• Economia
  • La ciberseguretat s'investiga a Catalunya

La ciberseguretat s'investiga a Catalunya

Neix el Cybercat que és el primer centre de recerca interuniversitària en seguretat informàtica i protecció de dades de Catalunya

Cybercat és un centre d'investigació de dades format per sis universitats catalanes | Cedida
Cybercat és un centre d'investigació de dades format per sis universitats catalanes | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
08 de Maig de 2018
Act. 08 de Maig de 2018

La ciberseguretat s'ha convertit en una prioritat social amb el pas del temps. En els darrers anys els atacs informàtics i els robatoris de dades personals no paren de créixer i les empreses són conscients que la seguretat és molt important per a la seva reputació. També creix el nombre de feines i la demanda d’experts en aquest àmbit. En aquest context, s'ha presentat aquest dimarts el Cybercat que és el nou centre de recerca en ciberseguretat de Catalunya

Més concretament, el centre està format per sis universitats: Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat de Lleida (UdL), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tot plegat, acompanyat pels grups de recerca catalans que treballen en tecnologies de seguretat i de privadesa de la informació de la mà d'un centenar d’investigadors.

Els seus objectius són aconseguir finançament, impulsar la seva visibilitat i esdevenir interlocutors de la indústria i del govern en qualitat de centre de referència a escala nacional i internacional. Alhora, també vol formalitzar i aprofundir la col·laboració en programes de doctorat i reforçar i estendre la formació d’alt nivell en aquests àmbits, tot consolidant i estrenyent les relacions de recerca existents entre les universitats catalanes participants.

Mobilitat i ciutadania

Els investigadors que formen part d’aquests grups de recerca ja treballen en articles científics conjunts, en projectes de recerca multilaterals i en codirecció de tesis, entre d'altres. Una vegada formalitzat el centre, s'assegura que s’intensificaran aquestes relacions.

Entre les diferents iniciatives, destaquen tots aquells projectes que tenen a veure amb les smart citiespel que fa sobretot a mobilitat de trànsit i participació ciutadana. També és remarcable la criptografia i l'anonimització de dades, orientades a la creació de tecnologies que satisfacin els requisits del nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, que entrarà en vigor a finals d’aquest mes de maig.

Des de bon començament, dues idees principals abanderen la recerca del Cybercat: minimitzar la informació que es recapta de l’usuari per conciliar la seguretat i la privadesa i dissenyar protocols de seguretat que siguin beneficiosos per a totes les parts, per tal que cap dels participants estigui temptat de desviar-se’n.