La decisió de la Generalitat de Catalunya de reduir de 10 a 5 els immobles urbans en propietat per ser considerat gran tenidor, cosa que augmentarà el camp sobre el qual s'apliqui un potencial control de preus al lloguer amb la Llei d'Habitatge, provocarà una caiguda a l'oferta i "impossibilitarà l'accés" al mercat, segons un comunicat que han publicat en conjunt la patronal Foment del Treball i l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE). Com a alternativa demanen una col·laboració publicoprivada per construir habitatge i incentius per portar-les al mercat.
El Departament de Territori va anunciar el canvi aquesta setmana. Per a les associacions, la modificació "agreujarà encara més l'accés al mercat de l'habitatge". L'efecte principal, sostenen, anirà en sentit contrari a l'esperat, ja que es retiraran pisos en arrendament per vendre'ls, quan el que cal “és incrementar l'oferta al mercat de lloguer de tota mena”.
Foment i l'APCE diuen que la rebaixa del llindar per ser gran tenidor "impossibilitarà" l'accés a l'habitatge
La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre i l'APCE plantegen com a sortida fórmules “que siguin realment efectives” per impulsar el creixement del parc d'habitatge protegit, com una col·laboració publicoprivada per generar habitatge “assequible i social” i incentius fiscals per als propietaris que posin pisos buits al mercat. També es demana “la millora de la seguretat jurídica del propietari davant impagaments o ocupacions”.
El respecte del marc legal és precisament un dels grans focus de preocupació. "Estem davant d'una altra decisió política que incrementarà la inseguretat jurídica que pateix un mercat per si mateix tensionat que no necessita aquest tipus de mesures paralitzadores a la propietat privada", s'apunta. La categoria de gran tenidor farà que es fixi el lloguer amb un índex de preus si es té la vivenda en un dels 140 municipis que la Generalitat proposa com a zones tenses.