El consum alimentari representa a Catalunya el 16,7% del consum total de les famílies, la qual cosa significa un 6,7% sobre el total del PIB. En termes absoluts, la despesa alimentària representa més de 15.000 milions d’euros, constituint el segon bloc més rellevant després de l’habitatge en el consum total de les llars. Aquesta xifra iguala pràcticament a la del 2008, que va ser de 15.146 milions d’euros, segons dades presentades per l’Observatori Bonpreu i Esclat del Consum Alimentari a Catalunya. La despesa per càpita se situa en els 2.058 euros el 2016.
Segons l’informe, les comarques gironines han liderat el creixement del consum alimentari a Catalunya el 2016, on ha crescut un 5% (la despesa alimentària era de 1.330 euros el 2015 i al 2016 s'ha incrementat fins als 1.396 euros) La demarcació de Barcelona, d’altra banda, presenta el consum alimentari per càpita més elevat de Catalunya, amb 1.958 euros, tot i que l’increment més elevat s’ha produït a Girona (+4,9%), ja que el consum per càpita ha augmentat dels 1.836 euros el 2015 als 1.925 euros l'any passat.
Durant aquests anys, les hortalisses, el peix i els plats precuinats han guanyat pes en la despesa alimentària, mentre que la fruita s’ha mantingut a nivells similars i ha disminuït el consum de la carn, el pa, els cereals, els làctics i els ous.
Un dels elements més destacats de l’Observatori és el comportament diferent entre les llars més joves i les de major edat. Entre el 2008 i el 2016, hi ha hagut una caiguda d’un 22,3% de la despesa alimentària de les llars més joves, mentre que les dels més grans ha crescut un 36,9%.