Les 214 cooperatives agràries federades de Catalunya han augmentat la facturació global un 2,6%, fins als 1.615 milions d’euros, segons publica la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. La facturació mitjana per cooperativa també ha crescut fins al 6% -en gran part gràcies als processos d’intercooperació- i se situa en els 7,5 milions d’euros.
A més, les cooperatives han incrementat un 1,8% la seva quota en el sector agroalimentari català, representant el 37,1% de la producció final agrària. Aquest augment és fruit d’un major pes cooperatiu en els sectors ramaders (23% de participació cooperativa sobre el total català), mentre que s’ha mantingut estable la representació de les cooperatives en l’àmbit agrícola (67% del total), segons informen en un comunicat.
Les cooperatives de ramaderia i pinsos són algunes de les que més han contribuït a l’increment global (amb un augment del 8,3% de la facturació), junt amb sectors com l’oli d’oliva i la fruita seca (amb un increment del 26,1%).
Per territoris, a les Terres de l’Ebre s’ha registrat un increment de la facturació del 20,6%, mentre que a les cooperatives de les comarques de Barcelona l’augment ha estat del 16,2% i a les de Tarragona -excepte a les Terres de l’Ebre-, del 9,2%. Malgrat un cert retrocés en el volum de facturació (-3,4%), les cooperatives de les comarques de Lleida continuen sent les que tenen un major pes en el conjunt de Catalunya, fins a un 52,1% del total de la facturació. A més, en aquestes comarques es concentren les cooperatives de major dimensió pel que fa a facturació mitjana, amb 12,96 milions d’euros.
Cooperatives per sectors i territoris
Les més de 200 cooperatives agràries de Catalunya aglutinen un total de 32.625 socis productors. Per demarcacions territorials, hi ha 65 cooperatives a les comarques de Lleida, 64 cooperatives la zona de Tarragona, 41, a les Terres de l’Ebre, 27, a Barcelona i 17, a Girona.
Per sectors de producció, 107 cooperatives es dediquen a l’elaboració d’oli d’oliva. La resta de cooperatives també es dediquen als sectors de la fruita seca i garrofa, el vi i cava, la fruita dolça i els cereals, entre d’altres.
Les cooperatives agràries generen llocs de treball per a 4.438 persones. Majoritàriament, es tracta d’ocupació fixa i amb una forta tendència a l’ocupació femenina (el 47% del total).