Segons els últims informes de la Comissió Europea i organitzacions com UNICEF, a Espanya un de cada tres nens viu en risc de pobresa o exclusió social, situant el país entre els pitjors de la Unió Europea. La Comissió Europea va emetre un informe al desembre sobre la situació social a Espanya, qualificant de "crítica" la seva posició en indicadors clau com el risc de pobresa infantil, l'exclusió social i l'abandonament escolar.
En l'informe, Brussel·les ha elaborat un semàfor en què Espanya acumula quatre indicadors vermells o crítics, dos de taronja o que necessiten vigilància, i quatre més de groc o "febles". Aquests resultats situen Espanya com el quart país amb més indicadors negatius, només per darrere de Romania, Grècia i Itàlia.
Segons les dades proporcionades per la Comissió Europea, el 34,5% dels menors d'edat espanyols es trobaven, el 2023, en risc de pobresa i exclusió social. Una xifra que s'entén millor si es compara amb la mitjana de la Unió Europea, que es va situar en un 24,8%. Aquesta dada situa Espanya com el país amb la taxa de pobresa infantil més alta dins la Unió Europea.
El 34,5% dels menors d'edat espanyols es trobaven, el 2023, en risc de pobresa i exclusió social
Per a la Comissió Europea, la taxa de pobresa o exclusió social infantil inclou els menors de 18 anys que, o bé viuen en una llar amb ingressos econòmics insuficients; o bé resideixen en una casa on els adults en condicions de treballar ho fan un 20% o menys del temps disponible per fer-ho; o bé pateixen privació material i social, no tenint accés, per exemple, a internet o a roba nova.
Les xifres estan molt en línia amb l'indicador AROPE publicat el passat mes de juny. Segons l'indicador AROPE (At Risk of Poverty and/or Exclusion), el 28,9% dels menors a Espanya viuen per sota del llindar de pobresa, mentre que el 33,9% estan en risc de pobresa o exclusió social. A més, l'informe també assenyala que la incapacitat per cobrir necessitats bàsiques, com mantenir una llar a una temperatura adequada o garantir una alimentació equilibrada, afecta el 10,8% de les llars amb nens.
Pel que fa a l'abandonament escolar prematur, la CE informa que, tot i que ha disminuït fins al 13,7%, continua sent una de les taxes més altes de la UE i està molt per sobre de la mitjana europea, que és del 9,5%. Aquests problemes s'agreugen per una desigualtat en els ingressos, amb una ràtio del 5,5 entre els més rics i els més pobres, enfront del 4,7 de mitjana europea.