L'experiència 'White Mirror'

Connectar, des de dins d'un contenidor, amb gent de Birmània des de Davos o sentir, gràcies a la realitat virtual, com és ser una altra persona reafirmen Ganyet en com "d'al·lucinant" pot ser la tecnologia

Ganyet (left), during his experience at the BeAnotherLab | JMG Ganyet (left), during his experience at the BeAnotherLab | JMG

Sona telefonada de WhatsApp: "Avui fliparàs. He tingut una experiència White Mirror", diu Josep M. Ganyet. "És com la tecnologia de Black Mirror però utilitzada per a fer coses interessants i fer consciència". El col·laborador de VIA Empresa està accelerat, com la velocitat d'aquesta tecnologia sobre la qual aquest dijous s'ha proposat reflexionar. Ens fa la sensació que les diferents propostes que ha viscut al Fòrum Econòmic Mundial (WEF) de Davos el reafirmen en el pensament que estem vivint un moment extraordinari.

La primera proposta que l'ha impactat és Shared Studios, que ubica contenidors en llocs diferents del món des dels quals és possible connectar-se amb un altre contenidor, situat en altra part del món, i veure's. Parlar des de la pantalla. Conèixer món. "He parlat amb uns tios de Birmània, eren xicons joves, els he dit que era professor, que aquí hi havia molta neu. Ells no saben ni qui ets ni tu quins són ells, però és una manera al·lucinant de connectar amb l'altra punta del món", apunta. 

Tecnologia amb segell Barcelona

BeAnotherLab és la segona de les propostes impressionants d'aquesta jornada del WEF que, a per a sorpresa de Ganyet, té vincles amb Barcelona. "A través de la realitat virtual, et poses en la pell de l'altre. Jo m'he intercanviat amb un congressista xinès i era una passada, perquè jo em mirava les mans, i eren les seves; m'he caragolat la corbata i, era la seva!", explica. "A més, resulta que la gent que ha fet el projecte han estat estudiants que han passat per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona".

Ganyet destaca el projecte Shared Studios, que connecta parts des de contenidors connectats

La tercera experiència tecnològica del dia està vinculada a la Història, amb majúscules. "Ha parlat un supervivent de l'Holocaust nazi, que ha parlat sobre el gueto de Varsòvia, com era la policia jueva o com va morir la seva família perquè forma part d'un projecte de la Universitat de Califòrnia que grava el seu discurs perquè passi a les pròximes generacions".

Ciència i més ciència

Tecnologia i ciència, tecnologia descontrolada, pensament crític i educació, la societat tecnològica... conceptes treballats a Davos que ballen en el cap i en el discurs de Ganyet, accelerat per les emocions i les lliçons apreses. Recorda la reflexió del segon dia de la directora del CERN, Fabiola Gianotti, una de les copresidentes del WEF d'enguany: "Gianotti parla de la ciència com a unificadora i diu que sempre que parlem amb fets objectius i no amb opinions ens podem entendre".

La Premi Nobel Malala Yousafzai | Creative Commons Flickr
La Premi Nobel Malala Yousafzai | Creative Commons Flickr

 

L'impacte del discurs de Gianotti ha continuat aquest dijous, ja que la directora del CERN ha participat junt amb el president del Canadà, Justin Trudeau, i la Premi Nobel Malala Yousafzai, en la conferència Creating a Shared Future through Education and Empowerment. "Han parlat d'educació, de la importància de la ciència i Malala ha comentat que tant de bo alguna vegada vegi totes les nenes del seu país a l'escola... Això t'obre el cervell però bé!", admet.

Entre el maremàgnum de ponents a destacar per Ganyet, Gary Barker, Michael Hanley i Joanne Lipman en la conferència How Do We Stop Sexual Harassment?; les crítiques il·lustracions contra el capitalisme de Patrick Chappatte en Left Behind in the United States; la contundència del Nobel d'Economia Joseph E. Stiglitz denunciant que "Apple i Irlanda estan robant impostos que Apple no paga als europeus", amb el ministre de finances irlandès, Paschal Donohoe, al davant; o les dificultats del secretari del tresor dels EUA, Steven Mnuchin, per defensar l'estabilitat del dòlar a The Remaking of Global Finance.

I per últim, cita el pas endavant de Theresa May, primera ministra del Regne Unit, fent un discurs businness friendly en què ha demostrat el seu objectiu de captar talent i inversions: "Ha parlat del lliure mercat, data science, de la tecnologia com a fonament de l'avanç de la humanitat; d'startups, de com al Regne Unit es crea una startup per setmana". Ganyet ho compara amb el discurs del rei Felip de dimecres, "ella no ha d'explicar que el seu país és una democràcia, ha vingut a treure inversió".

 

Diu Ganyet, literalment, que l'experiència és "acollonant". La nostra sort és que ho vulgui compartir.

Més informació
Alibaba i Felip VI, dos reis a Davos
L'AntiTrump arriba a Davos
El Davos de Ganyet
Avui et destaquem
El més llegit