• Economia
  • Crit unànime per aturar la burocràcia a l'Administració: 411.804 noves normes en 42 anys

Crit unànime per aturar la burocràcia a l'Administració: 411.804 noves normes en 42 anys

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) exhibeix força en un acte amb 300 entitats adherides i reclama un pas endavant per a una administració més eficient

Presentació de l'Acord de la Societat Civil per la reforma de l’administració a la Llotja de Mar | Cambra de Barcelona
Presentació de l'Acord de la Societat Civil per la reforma de l’administració a la Llotja de Mar | Cambra de Barcelona
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
27 de Novembre de 2024
Act. 27 de Novembre de 2024

Cal una reducció radical de la burocràcia, la professionalització de la direcció pública, la fi de la teranyina burocràtica, l’avaluació de les polítiques públiques, una gestió de l’ocupació pública adaptada al segle XXI i un bon govern amb transparència. Aquesta és la premissa del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), que ha celebrat un acte multitudinari a la Llotja de Mar de Barcelona amb 300 entitats adherides. L’objectiu? Buscar un compromís polític clar, amb visió de país, per emprendre una profunda reforma de l’Administració a l’altura dels reptes del segle XXI. I, sobretot, una xifra a tenir en compte: la despesa pública representa prop d’un 50% del Producte Interior Brut (PIB) català.

 

Des del FERA busquen emprendre una profunda reforma de l’Administració a l’alçada dels reptes del segle XXI

En primer lloc i, segons múltiples estudis i rànquings, nacionals i internacionals, a Catalunya tenim una baixa qualitat de l’administració pública. En els darrers mesos s’han accentuat les protestes i queixes de diferents sectors econòmics i socials que reclamen una imperiosa reforma de l’Administració per donar resposta als enormes reptes als quals la societat catalana ha de fer front. I així ho hem recollit a VIA Empresa amb diverses anàlisis de diversos membres del FERA i també a càrrec de l'economista Oriol Amat, amb 8 anys per obrir un supermercat: la burocràcia mata la iniciativa o de l'expert en innovació, Jordi Marin: Catalunya atrapada en la burocràcia: l'enemic silenciós de la competitivitat.

Qui hi ha a darrere del FERA? Nascuts fa una dècada, tenen clar que “no són flor d’un dia” i que són un “fòrum singular”, segons han declarat a la Llotja. “Combinem l’exigència amb el to constructiu”, continuen. El fòrum està format per organitzacions, entitats econòmiques, socials i del tercer sector sotasignades que s’adrecen al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i a diverses administracions públiques i a tots els partits polítics -sense cap excepció-, amb la necessitat d’una urgent modernització de les administracions.

 

Nascuts fa una dècada, des del FERA tenen clar que “no són flor d’un dia” i que són un “fòrum singular”

El FERA està format per la Cambra de Comerç de Barcelona, la patronal Cecot, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, Femcat, l’Associació Catalana de Professionals (ACP), l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) i la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

A més, l’acord ha estat subscrit per 300 organitzacions com cambres de comerç, associacions empresarials, patronals, col·legis professionals i associacions del tercer sector. Entre aquestes entitats es troben les 13 Cambres de Comerç catalanes, el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el Racc, Barcelona Oberta, la Universitat de Barcelona, Fira de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d'Entitats d'Atenció a l'Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac i la Fundació Pere Tarrés.

411.804 normes noves en tan sols 42 anys

Xavier Panés, president de la Cecot durant l'acte | Cambra de Barcelona
Xavier Panés, president de la Cecot durant l'acte | Cambra de Barcelona

“L’entorn normatiu cada vegada és més complex i incert per a moltes empreses. Encara més, es pot tardar dos anys a obtenir una llicència d’obres per obrir un negoci. El sistema actual es basa en la desconfiança”, destaca Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Xavier Panés, president de la patronal Cecot, ressalta que “l’excés normatiu paralitza l’activitat econòmica i, en conseqüència, el benestar social”. A més, Panés exposa que, entre 1979 i 2021, es van aprovar 411.804 normes noves a Espanya, segons un estudi de la mà de l'economista Juan S. Mora-Sanguinetti.

Santacreu (Cambra de Comerç de Barcelona): "Es pot tardar dos anys a obtenir una llicència d'obres per obrir un negoci"

Seguint exemples de països avançats com Suècia i Canadà, l’acord reclama una direcció pública més professional, és a dir, que aquells qui ocupin alts càrrecs amb funcions directives i executives dins l’administració pública, especialment els de les entitats i empreses del sector públic, siguin seleccionats amb criteris de capacitat i experiència per desenvolupar la seva tasca.

A més, Muntsa Vilalta, directora general de Femcat, aposta per l’instrument de la declaració responsable, sense llargues validacions burocràtiques i l’assumpció de responsabilitats per garantir el compliment de la normativa.

Impulsors del FERA: “La petició de simplificació administrativa forma part de les protestes dels pagesos i de la millora de l’accés a l’habitatge a Catalunya”

"És veritat que no hi ha manifestacions reclamant la reforma de l'Administració Pública als carrers de Catalunya", destaquen els impulsors, però afegeixen que "la petició de simplificació administrativa forma part de les protestes dels pagesos que hem vist aquest 2024, com també amb la protesta més recent per la reducció del preu dels lloguers a Catalunya, per culpa de la manca de polítiques públiques d’habitatge durant dècades".

Des del FERA també demanen una digitalització eficient i més transparència, com ara no haver de donar les dades cada cop que vas a fer gestions a l’administració pública.

10 anys de lluita i diverses accions

Des de la seva constitució l’any 2013, el FERA ha liderat diferents accions per traslladar als poders públics les seves reivindicacions. Entre les més recents, destaca la reunió el novembre del 2023, amb la llavors presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, i diputats de diferents grups parlamentaris. A més, en el marc de les eleccions catalanes del 12 de maig, el FERA també va adreçar als partits polítics un acord en què instava a la reforma de l’administració. Encara, el present Acord serà lliurat tant al Parlament com al Govern i a les associacions municipalistes del país.