• Economia
  • Derogació de la reforma laboral: íntegra o a mitges?

Derogació de la reforma laboral: íntegra o a mitges?

El PSOE acorda amb EH Bildu la derogació parcial de la reforma, mentre que Pablo Iglesias reclama que es derogui sencera

Derogació de la reforma laboral: íntegra o a mitges?
Derogació de la reforma laboral: íntegra o a mitges?
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 de Maig de 2020
Act. 21 de Maig de 2020

El PSOE ha anunciat a última hora de la nit de dijous una matisació a l'acord amb EH Bildu per derogar la reforma laboral de 2012 aprovada pel PP, perquè aquesta no sigui "íntegra" tal com s'havia anunciat prèviament. Davant d'això, el vicepresident Pablo Iglesias li ha retret que l'acord signat no parlava de reforma parcial, sinó total.

 

En un comunicat, el partit liderat pel president del Govern central, Pedro Sánchez, ha aclarit que es derogaran només: la possibilitat d'acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu, fent-ho arribar més enllà de les previsions contingudes en el mateix, després de la finalització de la seva vigència i fins a la negociació d'un de nou; i la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials.

 

Hores abans s'havia anunciat un pacte entre ambdues parts per derogar "de manera íntegra" la reforma laboral, amb el compromís que aquesta derogació sigui "efectiva abans de la finalització de les mesures extraordinàries adoptades pel Govern en matèria econòmica i laboral derivades de la crisi originada per la covid-19".

A favor

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que, després del pacte entre el Govern central i EH-Bildu per derogar la reforma laboral de 2012 aprovada pel PP, ERC hi votarà a favor: "És una bona proposta i la votarem".

Ho ha explicat aquest dimecres en declaracions al canal 24Horas de TVE, en què ha reiterat el compromís del seu partit per derogar aquesta reforma, en ser "un dels punt més importants de l'apartat socioeconòmic" del seu programa.

"Quan la derogació de la reforma laboral es plantegi al Congrés dels Diputats hi votarem a favor", ha insistit el vicepresident de la Generalitat.

Inseguretat?

Foment del Treball veu amb "alarma" l'acord entre el Govern espanyol i EH Bildu per derogar la reforma laboral, ja que considera que genera "inseguretat jurídica". En un comunicat, Foment s'adhereix a les crítiques de les patronals espanyoles CEOE i Cepyme i diu que es posa "en perill el diàleg amb els agents socials" en un moment en què és "absolutament necessari per garantir la continuïtat de l'activitat econòmica i el manteniment de llocs de treball". De fet, segons Foment, l'acord per derogar la reforma laboral del PP –i les declaracions i matisos posteriors- només fan que augmentar "la inseguretat jurídica sobre la normativa laboral en un moment de profunda crisi" i posen "en perill" els ERTO.

Foment considera que el pacte "demostra un menyspreu molt preocupant dels processos de diàleg amb la patronal i els sindicats amb l'objectiu d'obtenir avantatges parlamentaris".

El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha destacat que l'acord entre PSOE, Unides Podem i Bildu "fa més difícil" aconseguir un "gran pacte per a la reactivació de l'economia i la recuperació de l'ocupació amb el govern de l'Estat, els grups parlamentaris, les institucions, els agents socials i les comunitats autònomes".