Atenent les estadístiques que els mitjans de comunicació van obtenint del Ministeri de Sanitat, per a grups d'edat, la freqüència ( i probabilitat) de morir un cop s'ha confirmat estar infectat per la covid-19 seria la següent:
No són bones estadístiques. Són agafades el dia 26 d'abril i pel nombre de morts al qual fan referència segurament corresponent al 8 d'abril, si bé no quadren del tot amb altres estadístiques del mateix dia i la mateixa font. Tanmateix, les podem agafar com una aproximació suficient.
Amb aquests resultats podem preveure que si el virus entra en una residència geriàtrica de 177 residents, per exemple, en moriran uns 36. Si hi ha assistència es reduirà la mortalitat, potser en salvin algun, però el problema sanitari es preventiu. Un cop el virus entra, malament rai. La prevenció consisteix precisament en reduir la probabilitat de ser infectat.
"Quines són les mesures adequades de prevenció? El problema per respondre és que hi ha una gran confusió sobre quina és la situació real de la pandèmia"
La clau, doncs, és la prevenció. Llavors en la situació actual de la pandèmia, quines son les mesures adequades de prevenció? El problema per respondre és que hi ha una gran confusió sobre quina és la situació real de la pandèmia.
Des del dia 15, la Generalitat va decidir les estadístiques de morts per covid-19 no solament havien d'incloure les defuncions en hospitals. El dia 14 teníem informació de 2.756 i el dia 15 va resultar que els morts eren 7.093.
Des de llavors, per diferències amb el Govern espanyol, el Departament de Sanitat informa de les morts en hospitals i dels morts en conjunt.
En les informacions del darrers dies, segons el Departament de Sanitat, hi ha més defuncions als hospitals que en conjunt, la qual cosa, evidentment, és una contradicció perquè el conjunt inclou els hospitals. També cal aclarir que quan s'agafa la xifra de morts des del dia 15 d'abril fins ara, les morts totals superen a les hospitalàries, la qual cosa indica que les morts estan mal datades.
Aquests problemes són comprensibles i no és el primer lloc on passa. Tanmateix, amb aquestes dades no es va enlloc. Ni es pot fer una anàlisi ni es poden prendre decisions. Una via alternativa per a veure què és el que realment està passant és consultar les estadístiques del Centro Nacional de Epidemiologia (ISCIII) que disposa d'uns models que, amb les dades de defuncions des de 2008, calcula la tendència normal, és a dir, les defuncions que serien normals en un any qualsevol, i sobre aquesta tendència hi representa les morts observades l'any 2020 (*).
Els resultats es mostren en el gràfic i el quadre següents:
Pel que s'observa, en el període que va de desembre a 23 d'abril, en un any normal s'hagués esperat que morissin 3.699 persones i s'han observat 7650 morts, pràcticament el doble.
En segon lloc, s'observa que a finals d'abril ja s'ha arribat a la normalitat. Per tant, en principi, havent anat a la baixa el problema, es pot pensar que prenent mesures, no és necessari tant confinament. Les mascaretes són efectives, igual que la reducció d'aforaments en llocs púbics (escoles, restaurants, botigues, centres esportius...) combinat amb el manteniment de distàncies, el teletreball, els hospitals de campanya que permeten derivar els malalts de covid-19, les APP per evitar els contagis a les sales d'espera dels CAP, l'ús de la bicicleta, etc.
A més, com hem vist, el problema està molt centrat en la població de més edat, la qual cosa indica que podria ser molt adequat prendre mesures de protecció especial cap a aquestes franges d'edat.
"El confinament es justificaria per potencials rebrots però també cal veure que comporten riscos"
En aquests moments, les mesures preventives dures i generals (el confinament) es justificarien per potencials rebrots però també cal veure que comporten riscos. En els mesos que venen, pot haver-hi perfectament una tendència a que es redueixi la mortalitat en relació a la tendència d'un any normal perquè població que estadísticament s'hagués mort a l'octubre s'ha mort el mes de març. També pot haver-hi una pressió a l'alça de la mortalitat de la població que no ha estat afectada pel COVID-19 però que s'ha vist desatesa per altres malalties i morirà en els propers mesos.
I en tercer lloc, compte amb l'economia perquè la pobresa pot matar tant com la covid-19. Solament cal veure que entre l'esperança de vida en un barri ric i un altre pobre d'una mateixa ciutat poden haver-hi deu anys de diferència. El confinament està causant un perjudici econòmic brutal i dramàtic en el cas dels autònoms, botigues, economia submergida...
"Compte amb l'economia perquè la pobresa pot matar tant com el covid-19"
Per tant, convé que les autoritats ponderin bé les conseqüències de les mesures que prenen i el fet que les estadístiques presentin errors manifestos no és bona senyal.