• Economia
  • Com detectar el càncer de mama a temps?

Com detectar el càncer de mama a temps?

El càncer de mama és un dels tipus de càncer més comuns i, a més, és una de les principals causes de mort de les dones

Com detectar el càncer de mama a temps?
Com detectar el càncer de mama a temps?
especialista en Cirugía Oncológica y Reconstructiva de Mama
Barcelona
14 d'Octubre de 2019

El càncer de mama és un dels tipus de càncer més comuns. A més, és una de les principals causes de mort de les dones. A través d'aquest article t'ensenyem com detectar-lo aviat. No t'espantis si t'has trobat algun bony, la major part d'ells són benignes.

Detecció precoç del càncer de mama

La detecció primerenca significa detectar el càncer abans que comencin a sorgir els símptomes. Els exàmens de detecció tenen com a objectiu trobar una malaltia entre les persones que no presenten cap tipus de símptoma.

En aquest cas, quan es detecta el càncer de pit aviat, el tumor és petit i no s'ha estès per la resta de la mama. Així, és més fàcil de tractar i aconseguir resultats positius.

Les mamografies són la prova més comuna per trobar el càncer de mama de forma precoç, quan el tractament és més eficaç. A través de dues radiografies amb raigs X a cada mama, aquesta eina permet descobrir aquells canvis en els pits que podrien derivar en un càncer molt abans que comencin a aparèixer els símptomes físics.

"Els exàmens de detecció tenen com a objectiu trobar una malaltia entre les persones que no presenten cap tipus de símptoma"

Aquesta prova pot ser molesta i, fins i tot, dolorosa, ja que els pits s’han d’aixafar per facilitar la visió. Tranquil·la, aquest moment només durarà uns segons. El procés complet, però, té una durada aproximada d'uns 15 minuts.

En cas que a la mamografia apareguin resultats considerats com anormals, el metge corresponent li sol·licitarà a la pacient la realització de diverses proves de seguiment. De tota manera, menys d'1 de cada 10 casos de mamografies amb un resultat anormal resulten ser, finalment, càncer de mama. Algunes de les proves que el professional pot recomanar són: la biòpsia, l'ultrasò i la mamografia de diagnòstic, un tipus d'examen que es centra en les àrees afectades.

Hi ha diversos programes de detecció precoç que inclouen mamografies gratuïtes per reduir la mortalitat femenina per aquesta causa. Aquests programes, anomenats cribratges sistemàtics, són programes dissenyats per a determinats grups d'edat. Són diferents atenent a la Comunitat Autònoma però, comprenen a dones d'edats d'entre 45 a 50 anys.

Autoexploració mamària

La autoexploració mamària és un examen visual i de tacte que es recomana fer a les dones a partir dels 25 anys. És una tècnica fonamental per a detectar qualsevol tipus d'anomalia, deformació o canvi en les mames de la dona. És una tècnica senzilla però bastant eficaç ja que, ajuda a la detecció precoç de bonys. Recordem, que aquests bonys no sempre són malignes. Més del 90% d'ells són benignes, és a dir, no s'han expandit per altres zones de la mama.

Et recomanem realitzar aquest exercici un cop al mes, preferiblement, 7 dies després de la regla. Per a aquelles dones que ja hagin superat la menopausa els recomanem establir un dia concret del mes per repetir aquesta tècnica cada mes. El més important és ser constant i realitzar aquest examen de manera periòdica.

D'altra banda, l'exploració mamària no ha de ser interrompuda per la presència d'embaràs o lactància materna. Tampoc s'haurà de deixar de fer quan es tinguin implants. Les operacions d'augment de pit no garanteixen la no aparició d'aquesta malaltia.

Els passos a seguir són els següents:

  1. Mira't al mirall i busca enrogiments, qualsevol tipus de bony o enfonsament en els teus pits. Fixa't en la forma de les mames així com de l'arèola i del mugró.
  2. Comprova que tots dos pits estan al mateix nivell.
  3. Realitza la mateixa comprovació però, aquest cop, aixecant els braços.
  4. Ara, segueix davant del mirall i palpa la mama. Comprova si et surt líquid del mugró.
  5. Després, jeu i, amb tres dits, ves palpant la mama de manera ferma i uniforme. Has de repetir aquest moviment, de manera circular, per tota la mama.

Serà necessari sol·licitar una cita amb el ginecòleg quan sentis dolor durant la palpació, detectis algun tipus de bony o enfonsament, surti líquid dels mugrons o vegis canvis de textura i color a la teva pell.

Consulta mèdica

No cal que notis alguna anomalia en els teus pits per anar al metge. Les anàlisis de detecció es realitzen de forma regular a persones saludables sense cap símptoma ni indici de patir càncer de mama.

Les revisions periòdiques realitzades per un especialista en l'àrea de ginecologia, ajuden a avançar-se al propi càncer. Aquest càncer no avisa, i una detecció precoç, és a dir, al llarg de la seva etapa inicial, garanteix una curació amb una probabilitat de gairebé el 100%.

En aquesta consulta el metge examinarà les dues mames i els ganglis limfàtics que es troben a les aixelles. D'aquesta manera, es comprova l'existència de nòduls i altres anomalies. En altres paraules, es tracta d'un examen físic de la mama.

Després d'aquesta visita, el metge responsable determinarà si hi ha necessitat d'ampliar l'estudi amb proves complementàries. En aquest cas, podrien ser incloses altres proves de laboratori per avaluar la sang i altres fluids, proves genètiques i exàmens per imatges de l'interior de la mama. Totes aquestes proves pretenen comprovar, no només l'existència de càncer de mama, sinó també la probabilitat que es desenvolupi d'acord amb uns factors de risc determinats.

Es recomana que les dones d'entre 20 i 40 anys d'edat es realitzin un examen de pit cada 1 o 3 anys, com a molt. A partir dels 40 se'ls recomana que acudeixin a consulta per a aquesta prova un cop l'any.