• Economia
  • La demanda estira el PIB fins al 0,8% al tercer trimestre

La demanda estira el PIB fins al 0,8% al tercer trimestre

L'estancament de les exportacions frena el creixement de l'economia espanyola

El Gobierno español sube al 2,3% la previsión del PIB
El Gobierno español sube al 2,3% la previsión del PIB
Europa Press
Madrid
30 de Novembre de 2017
Act. 30 de Novembre de 2017

L'economia espanyola ha crescut un 0,8% en el tercer trimestre, una dècima menys que en el trimestre anterior, després d'estancar-se les exportacions, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en la qual es confirmen les dades avançades de final d'octubre.

 

La taxa interanual del PIB, per la seva banda, s'ha mantingut en el 3,1% en el tercer trimestre i ja acumula deu trimestres consecutius creixent a taxes del 3% o superiors.

Entre el juliol i el setembre, el consum ha mantingut el pols i ha registrat les mateixes taxes trimestrals de creixement que en el segon trimestre. Així, el consum de les llars ha repuntat un 0,7%; la despesa pública ha avançat un 0,4%, i el consum de les institucions sense finalitats de lucre ha registrat un avanç trimestral de l'1%.

 

La inversió, per la seva banda, ha accelerat set dècimes el seu creixement trimestral, fins a l'1,3%, a causa del fort repunt de la inversió en béns d'equip, que ha passat d'una reculada del 0,1% en el segon trimestre a un avanç del 2,5% en el tercer. En la construcció, en canvi, s'ha moderat la inversió set dècimes, fins al 0,3%.

Pel que fa a el sector exterior, les exportacions no han experimentat cap creixement en el tercer trimestre, davant l'increment del 0,1% que van registrar en el trimestre anterior. Tampoc no han crescut les importacions, que venien de caure un 0,7% en el segon trimestre.

Amb el creixement trimestral del 0,8% registrat entre el juliol i el setembre s'acumulen ja 16 trimestres consecutius d'avanços del PIB. La taxa interanual, per la seva banda, acumula 15 trimestres en positiu, els últims deu registrant valors iguals o superiors al 3%.

L'INE ha explicat que la demanda interna contribueix amb 2,7 punts al creixement interanual del PIB, quatre dècimes més que en el trimestre anterior, mentre que la demanda externa aporta 0,4 punts, quatre dècimes menys que en el segon trimestre.

El consum es moder, la inversió s'accelera

En taxa interanual, l'economia espanyola ha crescut en el tercer trimestre un 3,1%, el mateix que en el trimestre anterior. Els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) han mostrat un comportament desigual, però positiu: mentre que el consum ha desaccelerat en termes generals el seu creixement respecte al trimestre anterior, des del 2,1% al 2%, la inversió ha accelerat va accelerar des del 3,8% al 5,4%, registrant la seva taxa més elevada en set trimestres.

En concret, el consum de les llars ha pujat un 2,4% en taxa interanual, la mateixa taxa que en el trimestre anterior, i el de les institucions sense finalitats de lucre han augmentat un 2,7%, nou dècimes menys. La despesa pública també ha apretat una mica el fre, amb un augment de l'1% interanual, davant el creixement de l'1,1% del trimestre previ.

Per la seva banda, la inversió ha registrat un creixement interanual del 5,4%, taxa 1,6 punts superior a la del trimestre anterior, amb un repunt de la inversió en construcció del 4,9% (4% en el trimestre anterior) i un avanç de la inversió en béns d'equip del 6,1%, taxa 2,3 punts superior a la del segon trimestre.

En el tercer trimestre, la contribució al PIB anual de la demanda exterior neta ha estat de 0,4 punts, quatre menys que en el trimestre anterior. Això és a causa que les importacions han millorat en major mesura el seu ritme de creixement que les exportacions.

En concret, les vendes a l'exterior han accelerat cinc dècimes el seu creixement interanual, des del 4,4% al 4,9%, mentre que les importacions han avançat un 4%, taxa 1,7 punts superior a la del segon trimestre.

Des de l'òptica de l'oferta, l'agricultura i la indústria han presentat en el tercer trimestre de l'any un millor comportament interanual que en el trimestre previ, en millorar set i dues dècimes el seu valor afegit brut, fins a taxes del 5% i del 3,5%, respectivament. La construcció i els serveis, en canvi, han mantingut les seves taxes de creixement interanual en el 4,9% i el 2,7%, respectivament.

501.000 llocs de feina en un any

Pel que fa a l'ocupació, l'INE assegura que aquesta variable, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, ha crescut entre el juliol i el setembre un 0,8%, una dècima menys que en el trimestre anterior.

En taxa interanual, l'ocupació va registrar un avanç del 2,9%, taxa semblant a la del trimestre anterior, la qual cosa suposa la creació neta de més 501.000 ocupacions equivalents a temps complet en un any (501.242).

Aquest comportament, juntament amb la variació experimentada per la jornada mitjana, donen com a resultat l'acceleració en dues dècimes de la taxa anual d'hores efectivament treballades (des de l'1,6% a l'1,8%).

En el tercer trimestre, tots els sectors, excepte els serveis, han desaccelerat les seves taxes anuals d'ocupació respecte al trimestre anterior. Així, la construcció ha mostrat un creixement interanual de l'ocupació del 4,6% (quatre dècimes menys); l'agricultura del 3,7% (1,5 punts menys), i la indústria del 3,2% (dues dècimes menys). Els serveis, per contra, han incrementat una dècima la seva taxa interanual d'ocupació, fins al 2,6%.

La remuneració dels assalariats creix

L'ocupació assalariada, per la seva banda, ha crescut un 3,2% interanual en el tercer trimestre, una dècima més que en el trimestre anterior.

La productivitat aparent per lloc de treball equivalent ha millorant una dècima, fins al 0,3%, mentre que el creixement de la productivitat aparent per hora efectivament treballada s'ha mantingut al voltant de l'1,4%.

En aquest context, la remuneració dels assalariats ha accelerat quatre dècimes el seu creixement, fins al 3,3%, pel creixement superior del nombre d'assalariats (del 3,1% al 3,2%) i per l'avanç en un 0,1% de la remuneració mitjana per assalariat, en contrast amb la reculada del 0,2% del segon trimestre.

Així, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) s'ha situat en el 0,2%, taxa 1,2 punts inferior a la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (1%).