Aquesta setmana la política nord-americana ha destacat pel kremlingate (que ja no deixarà de tenir un paper central fins que es resolgui); la política exterior amb Corea del Nord; el viatge de deu dies del President Trump; la reforma sanitària i el pressupost per 2018.
El kremlingate continua generant tardes de glòria als mitjans de comunicació nord-americans... Jeff Sessions, Fiscal General de l'Estat - Attorney General AG- va mentir en el formulari SF-86, on s'ha d'informar dels contactes amb oficials estrangers. Com hem explicat anteriorment, hi ha diversos oficials republicans que estan essent investigats per aquest fet (Michael Flynn o Carter Page són dos exemples). La CBS va publicar que Sessions va rebre instruccions per no notificar aquests contactes. Qui és la peça que ens falta.
La segona novetat és que l'ex-Director de la CIA, John Brennan, va explicar en la seva compareixença al Congrés que li consta que existeix SIGINT (Senyals d'Intel·ligència) que demostren que les eleccions nord-americanes van ser manipulades. A més, va dir que hi ha com a mínim un membre del cercle íntim del President Trump que ha tingut contactes amb agents estrangers. El més bèstia, però, és que és la primera personalitat rellevant parlant obertament de traïció, un delicte que es pot castigar amb la perpètua o, fins i tot, amb la Pena Capital, com Chelsea Manning, indultada per Barack Obama i en llibertat des de fa una setmana.
El primer dia de viatge Jared Krushner, el marit de la filla de Trump, va agafar un Air Force One de tornada als Estats Units. Això va disparar els rumors que podria estar imputat en secret i que se li ha prohibit sortir del país. Brennan va explicar que fins i tot va mantenir una conversa amb el Director de l'FSB (ex KGB), Bortnikov, per intentar aturar totes les ingerències.
La tercera és que l'ex-Director de l'FBI, James Comey, declararà en obert i en tancat a la Comissió d'Intel del Senat. Comey ha demanat una entrevista prèvia amb el Fiscal Especial Mueller III. Per altra banda, hem sabut que Carter Page ja col·labora amb la Comissió aportant documentació o declarant, mentre Flynn es nega a respondre els subpoenas del Senat, cosa que el pot portar a presó ben aviat. El xoc que pot causar empresonar un ex-Assessor de Seguretat Nacional és incalculable.
El xoc que pot causar empresonar un ex-Assessor de Seguretat Nacional és incalculable
10 dies de viatge
La política exterior del President Trump ha tingut tres eixos diferenciats aquesta setmana. Dissabte va iniciar un viatge de deu dies a l'Aràbia Saudita, Israel, El Vaticà, Brussel·les i la reunió del G20. Arran de la polèmica amb la Intel israeliana que vam explicar la setmana passada, els oficials israelians han explicat que han revisat els protocols amb els EUA.
Trump ha tornat a revelar informació classificada en públic sense voler en negar que ell hagués pronunciat la paraula Israel en la seva reunió amb Lavrov, el que demostra que pocs poden tenir accés a material classificat, ja que és ben fàcil revelar informació sense voler.
Corea del Nord ha tornat als seus tests per desenvolupar un ICBM amb armes nuclears un cop que el cicle electoral al país veí ha acabat. La Casa Blanca ha mantingut un perfil baix aquesta vegada, lògic sabent que està en posició feble, però el President Trump va tornar a revelar informació classificada a l'explicar-li a Duterte que hi ha dos submarins nuclears a la zona (oficialment només hi ha un Classe Ohio).
El show mediàtic
En aquest context, l'atemptat a Manchester no només ha tingut conseqüències negatives per al Regne Unit sinó també pels Estats Units. El motiu és que Fonts d'Intel·ligència van filtrar fotografies al New York Times que, malauradament, el diari va acceptar publicar sabent que les forces de seguretat britàniques tallarien el subministrament d'informació als EUA, com així ha estat. És una llàstima prioritzar el show mediàtic a la feina de la policia britànica. El futur per al món lliure no és brillant veient aquests comportaments.
Mercat sanitari
La reforma sanitària, Trumpcare, ha tornat al primer pla arran de la publicació de l'informe de la CBO (Oficina Pressupostària) que va sol·licitar el Senat. Trump va prometre en campanya que augmentaria cobertura, faria baixar el preu de les primes i el cost pel govern. Les conclusions de l'informe són un cop dur per als moderats, ja que 26 milions de nord-americans perdran la cobertura sanitària, mentre que el dèficit públic es reduirà en 119.000 milions de dòlars en deu anys, el que permet passar la moció per reconciliation amb majoria simple al Senat.
26 milions de nord-americans perdran la cobertura sanitària
L'informe explica que la reforma pot desestabilitzar sis mercats sanitaris. El President Trump no ho tindrà fàcil, ja que tot l'estalvi en despesa sanitària, segons aquest informe, va destinat a baixades d'impostos a les rendes més altes i això no és acceptable per als conservadors moderats del Partit Republicà, que són els qui lluiten frec a frec amb els Demòcrates.
L'informe ha tornat a despertar l'interès pel pressupost del 2018. De moment, el Departament de Justícia ha dit que no inclourà la construcció del mur.