Davos, el Sónar dels rics

Xifres, premis i militars protagonitzen la primera jornada del World Economic Fòrum de Davos, segons explica en Josep Maria Ganyet

Un militar avisa a Jair Bolsonaro que ha de pronunciar el seu discurs a Davos
Un militar avisa a Jair Bolsonaro que ha de pronunciar el seu discurs a Davos
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
23 de Gener de 2019

Xifres, premis i militars han protagonitzat la primera jornada del World Economic Fòrum de Davos, segons explica en Josep Maria Ganyet, col·laborador de VIA Empresa destacat a la ciutat més alta d'Europa atenent al "Sónar dels rics" des del cor dels Alps suïssos. En els Sónar de la pasta els artistes convidats són Al Gore, Lagarde, Will I Am o la nova i flamant economista en cap del Fons Monetari Internacional, Gita Gopinath.

 

El Fòrum Econòmic Mundial ha lliurat a tres celebritats de la cultura, dues d'elles dones, el premi Crystal Award 2019, que compleix 25 anys i amb el qual vol honrar persones que han contribuït de manera important a fer el món millor. Els guardonats han estat la cineasta saudita Haifaa Al-Mansour, la directora d'orquestra estatunidenca Marin Alsop i, "l'estrella d'enguany ha estat el científic i divulgador britànic David Attenborough", explica Ganyet. Attenborough és el narrador dels documentals d'animals de la BBC i un gran prescriptor en temes de medi ambient.

 

I precisament el medi ambient és un dels punts més importants al WEF d'enguany. "Si parles de revolució 4.0 ja estàs desfasat, la paraula nova que s'han inventat és la Globalització 4.0, una globalització conscient, sostenible i human centered". És a dir, una globalització sostenible i que no ataqui el medi ambient.

En aquesta línia una altra de les estrelles del dia ha estat Jane Goodall, primatòloga, etòloga, antropòloga, activista mediambiental i missatgera de la pau de l'ONU que en una xerrada ha explicat com va esdevenir de naturalista a professora i després activista. El medi ambient és, sense cap mena de dubte un dels eixos centrals a Davos. Tant és així que enguany no hi ha ampolles de plàstic. "Buscaven una certificació de sostenibilitat amb una petjada de carboni molt baixa, enguany hi ha tot de sortidors d'aigua i el Fòrum ha donat ampolles perquè les vagis reomplint", explica.

"Es parla molt de tecnologia i natura, la globalització tal com l'entenem no és sostenible i no la podem aplicar al futur", diu Ganyet, un futur amenaçat pels "nacionalismes, guerres de comerç i populismes", precisament els riscos que enguany el Global Risk Report.

Segons l'etnògraf digital, "la revolució 4.0 és un terme que es van inventar aquí, sí, ha funcionat, el director del WEF, Klaus Schwab, n'ha escrit un parell de llibres, però ara el que es porta és la globalització 4.0".

I més xifres que sonen. "Horitzó 2030, com ja no arribem al 2020... però segurament al 2030 pararan del 2040", bromeja. L'altra xifra que també sona són les "one trillion dollar economy", un bilió en català. Aquestes són les quantitats d'inversió que els xinesos planegen fer a l'Àsia. Una quantitat de zeros bastant considerable, "una xifra màgica".

El futur per dominar el món

Una altra sessió ha versat sobre "el futur del control de les tecnologies, com la robòtica, bioenginyeria, intel·ligència artificial... què pot passar si això no ho fem entre tots i no hi ha una agenda global". A Davos es comenta que el creixement de la Xina com a actor tecnològic pot arribar a fer ombra als Estats Units en cinc anys. "Els xinesos treuen pit de la seva democràcia - un sol partit i que no els agrada la democràcia nord-americana", afirma.

Es parla de les globalitzacions precedents: s. XIX, després de la primera gran guerra i després de la Segona Guerra Mundial: es veu com es repeteix aquest patró i que si ara no ho fem bé, ens veiem abocats a onades de populisme i polarització quan els problemes són globals. "Com la tecnologia canvia el mercat de treball afecta a tot el món, què passa amb la intel·ligència artificial si cau en mans d'una nació" o com va dir el president de la Federació Russa, Vladimir Putin, "la nació que domini els avenços en la tecnologia d'intel·ligència artificial governarà el món". L'actual cursa atòmica està centrada en la intel·ligència artificial. Economia de les estrelles, el primer que arriba, s'endú la partida.

Un militar a Davos

L'estrella d'aquesta sessió inaugural ha estat el flamant president del Brasil, Jair Bolsonaro amb un discurs llegit dient "Brasil mola molt". El militar ha afirmat que "Brasil és el país que té més recursos naturals del món i no es troba entre els més visitats per la delinqüència, però ell diu que farà net", ha revelat Ganyet.

Bolsonaro estava enfadat. No sap estar. "Les preguntes estaven pactades i les preguntes estaven escrites", ha afirmat. Un militar, un ajudant de camp, ha hagut d'explicar a Bolsonaro quan li tocava anar al faristol. I els militars no són gaire ben vistos a Davos. L'any passat Donald Trump va fer tocar durant dos minuts una fanfàrria militar abans del seu discurs. Es parla de globalització, es respiren valors europeus i diversitat, de gènere, cultural, "Trump o Bolsonaro, hi lliguen poc, aquí", conclou.