La Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC) ha advertit que els efectes de la sequera produiran un descens de la facturació a la temporada 2023. Tot i tenir un mercat amb preus més alts i els bons resultats del 2022, on la facturació va augmentar fins als 2.276,8 milions d'euros, un 16% més que l'anterior exercici, la FCAC és pessimista respecte al balanç del 2023.
Al voltant de 200 socis de la Federació de Cooperatives Agrícoles s'han reunit a la Selva del Camp aquesta setmana per compartir les dades registrades durant la campanya 2021-2022. En aquest sentit, el president de l'entitat, Ramon Sarroca, ha puntualitzat que el marge de beneficis a la temporada 2022 ja va ser menor i tem que accions com el tancament del canal d'Urgell, les restriccions d'aigua o la manca de pluges tinguin un impacte negatiu en la campanya de l'any passat. Per això, ha reiterat la voluntat del sector agroalimentari de ser present a les taules de treball sobre la gestió de l'aigua, tot i que ha qualificat de "rècord" els resultats.
La facturació creix a totes les demarcacions
L'augment de facturació ha estat generalitzat a totes les demarcacions catalanes, si bé les empreses de Lleida són les que han aportat més al conjunt, el 53,5% del total de Catalunya. D'altra banda, el repunt d'ingressos de l'anterior exercici també s'explica per l'increment d'empreses que s'han adherit a la FCAC.
Entre els conreus més afectats, Sarroca ha destacat els cereals d'hivern de secà o el blat de moro i els farratges que no han rebut els regs necessaris
Entre els conreus més afectats, Sarroca ha destacat els cereals d'hivern de secà o el blat de moro i els farratges que no han rebut els regs necessaris. També ha alertat de la baixada de la facturació del sector de l'oli, el qual ha apuntat que ha registrat una davallada de quilos respecte a l'anterior campanya.
D'altra banda, la FCAC ha tret pit del pes del cooperativisme sobre la producció final agrària de Catalunya, que se situa en el 37%. Alhora, han assenyalat que el 76% de l'oli d'oliva al país es produeix en cooperatives, un percentatge que s'eleva fins al 72% en el cas de l'ametlla, un 68% en el conreu d'arròs, un 67% en l'avellana i un 63% en el cas de la garrofa.