La Generalitat de Catalunya comprarà solucions tecnològiques innovadores per abordar 21 reptes amb cofinançament del programa operatiu del Feder de Catalunya 2021-2027. Aquestes solucions, que s'implementaran en fase de prova, han de millorar processos o serveis i, en la mesura que sigui possible, han de tenir impacte en la societat (les persones, les empreses i el territori). Tot i que les solucions tecnològiques no poden estar disponibles al mercat, han d'estar prou desenvolupades perquè l'any 2023 es puguin implementar en fase de prototip, de prova o de primer desplegament comercial. Durant la fase d'execució dels projectes, es codesenvoluparan les solucions i s'adaptaran a les necessitats detectades per l'Administració.
L'import de la licitació és de 200.000 euros (IVA inclòs) per repte i solució. Aquest import és fix, atès que en l'avaluació de les propostes es prioritzen les funcionalitats de les solucions tecnològiques. L’objectiu de la iniciativa és incentivar a través de la contractació pública la innovació i la competitivitat del teixit empresarial i, al mateix temps, la transformació dels serveis públics per millorar-ne l’eficiència i qualitat a partir de la col·laboració publicoprivada.
La Generalitat de Catalunya ha presentat 21 projectes perquè les empreses ofereixin solucions innovadores en àmbits com la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement. Entre els 21 reptes, en destaquen: drons per millorar la gestió de les emergències i la seguretat; intel·ligència artificial per a la gestió de l’aigua; intel·ligència artificial per prevenir situacions de risc als centres penitenciaris; ciència ciutadana per reduir la contaminació acústica als espais urbans; tecnologia per avaluar l’ocupació i la presència en edificis; tecnologia per supervisar infraestructura tecnològica, posicionament per satèl·lit en ferrocarrils; tecnologia per detectar animals i reduir els accidents de trànsit; intel·ligència artificial per mesurar la petjada ambiental dels vehicles; gestió remota de les infraestructures aeroportuàries; aplicació de la tecnologia de cadena de blocs a la comunicació; internet de les coses aplicada al reg per a l’estalvi d’aigua; plataforma coneixement – territori i bessons digitals d’edificis públics al metavers.
Resoldre els problemes de l’Administració i de la societat
La finalitat és que tots els projectes, valorats en 4,2 milions d’euros i cofinançats amb fons europeus, es puguin implementar en fase pilot l’any 2023. El Departament d’Economia i Hisenda impulsa aquest programa en coordinació amb el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori i amb la col·laboració dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Educació, Empresa i Treball, Interior, Justícia, Recerca i Universitats.
Jaume Giró: "Si volem que l’economia prosperi, cal que l’administració mobilitzi totes les eines que té al seu abast, com pot ser la compra pública d’innovació”
El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, i la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya, van presentar la primera edició del programa de Compra Pública d’Innovació (CPI) de la RIS3CAT 2030 (l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya), en el marc de finançament dels fons europeus regionals (Feder) per al període 2021-2027. Un programa que, en paraules de Giró, “vol impulsar la col·laboració publicoprivada amb l’objectiu de resoldre els problemes que tenen l’administració i la societat” perquè “és sumant idees i sumant estímuls que podem avançar i arribar a una autèntica innovació i transformació”. “La col·laboració ens fa millors, ja que genera una intel·ligència col·lectiva, que tan important ha estat al llarg de la pandèmia”, va subratllar. “Si volem que l’economia prosperi, cal que l’administració mobilitzi totes les eines que té al seu abast, com pot ser la compra pública d’innovació”, va afegir.
Instrument de foment de la innovació
La CPI és un instrument de foment de la innovació a través de la contractació pública que comporta un canvi radical en la manera de planificar les compres de serveis que fan les administracions i a través del qual es vol impulsar la competitivitat de les empreses, d’una banda, i millorar l’eficiència i la qualitat dels serveis públics, de l’altra. El canvi consisteix a deixar d’especificar el producte concret que cal comprar (un bolígraf) per passar a definir les necessitats que cal cobrir i les funcionalitats que haurà de tenir el nou producte o servei (una eina per escriure) i obrir, així, la porta a la creació i la recerca per part de les empreses.
Matilde Villarroya: "La compra pública d’innovació és un dels instruments més potents a l’abast de l’Administració per impulsar la transformació i la competitivitat del teixit empresarial"
Així, entre els objectius del programa de compra pública d’innovació de la RIS3CAT (l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya) destaquen millorar l’eficàcia i eficiència dels serveis públics; promoure la innovació tecnològica en el teixit empresarial del país; impulsar la col·laboració publicoprivada; possibilitar l’obertura de nous mercats per a empreses innovadores de base tecnològica (startups) i consolidar el procés de transformació de l’Administració Pública basat en la innovació.
En aquest sentit, durant la seva intervenció, la secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villaroya va qualificar la compra pública d’innovació “com un dels instruments més potents” a l’abast de l’Administració Pública “per impulsar la transformació dels serveis públics i la competitivitat del teixit empresarial”. I en línia amb el conseller Giró, va destacar la seva capacitat per articular la col·laboració entre l’administració i les empreses “perquè més enllà dels projectes individuals estem impulsant una nova manera de col·laborar i d’impulsar la transformació digital i d’abordar conjuntament els reptes que tenim com a societat”.