• Economia
  • El deute públic es podria enfilar fins al 132% del PIB el 2048

El deute públic es podria enfilar fins al 132% del PIB el 2048

L'Airef alerta que la vinculació de les pensions a la inflació suposarà una pressió sobre la despesa

El president de l'AIReF, José Luis Escrivá
El president de l'AIReF, José Luis Escrivá
ACN
Barcelona
14 de Febrer de 2019
Act. 15 de Febrer de 2019

L'autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha alertat aquest dijous del risc que el deute s'estabilitzi al voltant del 90% del PIB en la pròxima dècada, segons l'opinió publicada el passat 9 de gener en la qual analitza l'impacte en els comptes públics de les previsions en despesa de pensions. L'estudi s'ha elaborat en un escenari inercial a polítiques constants, és a dir, que implica mantenir els saldos pressupostaris del 2018 i tenint en compte la despesa acumulada de mantenir el poder adquisitiu de les prestacions públiques. L'Airef calcula que a partir del 2030 la ràtio de deute sobre el PIB tornaria a ser creixent i que s'elevaria fins al 132,2% el 2048, "a falta de mesures que ho compensin".

L'Airef preveu que la vinculació de les pensions a la inflació suposarà una pressió sobre la despesa, especialment a partir dels anys 30 coincidint amb la jubilació de la generació del baby boom

En aquest nou escenari, la nova previsió de despesa en pensions provocarà un canvi qualitatiu en la dinàmica de la ràtio del deute, situant-la entorn del 130% del PIB en un horitzó de 30 anys, si es manté constant el saldo primari del 2018 en els diferents subsectors de les administracions públiques.

En canvi, assumint les pressions procedents de l'actualització de les pensions a l'IPC, l'Airef estima que el deute podria estabilitzar-se per sota del 75% del PIB en un escenari que impliqui una política fiscal convergent a l'equilibri pressupostari a llarg termini (escenari normatiu) i orientada a conduir l'estoc de deute dels distints subsectors al seu nivell de referència (13% del PIB per a les comunitats autònomes i el 44% per a l'Administració Social i Seguretat Social).

D'altra banda, l'Airef situa Catalunya, Castella-La Manxa, el País Valencià i Múrcia amb un alt risc de sostenibilitat, tot i que "la situació individual és molt dispar". Els dos principals riscos continuen sent el nivell d'endeutament i la creixent dependència dels mecanismes extraordinaris de finançament. En canvi, cinc comunitats arribarien a un deute inferior al 13% del PIB en els pròxims 30 anys (Illes Canàries, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc).