• Economia
  • La crisi energètica dispara l'interès per l'autoconsum

La crisi energètica dispara l'interès per l'autoconsum

Les empreses del sector no arriben a fer front a tota la demanda tot i multiplicar per quatre les plantilles

Plaques solars per a l'autoconsum en una casa | iStock
Plaques solars per a l'autoconsum en una casa | iStock
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
08 d'Agost de 2022
Act. 08 d'Agost de 2022

L'escalada incessant del preu de la llum ha disparat l'interès de molts consumidors per "desconnectar-se" del sistema elèctric tradicional. Una de les fórmules més habituals per fer-ho són els models d'autoconsum basats en la instal·lació de plaques solars i bateries que permeten retallar més d'un 90% la factura elèctrica i acabar pagant, en un habitatge familiar tipus de 100 metres quadrats, factures d'uns dotze euros mensuals. Actualment, a Catalunya hi ha unes 27.000 instal·lacions d'autoconsum, però les empreses dedicades a muntar-les constaten que l'estiu ha arribat acompanyat d'un augment desmesurat encàrrecs. Les subvencions i la por a un hivern marcat pels problemes energètics ha animat aquest sector en auge des de la pandèmia.

"Les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic són rendibles per si mateixes. Ja ho eren fa anys i ara amb els preus actuals de la llum i el cost que cada cop és més reduït, surten encara més a compte", explica la directora de l'Institut Català d'Energia, Marta Morera. Segons els càlculs del Govern, les instal·lacions d'autoconsum solar disponibles tenen una capacitat de producció de més de 200 megawatts.

Les associacions d'instal·ladors de Catalunya constaten aquest auge sense precedents en la demanda de plaques, bateries i mecanismes d'autosuficiència elèctrica d'ençà de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna i l'encariment de la llum. Tal com relata Raül Rodríguez, director de la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya, hi ha hagut un creixement "exponencial" tot i la manca de mà d’obra qualificada i les traves que el món local imposa aquest tipus de projectes amb traves administratives, fiscals i burocràtiques.

"Hi ha moltes empreses instal·ladores que ara mateix no tenen operaris suficients per fer aquest tipus de projectes. N'hi ha que tenen llistes d'espera de quatre o cinc mesos per poder-se executar", afirma. Segons les seves xifres, s'ha viscut un increment trimestral de més del 20% en projectes acabats gràcies a l'acceleració que suposen les subvencions públiques. Sense contratemps, aquesta xifra encara seria major, perquè la demanda és avui gairebé insaciable.