• Economia
  • Els contractes de lloguer creixen un 48,8% a Catalunya

Els contractes de lloguer creixen un 48,8% a Catalunya

La tendència a l’alça es manté tot i la caiguda sostinguda dels preus, que aquest semestre ha estat propera al 3%

El lloguer continua augmentant a Catalunya tot i la davallada de preus concentrada a Barcelona | ACN
El lloguer continua augmentant a Catalunya tot i la davallada de preus concentrada a Barcelona | ACN
ACN
Barcelona
21 de Setembre de 2021

Catalunya registra un 48,8% més de contractesdelloguer durant el primer semestre de l'any respecte del mateix període de 2020, segons les dades de fiances dipositades a l'INCASOL publicades pel Departament de Drets Socials. Segons els nombres registrats per la conselleria, el nombre de lloguers al país arriba a nivells de 2018, amb dades superiors fins i tot a la contractació prèvia a la pandèmia, durant la primera meitat de 2019.

 

Pel que fa a les dades absolutes, durant el primer semestre de 2021 s'han formalitzat a Catalunya un total de 85.423 contractes de lloguer d'habitatges. L'augment més significatiu s'ha registrat a Barcelona, amb 28.509 contractes, el que suposa un increment en termes interanuals del 66,1%.

Els preus, però, continuen a la baixa. Segons les dades recollides per l'INCASOL, les rendes mensuals del lloguer han caigut durant el primer semestre a Catalunya en un 2,7%. A Barcelona s'ha produït la davallada més significativa, amb una caiguda dels ingressos dels arrendadors del 7,1%, fins als 904,35 euros al mes. A la resta del país, però, la caiguda ha estat molt més suau, amb un 2,9% a l'Àrea Metropolitana i un 1% a les altres demarcacions catalanes.

 

Les caigudes de preus a la capital han estat especialment acusades als barris amb més turisme. La caiguda a Ciutat Vella ha arribat fins a l'11,8%, amb un descens del 8,9% a l'Eixample i un 7,7% a Sant Martí. A barris més allunyats de les zones turístiques, però, les caigudes han estat menys agressives, amb un 6% a Sant Gervasi, un 5,4% a Sant Andreu o un 2,7% a Nou Barris.

Segons el secretari d'Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat, CarlesSala, factors com "la situació de confinament, el teletreball, l'ensenyament no presencial a les universitats, la recerca d'una altra tipologia d'habitatge o l'absència de turisme", amb especial efecte sobre Barcelona, han influït a caigudes de preus tan concentrades a certs districtes de la capital que no s'han reproduït a la resta del país. Pel que fa a l'augment de contractes de lloguer, Sala defensa que les xifres "permetran valorar en els pròxims trimestres l'impacte de la llei de contenció de rendes" aprovada ara fa un any.