que menys que en 2023. I la inflació segueix donant bones notícies i mentre això sigui així veurem com els tipus d’interès van baixant. Per tant, a escala econòmica predominen les bones perspectives econòmiques.

Més info: Aturar la guerra d'Ucraïna

Però tornant a les tensions geopolítiques, hem de tenir en compte que aquestes es produeixen en un moment especial per a les borses mundials. A Europa, l’Eurostoxx ha assolit màxims que no es veien des de fa molts anys. I el mateix passa als Estats Units. Aquestes pujades reflecteixen la confiança dels inversors en l’evolució econòmica i en un entorn financer més favorable, especialment a mesura que la inflació ha començat a moderar-se i es preveu una relaxació en els tipus d'interès. Tot i això, com més altes estan les borses, més gran és el risc de correcció. Qualsevol esdeveniment negatiu significatiu, com els riscos geopolítics esmentats, podria provocar una caiguda brusca dels mercats. Convé tenir en compte que la borsa reacciona no només a les realitats econòmiques, sinó també a les expectatives i percepcions sobre el futur. Per tant, la bona marxa de l’economia podria perjudicar-se molt si els esdeveniments geopolítics escalen més.

Convé tenir en compte que la borsa reacciona no només a les realitats econòmiques, sinó també a les expectatives i percepcions sobre el futur

En resum, d’aquí a finals d’any tenim uns mesos crítics per als mercats financers. Caldrà mantenir-se alerta davant l’evolució d’aquests riscos i considerar la possibilitat d’adoptar una estratègia més prudent. Potser ha arribat el moment d'augmentar la liquiditat, especialment mentre no es completi la baixada esperada de tipus d’interès. Si un inversor ha invertit en borsa amb una perspectiva de llarg termini, en empreses sòlides i que paguen un bon dividend, potser no cal fer res. Però si la perspectiva de la inversió és a més curt termini, caldrà anar amb més precaució i considerar la possibilitat d’augmentar la part dels recursos que es manté en actius més líquids i amb risc molt baix. En moments com aquests, convé augmentar els nivells de prudència. Com es diu en el món de les finances: “Hi ha dues estratègies: la prudent i la dolenta”.

Més informació
10 sectors clau per al futur d’Europa i oportunitats per a Catalunya
Agost a la Borsa: del dilluns negre a la recuperació
Bona recuperació i resiliència de les empreses catalanes
Avui et destaquem
El més llegit