• Economia
  • El deute de la Generalitat: s’enfila fins als gairebé 90.000 milions i prop d’un 70% prové del FLA

El deute de la Generalitat: s’enfila fins als gairebé 90.000 milions i prop d’un 70% prové del FLA

La condonació serà “simbòlica” per a Catalunya, mentre que per a l’Estat és un “bon moment”, segons els economistes

El deute de la Generalitat s’enfila fins als 88.916 milions d’euros
El deute de la Generalitat s’enfila fins als 88.916 milions d’euros
Redacció VIA Empresa
25 de Febrer de 2025
Act. 25 de Febrer de 2025

El deute de la Generalitat s’enfila fins als 88.916 milions d’euros, dels quals 60.236 milions provenen del FLA, el fons de liquiditat autonòmic. Pràcticament, un 70% del deute que té Catalunya, per tant, prové del mecanisme que fa servir el govern espanyol per prestar diners a les comunitats autònomes. Són dades obtingudes per l’ACN a través d’una petició de transparència, que també indica que d’aquí al 2030 venç un total de 19.778 milions, gairebé una quarta part. A les portes del Consell de Política Fiscal i Financera, que aquest dimecres abordarà la condonació de part d’aquest deute, els economistes diuen que per a l’Estat és un “bon moment” per fer-ho, alhora que apunten que l’impacte en les arques catalanes serà “simbòlic”.

 

Els experts expliquen que, en un context de tipus d’interès a la baixa, el “forat” que deixarà a l’Estat perdonar part de l’endeutament a les comunitats autònomes serà “menys que mai”. Alhora, per a les comunitats el marge que els suposarà serà “molt poc significatiu” perquè la despesa financera que s’estalviaran serà “petita”.  

El deute de la Generalitat s’enfila fins als 88.916 milions d’euros, dels quals 60.236 milions provenen del FLA, el fons de liquiditat autonòmic

Precisament aquest dilluns ERC i el govern espanyol van anunciar que l’acord per a la condonació del deute del FLA finalment fixava la quantitat total en 17.104 milions d’euros. Segons els republicans representa el 19,9% del deute de la Generalitat i un 22% del fons autonòmic. Per la seva banda, la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, va avançar que amb la fórmula de quitança que els ha remès el Ministeri d’Hisenda calculen un estalvi d’interessos que podria arribar als 1.500 milions.    

 

El deute del FLA es multiplica per 12 

El fons de liquiditat autonòmic, més conegut com a FLA, és un mecanisme del govern espanyol creat el 2012 per deixar diners en forma de préstecs a les comunitats autònomes que no tenen prou ingressos per cobrir les seves despeses i que, alhora, no poden obtenir diners emetent deute als mercats. Quan la Generalitat hi va accedir, amb Andreu Mas-Colell al capdavant del Departament d’Economia, va demanar 5.023 milions. La quantitat que es devia fins a 30 de setembre de 2024 -segons corresponen les xifres remeses a l’ACN- és fins a 12 vegades superior.  

Les dades apunten que del total del deute, fins a 77.052 milions d’euros són del fons de finançament de l’Estat amb les comunitats autònomes. D’aquests, 60.236 estan etiquetats com a provinents del FLA.  

Les dades apunten que del total del deute, fins a 77.052 milions d’euros són del fons de finançament de l’Estat amb les comunitats autònomes

El Ministeri d’Hisenda ja ha avançat que en el Consell de Política Fiscal i Financera d’aquest dimecres farà extensiva la condonació a la resta de comunitats autònomes del règim comú i la quitació s’enfilarà fins als 83.252 milions d’euros. Els economistes apunten que es tracta d’una qüestió “política” i no econòmica i neguen que sigui una mesura de privilegi per a Catalunya. També assenyalen que el deute del FLA “es reconegui formalment o no” és deute de l’Estat. 

La Generalitat no precisa les quantitats que deu a cada banc, però enumera les entitats: el BBVA, el Banc Sabadell, el Banc Europeu d’Inversions (BEI), el Banc Santander, Bankinter, Barclays, Caixa Enginyers, CaixaBank, Dexia, DZ Bank, HSBC Continental Europe, l’Institut Català de Finances, Kutxabank, Morgan Stanley i UniCredit.  

Catalunya, entre les comunitats més endeutades amb el FLA 

En relació amb altres comunitats autònomes, els economistes Guillem López CasasnovasJosep Soler confirmen que Catalunya està “molt endeutada” amb el FLA. En la part alta del rànquing també hi situen València i Múrcia, mentre que recorden que n’hi ha d’altres del règim comú que no han recorregut a aquest fons o ho han fet en quantitats molt baixes -entre elles Madrid, per la quantitat d’ingressos que rep per l’efecte capitalitat-. “Les situacions són molt diferents”, apunta Soler. 

En qualsevol cas, els nivells de deute es troben “molt per sobre” dels objectius que es van pactar amb Europa i han augmentat en els darrers anys. “Estem fora d’òrbita”, diu López Casasnovas. Segons el catedràtic de la UPF, tampoc hi ha masses expectatives que això es reverteixi. “L’Estat respira en la mesura que la UE li posa un respirador. I mentre tens respiració, els canvis d’estil de vida per deixar de fumar i treure’t de sobre els problemes respiratoris no els fas”, compara.  

La condonació, un “pedaç” que allunya Catalunya del retorn als mercats 

Els experts en finances públiques també mencionen el fet que la condonació allunya la Generalitat de la possibilitat de retornar als mercats de capitals. “La imatge és molt clara: jo no fiaria diners al meu fill que no és adult quan sé que els diners que té depenen de les transferències que li fa el pare”, insisteix López Casasnovas. “Si abans ja era difícil, ara encara ho serà més. D’alguna manera ens estem autocondemnant”, opina Soler.   

Els economistes defensen, després de tot, que la condonació és un “pedaç” i que tot recau en la necessitat de canviar el model de finançament autonòmic

La consellera d’Economia, Alícia Romero, en la seva primera compareixença com a consellera a la Comissió d’Economia del Parlament es va referir a la possibilitat que Catalunya torni als mercats i va admetre que li “agradaria” que pogués passar. Aquest objectiu també se l’havien plantejat diversos dels seus predecessors.   

Els economistes defensen, després de tot, que la condonació és un “pedaç” i que tot recau en la necessitat de canviar el model de finançament autonòmic. “L’embolic és molt gran, hem deixat de renovar el sistema des de fa massa temps i això ha generat uns desequilibris massa grossos”, diu Soler, que qualifica el model actual “d’obsolet i mal sistematitzat”.