• Economia
  • Limitar o no limitar el preu de les mascaretes? Aquesta no era la qüestió

Limitar o no limitar el preu de les mascaretes? Aquesta no era la qüestió

L'economista Jordi Bellini analitza la decisió del Govern espanyol, els seus efectes i possibles alternatives

Mascaretes en temps de coronavirus.| ACN
Mascaretes en temps de coronavirus.| ACN
Jordi Bellini
Economista i analista financer
Barcelona
24 d'Abril de 2020

És una decisió intel·ligent el límit de preu a les mascaretes?

 

En el context de la crisi actual s'estan prenent mesures sense precedents. La més òbvia és el decret d'estatd'alarma que limita la circulació dels ciutadans per prevenir l'expansió del SARS-CoV-2.

Però també hi ha altres mesures com la que aquesta setmana va anunciar el Govern espanyol i que limita el preu de venda de les mascaretes. Analitzem si és beneficiós limitar el preu de les mascaretes i veurem quines són les alternatives a aquesta mesura per poder tenir preus més assequibles a les farmàcies.

 

Per què ha pujat el preu de les mascaretes?

En primer lloc, hem d'entendre sense prejudicis perquè ha pujat el preu de les mascaretes per poder jutjar si el límit de preu és o no una bona mesura.

Com en tots els mercats, els preus estan determinats per l'oferta i la demanda. Quan un producte té un augment de demanda sobtat significa que va més buscat i, per tant, s'està disposat a pagar més per aquest. Quan un producte escasseja, ho valorem més. Òbviament, això també inclou les mascaretes.

"Quan un producte té un augment de demanda sobtat significa que va més buscat. Quan un producte escasseja, ho valorem més"

D'altra banda, encara que és cert que ha augmentat, l'oferta de mascaretes segueix sent molt inferior a la demanda. Això es deu al fet que només poden augmentar la producció d'una forma immediata els que ja es dedicaven a produir mascaretes abans de la crisi, però aquest augment està limitat a la capacitat màxima de producció dels fabricants.

La producció només podria augmentar considerablement amb: l'ampliació de cadenes de producció ja existents, l'aparició de nous fabricadors, la reconversió de fabricants que venen altres productes. Això suposa unes inversions inicials importants i irrecuperables dels que tornarem a parlar més endavant.

Aquest extrem augment de la demanda juntament amb un augment molt més baix de l'oferta provoca una pujada de preus, i això té la seva part positiva i la seva part negativa. Com tot.

L'augment de preus de mascaretes: una de freda i una de calenta

La part negativa és que ens pot semblar que s'està especulant amb el preu de les mascaretes, ja quan són mes necessàries és quan es pugen els preus. Aquesta part negativa cala molt en la població, ja que aquesta té la sensació de què se li està prenent el pèl i que s'està especulant amb la vida de la gent. L'argument és el de sempre, uns pocs es lucren del patiment dels altres.

La part positiva seria que en ser més cares hi haurà més incentius a produir més mascaretes. No només els fabricants existents produirien més mascaretes, sinó que també podria fomentar l'aparició de noves cadenes de producció en ser més alt el potencial d'ingressos per les mascaretes. Aquest augment de cadenes de producció podria venir de fabricants que ja existeixen, nous fabricadors, o fabricadors d'altres productes reconvertint-se. Recorda, és l'augment de les cadenes de producció allò que augmenta significativament l'oferta, cosa totalment necessària per fer front a la demanda existent.

"O prohibim que uns pocs es lucren dels altres, o incentivem econòmicament l'aparició de noves cadenes de producció posant fi a la falta de mascaretes"

Cal donar-los els suficients incentius econòmics als futurs productors de mascaretes perquè els surtin rendibles les inversions inicials necessàries perquè comencin a produir (recorda que tornaríem a parlar d'aquests costos). I més en aquest cas que en cap altre, ja que l'augment de demanda es preveu que sigui temporal. I no només això, sinó que aquest augment significatiu en l'oferta a causa de noves cadenes de producció faria que el preu de les mascaretes tornés a baixar, però no fins a nivells previs a la crisi del virus.

Per tant, comencem a veure clar que cal fer balanç entre dos problemes. O prohibim que uns pocs es lucren dels altres, o incentivem econòmicament l'aparició de noves cadenes de producció posant fi a la falta de mascaretes.

L'elecció del Govern espanyol

El Govern espanyol sembla que ha decidit posar un preu límit per solucionar el primer problema, que uns pocs es lucren del patiment dels altres. El problema, com hem explicat en paràgrafs anteriors, és que amb aquesta mesura no s'incentiva el desenvolupament de noves cadenes de producció.

I tampoc tenim coneixement que per compensar aquest límit de preus s'hagi ajudat a la creació d'aquestes. Sembla que el Govern espanyol ha decidit que el problema de l'especulació és més important que el de la falta de mascaretes.

També és cert que han reduït l'IVA de les mascaretes, cosa que que incentiva l'aparició de nous productors.

Alternatives al límit de preu

Se m'ocorren dues alternatives per frenar la pujada de preus mentre incentivem el desenvolupament de noves cadenes de producció.

La primera seria que el Govern espanyol compri les mascaretes als preus de mercat i després les vengui més barates a les farmàcies. Com a compra en massa podria treure profit de les economies d'escala i podria negociar els preus de venda amb molta més força que les farmàcies. Això aniria acompanyat d'un marge percentual màxim de beneficis per als intermediaris (transportistes i farmàcies) i/o d'un preu màxim de venda.

La segona opció seria aplicar un IVA negatiu sobre les mascaretes, és a dir, subvencionar-les. Això solucionaria el problema dels preus i incentivaria als productors menys eficients poguessin entrar al mercat.

Aquesta segona opció, igual que la primera, aniria acompanyada d'un marge màxim per als intermediaris i fins i tot també podria especificar-se un preu límit. Aquest preu límit seria prou alt per assegurar-se que existeixen els incentius suficients per a la creació de noves línies de producció de mascaretes.

El problema d'aquestes solucions és que el Govern espanyol ha de gratar-se la butxaca, i tenint una decisió més popular (com limitar els preus) i sense haver-se de gastar ni un euro, sembla que la decisió és fàcil. Això no significa que sigui la millor.

Una conclusió de 0,98 euros

L'especulació pot ser un problema en situacions com la que tenim ara, però veient la situació molts podem coincidir que el problema de la falta de mascaretes és més greu. La decisió que ha pres l'executiu és una decisió que agrada a la gent, però sovint les decisions que agraden no són les millors (però si les que donen més vots).

Amb aquest límit de preus no s'incentiva la fabricació de més mascaretes, i per tant seguiran faltant, i moltes. Però tranquils, que els que puguem comprar-les com a molt ho farem a 0.98 euros.