• Economia
  • Darrere les bambolines: qui mou els fils del Mobile World Congress?

Darrere les bambolines: qui mou els fils del Mobile World Congress?

Un viatge per la fira de la connectivitat més gran del món de la mà de la GSMA amb els actors més rellevants

Presentació del MWC 2024 a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm | EP
Presentació del MWC 2024 a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm | EP
Barcelona
20 de Febrer de 2024

Barcelona escalfa motors per ser, un any més, l'epicentre de la indústria de les telecomunicacions i la capital de la connectivitat amb una nova edició del Mobile World Congress (MWC) 2024. Una telefonia mòbil que ha deixat de ser un privilegi de pocs per donar la benvinguda a l’auge d’uns telèfons intel·ligents que s’han convertit en imprescindibles per a tothom. Un congrés innovador que va aterrar a la capital catalana fa 18 anys i que ha causat un impacte econòmic de 461 milions d’euros anuals i ha capgirat per sempre la ciutat comtal. I el més important: qui hi ha a darrere de l’esdeveniment amb més impacte de Catalunya?

En primer lloc, l'entitat organitzadora que “mou els fils” del Mobile World Congress és la Group Speciale Mobile Association (GSMA), amb seu a Londres i creada el 1995 per donar suport a la normalització, implementació i promoció del sistema de telefonia mòbil GSM sorgit a principis dels anys 80. Aplega vora 8.000 operadors de telefonia de mòbil de tot el món i més de 400 empreses relacionades amb l'ecosistema mòbil. Únicament aquestes companyies generen 25 milions de llocs de treball i el 5,1% del Producte Interior Brut (PIB) mundial.

Les companyies que formen part de la GSMA generen 25 milions de llocs de treball i el 5,1% del PIB mundial

Per anar al detall, aquesta organització inclou fabricants de telèfons i dispositius, empreses de programari, proveïdors d’equipament i empreses d’Internet, així com organitzacions de sectors adjacents de la indústria. La GSMA també organitza esdeveniments líders de la indústria com el Mobile World Congress, el Mobile World Congress Shanghai, el Mobile World Congress America i la sèrie de conferències Mobile 360. Entre les principals tasques que porten a terme hi ha la d'"unir l'ecosistema mòbil per descobrir, desenvolupar i oferir innovacions essencials per entorns comercials positius i canvis socials". L'organització toca molts eixos, des del fintech, IoT, 5G i moltes tecnologies successores.

Qui és qui a la GSMA?

El president de Telefónica i de la GSMA, José María Álvarez Pallete | EP
El president de Telefónica i de la GSMA, José María Álvarez-Pallete | EP

Qui lidera actualment la GSMA és l'espanyol José María Álvarez-Pallete, president i CEO del Grup Telefònica. Ho farà durant un mandat de dos anys que va començar l’1 de gener de 2023 i que finalitza el 31 de desembre de 2024. L'acompanya com a vicepresident Gopal Vittal, CEO del Grup Bharti Airtel i com a director general Mats Granryd. Com a conseller delegat -i cara més mediàtica, malgrat que darrerament no se l'ha vist tant- destaca John Hoffman. També té important rellevància la directora de màrqueting, Lara Dewar.

Durant el MWC 2023 hi va haver 88.500 assistents de 202 països i 2.400 expositors, patrocinadors i socis

En aquests moments Hoffman és director executiu i director de GSMA Ltd, una subsidiària de propietat absoluta de GSMA. Des de la seva posició, supervisa diverses línies de negocis, inclosa la cartera d'exposicions i conferències comercials de la GSMA, les propietats de mitjans impresos i de transmissió en línia, serveis de recerca de la indústria i una gamma de serveis administrats de xarxa. El directiu compta amb una trajectòria de més de 25 anys d’experiència a la GSMA.

Presentació del MWC24 a càrrec del director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting, Lara Dewar | Europa Press
Presentació del MWC24 a càrrec del director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting, Lara Dewar | EP

A més, Hoffman ha ocupat llocs de nivell executiu a diverses empreses de telecomunicacions mòbils, incloses BellSouth, Pocket Communications i Sonofon, i ha estat consultor independent de la indústria mòbil, liderant projectes amb la GSMA, BellSouth, Palm i PCSOne, entre d'altres.

L’alt directiu és membre del Future Trends Forum, el think tank global de Bankinter centrat en temes que afecten la societat i les empreses espanyoles; i de la Junta Directiva de GSMA Ltd. i de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. També és autor de Wireless Evolution Insider de la GSMA i de GPRS Demystified.

“Per molts anys!”

El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman | EP
El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman | EP

Durant el juliol de 2022, l'associació GSMA va signar el contracte amb Fira de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern central on totes les parts es comprometen que la capital catalana serà la seu del congrés de tecnologia mòbil fins al 2030, encara que no descarten que la relació es perpetuï. A més, les administracions s'han compromès a augmentar la seva inversió a l'esdeveniment, que passarà de 15 a 24 milions d'euros.

Des del 2006 el congrés ha tingut una contribució total a la capital catalana de 5.800 milions d'euros i 150.000 llocs de treball a temps parcial. "Estem aquí per ajudar i contribuir a la ciutat de Barcelona" explica sempre Hoffmann i insisteix que el "Mobile és molt més que una setmana de congrés".

Hoffman ha defensat en reiterades ocasions que Barcelona és “vital” per al MWC i per a la GSMA. El conseller ha admès que moltes altres ciutats volien acollir el congrés, però l'entitat ha estat fidel a la capital catalana. “L'hospitalitat i la gent de la ciutat i la relació veritable que experimentem a tots els nivells fa de Barcelona una peça del que la GSMA vol crear a través del MWC", conclou.

El MWC ha tingut una contribució total a Barcelona de 5.800 milions d'euros i 150.000 llocs de treball a temps parcial

Un aspecte interessant és el perfil dels nouvinguts durant la setmana del Mobile. Darrerament, del total de participants en el MWC de Barcelona, el 21% són consellers delegats, directors generals d'empreses i càrrecs de juntes directives, mentre que el 56% són equips de direcció sènior. Durant el MWC 2023 hi va haver 88.500 assistents de 202 països, més de 2.400 expositors, patrocinadors i socis.

Empreses pioneres que mai fallen a la cita

Les principals novetats tecnològiques del MWC | Cedida
Les principals novetats tecnològiques del MWC | Cedida

Entre les grans tecnològiques internacionals que hi haurà al MWC 2024 apareixen gegants nord-americans com Google, Meta o Microsoft, que compartiran espai amb gegants procedents de la Xina. És el cas de Huawei, que comptarà amb un dels estands més grans a la fira tecnològica per excel·lència, segons les previsions de l'organització. Com a novetat, destaca la presència de China Telecom en aquesta nova edició.

La celebració d’aquesta nova edició del Mobile a Barcelona arriba en un moment en què la regió viu una situació crítica per la sequera i la manca d’aigua. A les restriccions ja aprovades per la Generalitat per a la ciutat comtal i altres municipis de la comunitat, se sumen ara els organitzadors del MWC, que demanen als assistents a la fira de tecnologia un consum d'aigua “amb més consciència”, especialment per a aquells procedents de fora de les fronteres espanyoles. Com a mesura de reducció de la sequera, l'organització ha assegurat que no es connectaran les fonts del recinte de la Fira de Barcelona.

Una de les novetats que presenta la GSMA aquest any té a veure amb un model de cotxe volador d'Alef Aeronautics

Més enllà del reforç de la sostenibilitat, peça clau a qualsevol fira com aquesta, la GSMA ha anunciat com a novetat la disposició del vaixell del guanyador de la Copa Amèrica 2021 de l'equip Emirate Team New Zealand i un model de cotxe volador d'Alef Aeronautics a la Fira de Barcelona durant la durada del Mobile World Congress.

La benvinguda de la Mobile World Capital

Francesc Fajula, director general de la Fundació Mobile World Capital Barcelona | EP
Francesc Fajula, director general de la Fundació Mobile World Capital Barcelona | EP

Un altre actor imprescindible amb l’auge del Mobile World Congress és la Mobile World Capital (MWCapital), una fundació publicoprivada catalana que té com a objectiu maximitzar el llegat del MWC a Barcelona. La MWCapital va ser creada el 2012 per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d’Indústria, la Fira de Barcelona i la GSMA amb l’objectiu principal d’impulsar el Mobile World Congress a la ciutat. Des del seu naixement, la fundació es finança fonamentalment gràcies a les aportacions de les tres administracions públiques implicades. La fundació promou el desenvolupament digital de la societat per construir un “futur més inclusiu, equitatiu i sostenible mitjançant l'ús humanista de la tecnologia”.

La MWCapital, creada el 2012, té com a objectiu maximitzar el llegat del MWC a Barcelona

Per tant, la MWCapital contribueix a posicionar Barcelona com a referent mundial en l'àmbit digital i consolidar el llegat de MWC al llarg de l'any impulsant “iniciatives en l'àmbit de la transferència de tecnologia, el foment del talent digital, el desenvolupament de projectes tecnològics innovadors amb impacte social i la generació del coneixement”. També connecta els ciutadans amb les últimes tendències digitals a través de Jump2Digital i Tech&Play.

Des de la MWCapital acullen anualment el MWC Barcelona i són fundadors del 4 Years From Now (4YFN), la plataforma de negocis per a la comunitat de startups present en tots els esdeveniments de MWC a tot el món. En aquests moments el patronat de MWCapital està format per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Fira de Barcelona, GSMA, Telefónica, Vodafone, Orange, DAMM i CaixaBank.

Des de l'organització apunten que han ajudat a impulsar a 300 empreses locals i europees d'alt potencial i han desenvolupat 30 pilots en camps clau com la sanitat, l'assistència social, el retail o l'urbanisme. Tenen més de 500 aliances i acords amb institucions amb reconeguts stakeholders globals i locals. Finalment, han creat més de 1.500 llocs de treball en el camp de la IT i l'elaboració i publicació de fins a 50 informes, com per exemple l'última anàlisi sobre Tech Hubs Overview, amb Barcelona com a ciutat que quadruplica el nombre de hubs tecnològics en només 7 anys. Francesc Fajula és el director general de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, des del juny de 2022, en substitució de Carlos Grau. Fajula ha desenvolupat la seva carrera professional en empreses com Terra (Grup Telefónica), Banesto, Grup Santander, Banc Sabadell o Dominion Global.

Bonustrack: a part de la GSMA, hi ha qui també “mou els fils”

El sector hoteler "fa l'agost" durant el MWC | iStock
El sector hoteler "fa l'agost" durant el MWC | iStock

Tot just una setmana abans que arrenqui l'edició del MWC 2024 a Barcelona, el sector hoteler i turístic de la ciutat ja es prepara per fer l'agost els últims quatre dies de febrer. I és que la celebració d'un esdeveniment com aquest té una correlació directa per a la ciutat on se celebra, amb un impacte positiu sobre l'oci, la música i la gastronomia. De fet, segons un informe d’ebooking.com, el preu de l’allotjament hoteler durant la setmana del Mobile World Congress ja s’ha disparat un 52% a Barcelona. Segons les xifres de la plataforma en línia, l'ocupació hotelera de la ciutat comtal i rodalia ja ronda el 90% i preveu assolir el 100% els dies previs a la celebració de l'esdeveniment mòbil mundial.