L'evolució dels sectors culturals i creatius condicionarà el posicionament competitiu del País Valencià en els pròxims anys. Atenent les taxes de creixement del PIB, s'espera que aquests sectors comporten la creació d'uns 2.000 llocs de treball més a l'any, la qual cosa significaria arribar, des dels 58.170 de 2016 als quasi 65.000 a finals de 2019. Aquesta és una de les principals conclusions que s'extrau de l'Anàlisi de l'ocupació i prospectiva de les necessitats formatives dels sectors culturals i creatius a la Comunitat Valenciana, elaborat per la unitat Econcult de la Universitat de València i presentat aquest divendres pel director d'Econcult, Pau Rausell, juntament amb el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, al Centre del Carme de València.
L'informe, elaborat per la Universitat de València, revela que l'ocupació en els sectors culturals mostra "uns comportaments positius des de l'any 2013, i creix per damunt de la mitjana de l'economia". Així mateix, segons Rausell, la influència dels sectors creatius en la productivitat i l'aposta per aquests "és un missatge que arriba des de pràcticament tots els organismes internacionals (OCDE, Banc Mundial, OEI) incloent-hi la Unió Europea".
Així, segons el mateix informe, més del 10% dels nous treballadors requeriran processos formatius. Per això, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació preveu crear formació específica per a aquest nou nínxol de treball, tal com ha avançat durant la seua intervenció Nomdedéu. "Aquests sectors estan experimentat canvis considerables a causa de la revolució digital i necessiten formació transversal i especialitzada que puga facilitar el seu creixement", ha considerat.
L’economia taronja
En la línia de l'anàlisi presentat, Girona ha destacat els avanços que s'estan fent en l'impuls dels sectors culturals i creatius des de la creació del pla estratègic cultural 2016-2020 FesCultura. Actualment hi ha vora 7.000 persones més treballant en aquests àmbits, un 13 % més que en 2015. Així mateix, Girona ha destacat que "també s'han creat més de 700 empreses relacionades amb els sectors culturals i creatius" i ha recordat que "el pressupost de Cultura de la Generalitat augmenta un 40% respecte a l'últim de l'antic Govern".
Actualment hi ha vora 7.000 valencians més treballant en àmbits culturals, un 13 % més que en 2015
El secretari autonòmic d'Ocupació ha destacat que, a causa d'aquest important creixement les activitats econòmiques relacionades amb el sector cultural, denominades economia taronja, s'han convertit en nínxols de treball emergents. "Conscients d'aquesta realitat -ha assenyalat-, en el #NouServef apostem per potenciar l'ocupació en aquest àmbit dins de la seua estratègia de detecció i foment de nous mercats de treball".