Un consum accelerat per l'alarma

Prestatges buidats i dèria per omplir el carret de la compra amb productes bàsics, primer símptoma de l'excepció que viu la ciutadania aquestes hores d'alarma pel coronavirus

Un grup de clients davant una carnisseria al Mercat del Poblenou de Barcelona  | ACN (A. Cadanet) Un grup de clients davant una carnisseria al Mercat del Poblenou de Barcelona | ACN (A. Cadanet)

Cues als estancs, prestatges buidats als supermercats, carnisseries amb clients que omplen el carro de la compra... "La gent està embogint!", resen tots. Tots. Però al final tots acaben baixant al carrer per fer la mateixa cua a les botigues i comprar. Comprar i comprar. Aquest dissabte entra en vigor l'Estat d'alarma decretat pel Govern espanyol, Catalunya ha demanat confinar-se, seguint el que ja passa a la Conca d’Òdena, i la ciutadania viu en un estat constant d'inquietud. No cal preguntar als experts, només observant el dia a dia sabem que vivim, a hores d'ara, en l'excepcionalitat.

 

 

El gran gegant de la distribució, Mercadona, treballa a destall aquests dies. Els seus treballadors estan fent moltes hores extres i porten dies atenent en les caixes sense guants de protecció fins que aquest divendres el Comité de direcció ha decidit facilitar als treballadors guants i gel hidroalcohòlic després d'escoltar les peticions dels empleats, apunten fonts de VIA Empresa. La recompensa a aquest esforç dels 89.100 treballadors de l'empresa valenciana ha estat la comunicació rebuda aquest mateix divendres de què remunerarà amb un 20% extra del salari d'aquest mes de març a tots els seus treballadors.

Mercdona remunerarà amb un 20% extra del salari d'aquest mes de març a tots els seus treballadors 

L'empresa, tot i que està sent objecte de tota classe de comentaris a les xarxes socials amb fotografies adjuntes que retraten prestatges buidats, ha mantingut un perfil tranquil a Twitter (190.034 seguidors), on aquest divendres ha compartit que "seguim donant un servei eficient gràcies a totes i cadascuna de les persones i proveïdors que formen part de l'equip Mercadona". Això passarà, racionalitzem la por"

 

Front a la histèria, no hi ha res millor que la calma. Almenys cal intentar-ho. Des de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), el seu president Salvador Navarro ha assegurat a VIA Empresa que "la Comunitat Valenciana compta amb un sistema de distribució molt eficient que garanteix el proveïment i la continuïtat de la cadena agroalimentària en els nostres mercats i hipermercats. Si bé des de la CEV detectem un problema logístic i, per això, sol·licitem als Ajuntaments que permeten l'accés del transport de mercaderies fora de l'horari habilitat que permeta la reposició de material durant la jornada segons les necessitats. No existeixen problemes de desproveïment en la Comunitat". En aquest cas, els empresaris valencians destaquen que "no podem contribuir a generar més alarma de la que ja existeix, per la qual cosa és necessari que tots actuem amb responsabilitat i amb tranquil·litat", un missatge que és aplicable a qualsevol territori espanyol.

Navarro (CEV): "Sol·licitem als Ajuntaments que permeten l'accés del transport de mercaderies fora de l'horari habilitat que permeta la reposició de material"

Precisament l'Associació Espanyola d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) ha assegurat que "no és necessari fer apilament de productes bàsics, ja que les més de 24.300 botigues repartides per tota la geografia estan preparades per a garantir el servei de distribució de productes d'alimentació, tant en situacions de normalitat com en situacions extraordinàries com la que estem actualment vivint".

 AECOC agrupa a més de 30.000 empreses associades, el 85% d'elles pimes, amb una facturació que suposa el 20% del PIB estatal i genera 4,5 milions de llocs de treball. Aquest dijous ha assumit que dimecres s'havien registrat problemes d'estoc per les compres massives però la reposició era total ja als establiments. "Això ha estat possible -segons el director general de l'associació, José María Bonmatí-, "per la capacitat de les empreses de reposar els productes en un termini d'unes 24 hores a causa de l'eficiència dels seus processos logístics i la seua capil·laritat".

A Barcelona, aquesta tarda l'Ajuntament ha anunciat una flexibilització de la càrrega i la descàrrega per facilitar el proveïment dels supermercats durant la crisi del coronavirus. Atesa la situació d'excepcionalitat, durant els propers dies es permetrà que els vehicles de distribució de productes alimentaris, que fins ara feien la càrrega i descàrrega en horari nocturn, puguin fer-ho també en horari diürn. Així, al llarg de tot el dia es permetran condicions d'aturada especials d'aquests vehicles a les proximitats dels establiments on hagin de subministrar productes, en unes condicions similars a la descàrrega nocturna habitual.

 

Més informació
El coronavirus confina l'economia
Avui et destaquem
El més llegit