La covid-19 ha causat enormes pèrdues de vides humanes, ho continua fent i no sabem fins a quin moment ho deixarà de fer. Hem sofert moltes crisis anteriors, però mai abans s'ha generat tant pànic, desesperació i desesperança com el que està causant el coronavirus. L’11-S ja ens va fer canviar. Els viatges en avió van disminuir i la recuperació del sector, sobretot als Estats Units, va ser lenta. La seguretat en els aeroports es va haver de repensar, es van aplicar mesures que avui ja tenim interioritzades i que s'apliquen amb major o menor duresa en els aeroports de tot el món. Van ser aquestes mesures de seguretat les que van retornar la fe i la seguretat als passatgers.
És molt aviat per a predir les xifres exactes de les pèrdues que patirà el turisme. Estem immersos en la crisi i el turisme no és la prioritat, la prioritat és la salut de les persones. Encara així, ja hi ha estudis que ens expliquen la catàstrofe que sofrirà el turisme. La World Travel & Tourism Council (WTTC) estima que la indústria turística, a escala mundial, perdrà més de 50 milions de llocs de treball i que es disminuiran un 25% els viatgers a tot el món.
"La WTTC estima que la indústria turística, a escala mundial, perdrà més de 50 milions de llocs de treball i que es disminuiran un 25% els viatgers a tot el món"
Si traslladem la xifra del 25% de disminució de viatgers a les xifres de viatgers estrangers que va tenir Espanya en 2019 (84 milions), resulta que Espanya perdrà 21 milions de viatgers estrangers. Així que la disminució de viatgers estrangers a Catalunya podria fregar els 5 milions.
Exceltur, una de les associacions turístiques més rellevants a Espanya, en el seu últim informe fa l’estimació que l'activitat turística disminuirà més d'un 32%, la qual cosa suposaria una disminució en la facturació de més de 55.000 milions d'euros. Aquest mateix informe ens indica que la comunitat més afectada per volum total de negoci serà Catalunya, amb una disminució de més de 10.000 milions d'euros. Mentre que en percentatge d'afectació seran les Illes Balears les que més afectació tindran amb més d'un 40% de pèrdua de l'activitat turística.
Ara com ara, els milers d'hotels, hostals, càmpings, restaurants, bars, aerolínies, creuers i agències d'esdeveniments han hagut de tancar i els seus centenars de milers de treballadors s'han anat a l'atur.
"Segons Exceltur, Espanya disminuirà l'activitat turística en un 32% i Catalunya disminuirà el volum total de negoci en més de 10.000 milions d'euros"
Deixem-ho clar: zero euros d'ingressos i milers d'euros de despeses.
L’11-S i la subsegüent onada de terrorisme va portar a augmentar les mesures de seguretat. Així que la COVID-19 ens portarà a una intensificació dràstica de les mesures higièniques. Aquestes mesures no seran només en infraestructures o en edificis públics, sinó que les haurem d'adoptar tots i les empreses del sector turístic hauran d'aplicar-les com més aviat millor, per poder incrementar la seguretat que proporcionen als seus clients i pal·liar l'efecte psicològic que ens està causant el virus.
La Consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, ja ha anunciat que un dels treballs que estan desenvolupant és un protocol de salut i higiene que hauran d'aplicar tots els establiments turístics. Amb tota seguretat, aquest protocol, incorporarà mesures extraordinàries d'higiene i aforaments limitats tant en restaurants com en hotels.
A més, el mateix sector desenvoluparà centenars de noves eines que faran disminuir el contacte directe entre persones i milloraran processos per a acreditar, davant el client, que prenen extremes mesures higièniques contra el contagi.
"L'empresa turca Plast Grup ja ha desenvolupat un dispositiu per a hotels, que desinfecta a les persones abans que entrin en les seves instal·lacions"
Una empresa turca, la Plast Grup, ja ha desenvolupat un dispositiu per a hotels, que desinfecta a les persones abans que entrin en les seves instal·lacions.
Estic convençut que el sector turístic arrencarà les seves operacions en poques setmanes. El sector representa el 15% del PIB espanyol i treballen en aquest més del 13% de la població activa. Els respectius governs tenen molt presents aquestes dades i faran tot el possible per no perdre la campanya estiuenca.
Són moments durs per la societat i per al sector turístic, però cal aprofitar l'ocasió per a millorar i modificar les estratègies i les accions de captació que la pime turística ha aplicat fins avui.
Almenys fins al setembre, la captació de turista internacional serà gairebé nul·la i l'única font d'ingressos per als establiments turístics seran els turistes i visitants més pròxims.
I això suposa un doble repte pel sector. En primer lloc, han de reconvertir els seus sistemes de captació cap al turista de proximitat i, en segon lloc, han de pensar en com generen majors ingressos en menys temps, tenint, a més, un doble hàndicap, d'una banda, que històricament el turista nacional consumeix menys que el turista internacional. Per l'altre costat, que aquesta crisi portarà a centenars de milers de persones a l'atur, per la qual cosa molts d'ells no podran ni tan sols permetre's anar de vacances.