El cost per hora treballada ha disminuït el 0,1% en el tercer trimestre d'aquest any en relació amb el mateix període de l'any passat, segons dades publicades aquest dilluns per l'institut d'estadística espanyol. Una disminució dels cost laboral per hora treballada no es registrava en el mercat laboral espanyol des del segon trimestre del 2013.
Aquest retrocés del tercer trimestre es dóna després d'un increment del 0,5% que es va registrar en el segon trimestre en relació amb l'any passat. Per sectors d'activitat, les empreses de la indústria extractiva són les que més han impulsat a l'alça els costos laborals amb un increment el tercer trimestre del 7,8% en relació amb l'any anterior. Els treballadors de l'administració pública s'han col·locat en segon lloc amb un increment interanual del 2,6%. El sector de les activitats immobiliàries ha registrat el tercer increment més gran amb un augment del 2,5%.
En sentit contrari, els sectors que més han vist baixar els costos laborals per hora treballada han estat l'educació, amb un retrocés del 4,3%, els treballadors del sector de l'energia amb un -2,7% i els vinculats en les activitats professionals, científiques i tècniques amb una caiguda del cost del 2,4%.
L'Institut Nacional d'Estadística també destaca que si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, les activitats amb les taxes anuals més elevades han estat les industries extractives, amb el 7,2%, les activitats immobiliàries, amb el 3,1% i les activitats artístiques recreatives i d'entreteniment, amb el 2,2% més. Per contra, en taxes anuals corregides els sectors que més redueixen els seus costos laborals són l'educació, amb el -3,6%, les activitats professionals, científiques i tècniques, -2% i les activitats sanitàries i de serveis socials (-1,8%).