El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assistit al World Economic Forum de Davos a última hora de la tarda, just després del primer ministre Italià, Giuseppe Conte, en un escenari "una mica desangelat", ha explicat a VIA Empresa el seu col·laborador destacat als Alps, Josep Maria Ganyet. "Només pujar a l'escenari li han demanat per la highly complicated catalan situation", explica l'etnògraf digital.
Sánchez no ha estat rebut pel president del WEF, a diferència d'Angela Merkel o Shinzo Abe. El president socialista ha defensat l'economia espanyola i ha afirmat que els seus pressupostos seran "l'inici d'una història d'èxit" i "una nova era a Espanya", en línia amb un nou cicle al món. Tot en la sessió titulada España y el mundo. Segons Ganyet, un discurs molt "generalista" en què ha citat la 4a revolució industrial i ha afirmat que "Espanya és molt europeïsta".
Sánchez no ha causat ni fred ni calor a Davos, i això és rellevant, sobretot tenin en compte que durant la segona jornada del fòrum s'ha arribat a 16 graus sota zero.
El xou de Bolsonaro
De la seva banda, Jair Bolsonaro ha continuat amb el seu xou particular i ha deixat en evidència com de desubicat es troba a Davos. Potser és que el fred alpí descoloca un militar populista provinent del Brasil. "Bolsonaro havia de fer una roda de premsa i en aquestes sales no hi ha traducció simultània, i ell l'ha demanat, finalment l’han canviat a una altra on si que n’hi havia... però després de mitja hora finalment ho ha cancel·lat", relata Ganyet.
Bolsonaro, de fet, no es va treure ni l’abric durant en el seu discurs al costat del president del forum. Sense cap mena de dubte el WEF en va ple del "poc saber estar" del president brasilé.
Alemanya i la Xina
A part del xou de Bolsonaro, els plats forts del dia han estat la prsència de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del Japó, Shinzo Abe. Merkel, que sí ha estat rebuda pel president del WEF ha tractat un dels temes centrals de l'informe de riscos publicat pel fòrum: "Ens enfrentem a reptes populistes, hi ha forces nacionalistes i ens hi hem d'enfrontar", en clara referència a l'ascens a casa seva de l'extrema dreta d'Alternative Für Deutschland, i també a la resta d'Europa o el món.
També ha parlat la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, parlant de salut mental. "A Nova Zelanda hi ha una gran taxa de suicidis, i al costat tenia com a panelista el Princep Guillem d’Anglaterra, que ha parlat en primera persona sobre la seva experiència personal", explica Ganyet. Imagineu un membre de la monarquia espanyola parlant i opinant sense papers sobre salut mental?
Aquest dimecres també ha parlat el CEO d'Alibaba, Jack Ma, que és menbre del consell del Fòrum. Aquesta estrella mediàtica ha estat rebut molts aplaudiements, "és el Bruce Lee dels negocis, cada frase que diu és un be water my friend”.
Ma ha repassat diversos temes en el seu discurs, però sobretot ha inclòs algun dels eixos principals del WEF: tecnologia, benestar i sostenibilitat. "Creiem que la tecnologia és bona per a les persones, perquè cada revolució tecnològica ha creat més llocs de feina. Però en etapes inicials el que crea una tecnologia nova són preocupacions, preocupació sobre com si no és ben empreada, generarà grans problemes", ha reblat el directiu de l'ecommerce.
"A Alibaba creiem en el futur. Creiem que la tecnologia serà inclusiva, sostenible, farem servir la tecnologia per millorar el medi ambient. Creiem que cal aprendre a usar-la de manera intel·ligent i donar-li oportunitats a cada país per fer-ho", ha seguit. I el fundador ha anat molt més enllà: "Per això, una companyia de tecnologia no ha de fer el mal, ha de crear coses bones per al món i per al futur. Hem de creure en la gent jove".
"Per això crec que Alibaba té molt per fer. Fer diners no és important per a Alibaba. Era important en els primers dies. Avui l'important per a nosaltres és com podem usar la tecnologia per canviar, per ser millors, més inclusius, sostenibles i verds. Aquest és el significat de la tecnologia ", ha reflexionat. Be water my friend en tota regla.
El racisme dels algorismes
Altres sessions interessants per al corresponsal en terres helvètiques de VIA Empresa han estat una xerrada sobre criptomoneda en què s’ha parlat sobre si les criptomonedes canviaran el paper moneda, què faran els bacns, etc.; o una altra que ha versat sobre si hem arribat al límit de la computació.
Una altra intervenció interessant ha estat la titulada Compassion through computation de Joy Buolamwini. Boulamwini és una informàtica i activista digital ghanesa-americana dedicada sobre els biaixos contra les minories dels algorismes i la intel·ligència artificial. "Ella ha fet experiments sobre com els algorismes canvien les percepcions quan es posa una careta blanca, per exemple", explica. Aquests exemple i d'altres es poden trobar al seu lloc web: ajlunited.org