La DANA, les pluges, el caos, les alertes i les restriccions comencen a moure's i mutar pel territori, mentre la consternació i la indignació per la nefasta gestió de l'emergència -que molts titllen de criminal- es manté ferma en la població valenciana i els territoris veïns. El govern valencià va mantenir aquest diumenge al vespre la xifra de 210 morts causats per la DANA, una xifra que s'assumeix que anirà en augment en els pròxims dies fins que s'acabin de localitzar o comptabilitzar les persones desaparegudes. Mentrestant, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha desactivat l'alerta vermella per tempestes fortes que afectava el litoral sud de València, però avisa que segueix el "perill important per pluges fortes" durant les pròximes hores al País Valencià i al sud de Catalunya.
Aquí, a Catalunya, ja s'ha activat el Pla especial d'emergències per inundacions (Inuncat), amb el qual s'ha suspès la mobilitat i l'activitat educativa i esportiva a nou comarques catalanes: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp, el Priorat, el Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Penedès. Les restriccions estaran actives des del diumenge a mitjanit fins a aquest dilluns a les 14 hores.
El Meteocat ha activat totes les alertes al sud de Catalunya i ha alertat que hi ha risc de desbordaments a pantans i la possibilitat que es registrin "fenòmens de temps violent" (grans acumulacions d'aigua, pedra, ratxes fortes de vent i esclafits o tornados) en el Tarragonès i el Baix Camp. Al Garraf, comarca que no forma part de les 9 afectades per les restriccions per risc d'inundació, s'han registrat aquesta matinada xàfecs torrencials de fins a 40 mm en només 30 minuts. A més, durant la nit les pluges "d'intensitat elevada" s'han anat acostant també al Baix Llobregat, comarca que tampoc forma part de les 9 afectades.
⚠️ Enviament Alerta de #ProteccioCivil als mòbils suspenent la mobilitat i l'activitat educativa, dilluns 4 de novembre, a les comarques:
— Protecció civil (@emergenciescat) November 3, 2024
? Montsià
?Baix Ebre
?Terra Alta
?Ribera d'Ebre
?Tarragonès
?Priorat
?Baix Camp
?Alt Camp
? Baix Penedès pic.twitter.com/ep4JAHYp4t
"Com a Govern, hem de garantir que la ciutadania no assumeixi riscos", va assegurar aquest diumenge la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, en roda de premsa. Per això, a més d'anunciar la restricció de la mobilitat a les comarques afectades i la suspensió d'activitats educatives, universitàries i esportives, va recomanar que totes aquelles persones que no treballin a serveis essencials ho facin des de casa. A aquesta petició, s'hi ha sumat UGT i COO: "per aquelles feines que sigui possible, el teletreball podria limitar la mobilitat i protegir les persones".
Diverses entitats empresarials i econòmiques de Catalunya han suspès molts dels actes que tenien previstos per aquest dilluns
I, de fet, el seguit de cancel·lacions i suspensions ja ha iniciat el seu efecte dominó: Salut ha suspès l'atenció programada no urgent d'aquest dilluns al Camp de Tarragona, l'Ebre i el Penedès; el TSJC ha suspès els actes judicials assenyalats per aquesta jornada a la demarcació de Tarragona; Renfe ha suspès la circulació de les línies regionals del sud de Catalunya (amb l'R13, R14, R15, R16 i 217 afectades); diverses entitats empresarials i econòmiques de Catalunya han suspès molts dels actes que tenien previstos per aquest dilluns com l'acte inaugural del Gastronomic Forum Barcelona (Fira de Barcelona) o la primera Cimera de Comerç de Catalunya, organitzada per Pimec, que s’havia de celebrar a l’edifici El Sucre de Vic. A més, la restricció de l'activitat educativa suposarà el tancament de 157 escoles de bressol, 201 escoles i instituts de secundària, 15 centres d'educació especial, 7 escoles oficials d'idiomes, 34 acadèmies de música i tots els campus universitari de les comarques.
Amb un pronòstic força positiu que apunta que les tempestes afluixaran a Catalunya en les pròximes 48 hores, el Govern de Salvador Illa es reunirà aquest dilluns a les 11h, a porta tancada, per fer seguiment sobre la DANA des del Palau de la Generalitat. Tot just després, ha convocat una roda de premsa amb els mitjans.
Voluntaris, donacions i personal públic: Catalunya es bolca amb València
Ara bé, malgrat les alertes i protocols a casa, Catalunya manté el seu cor a València: centenars i centenars de catalans s'han mobilitzat aquest cap de setmana per anar de voluntaris al País Valencià. Molts ho han fet per lliure, però d'altres s'han mobilitzat a través de la plataforma Voluntarisdana.cat. Fins al moment, s'han inscrit més de 5.000 voluntaris -poc més de 100 han anat aquest primer cap de setmana- i s'han recaptat 55.000 euros. La iniciativa pretén funcionar durant setmanes i recaptar més donatius "per sufragar el transport a tots els voluntaris inscrits, el seu material i estris i menjar".
Hem convertit un poliesportiu inundat de fang en un centre logístic de recollida i repartiment de menjar, aigua j productes bàsics pels afectats per la DANA al País Valencià.
— David Silvestre ? (@floquemu) November 3, 2024
Ajudeu-nos a través de https://t.co/V2hhbOH0As ens cal gent, diners o rt. Gràcies!
Defensem la nació. pic.twitter.com/IK0t4y1zKa
A més de moltes altres iniciatives privades de recollida d'aliments i donatius, l'Ajuntament de Barcelona i el Banc d'Aliments de Barcelona han iniciat una recollida d’aliments i productes bàsics, amb 14 punts de recollida habilitats a biblioteques municipals de la ciutat. El Banc dels Aliments de Barcelona, en coordinació amb el Banc dels Aliments de València, gestionarà els enviaments dels productes segons les prioritats de cada moment i l’evolució de l’emergència, i Mercabarna també aportarà ajuda econòmica al Banc dels Aliments de València.
Els Bombers de la Generalitat també enviaran aquest dilluns al matí un nou contingent d'ajuda amb 80 efectius de diferents regions d'emergències que rellevarà el personal desplaçat fa tres dies a Catarroja i Algemesí. A més, sobre el terreny hi treballa un equip de 27 agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i 12 professionals d'atenció social del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), com psicòlegs, treballadors socials i tècnics d'intervenció logística.
El pont que uneix el barri de La Torre de València amb el de Sant Marcel·lí s'ha convertit aquests dies en una de les imatges que millor il·lustra l'onada de solidaritat que ha rebut la població valenciana. Milers de persones carregades amb cubells, pals i aliments han travessat aquest pont durant el cap de setmana per ajudar a les zones més afectades per les inundacions, que es troben a poca distància de travessar el pont: Sedaví, Alfafar, Paiporta, Picanya, Albal i Catarroja. Però n'hi ha molts més. Segons la Cambra de Comerç valenciana, s'han vist afectats 65 municipis, on s'ubiquen 54.289 empreses (un terç de tot el teixit empresarial valencià) i 123 parcs empresarials i polígons industrials.
El més greu, però, és la pèrdua humanitària: les persones que han perdut la vida i les persones que estan malvivint durant el transcurs dels dies sense aigua, aliments, llum o amb les seves llars devastades. Segons la Cambra de Comerç de València almenys a 32 localitats els danys causats per la DANA han sigut greus, amb pèrdues de vides, greus afeccions a zones urbanitzades i greus conseqüències sobre els habitatges, infraestructures i serveis.
I enmig del patiment, s'escolta aquests dies un clam que evoca la germanor dels pobles i amaga (o no tant) una gran indignació i rebel·lió: "Sols el poble salva el poble", una afirmació utilitzada per la societat valenciana per agrair l'onada de solidaritat rebuda i per criticar durament la mala gestió política i administrativa. Ho hem vist aquests dies a les notícies i xarxes socials, amb els milers de voluntaris que s'han endinsat al fang i, en el fons, ja ens ho va dir Antonio Machado: "En España lo mejor es el pueblo. Siempre ha sido lo mismo. En los trances duros, los señoritos invocan la patria y la venden; el pueblo no la nombra siquiera, pero la compra con su sangre y la salva". Agafa una pala, travessa un pont i la salva.