Un nazi a la Casa Blanca

El discurs sobre l'Estat de la Unió, la gestió del 'shutdown' i les darreres novetats del 'KremlinGate' protagonitzen l'actualitat de Donald Trump

Steve Miller és de l'ala més dretana dels Republicans Steve Miller és de l'ala més dretana dels Republicans

Donald Trump ha fet aquesta setmana el tradicional discurs sobre l'Estat de la Unió que, com és tradicional, el president dels Estats Units fa cada any. D'altra banda, els demòcrates s'han trobat amb una guerra interna després que una part dels senadors fes costat als republicans per aixecar el tancament del Govern. Per últim, el KremlinGate s'ha trobat amb una polèmica inesperada que els republicans miren d'utilitzar per a desacreditar Robert Mueller i la investigació sobre la influència russa en les eleccions presidencials.

El discurs de l'Estat de la Unió als EUA és l'equivalent al debat de l'Estat de la Nació a Espanya o al debat de Política General al Parlament de Catalunya. En aquest discurs el president fa balanç de l'últim any i fixa l'agenda per al següent. Gran part del discurs la va centrar en temes domèstics. Immigració, economia, borsa i comerç com a temes centrals on va insistir que posaria sempre als Estats Units per davant de tot i tothom. El president va explicar que espera que el Congrés estigui més unit el pròxim any -la divisió en aquest darrer any ha estat total- així com va mencionar explícitament el seu antecessor, Barack Obama, per dir que el seu objectiu era esborrar tot el seu llegat. Segurament el gran absent durant el seu discurs fou el Pla d'Infraestructures que va prometre en campanya, focalitzant molt sobre la polèmica de les darreres setmanes: la DACA i els dreamers, i és que malgrat que va prometre un acord imminent amb els demòcrates, aquest acord encara segueix sense arribar.

Trump afirma al discurs sobre l'Estat de la Unió que el seu objectiu és esborrar tot el llegat d'Obama

Els demòcrates viuen una crisi interna -els recordo que els republicans també- a causa de l'aixecament del shutdown al Senat. El dia abans que es produís el tancament es va produir una votació al Senat on els demòcrates van votar en contra d'una extensió pressupostària per evitar el tancament sense la DACA però amb sanitat inclosa pels dreamers -el programa CHIPS. La cosa és que tres dies després la meitat dels demòcrates va votar a favor del mateix contingut i va permetre l'obertura del Govern sense obtenir res a canvi excepte la promesa dels senadors republicans i del president Trump que buscarien una solució a la DACA (dreamers).

L'últim nazi que encara treballa amb Trump és el principal entrebanc per arribar a un acord sobre els 'dreamers' entre demòcrates i republicans

La dificultat en trobar una solució rau en el sector neonazi del partit republicàSteve Miller, l'últim nazi que encara treballa a l'equip del president, té moltíssima influència sobre Trump, cosa que dificulta enormement poder arribar a un acord sobre immigració dins el Partit Republicà, cosa que impedeix arribar a un acord amb el Partit Demòcrata. El debat comença a girar sobre com fer plegar Miller de la Casa Blanca, ja que alguns analistes consideren que Miller és l'únic entrebanc seriós que existeix per arribar a un acord sobre la DACA, acord que fa més de 17 anys que republicans i demòcrates porten negociant.

El fiscal Mueller segueix treballant en el KremlinGate i en tindrem notícies ben aviat

El KremlinGate ha viscut un episodi força estrany aquesta setmana. L'FBI va notificar la setmana passada que va perdre 50.000 missatges entre l'agent Peter Strozk i l'advocada Lisa Page entre desembre de 2016 i maig de 2017. Strozk va treballar en el cas dels mails de Hillary Clinton i fou un dels artífexs del tancament del cas. A més, l'agent i l'advocada mantenien una relació sentimental, cosa que permet que entre els missatges trobem opinions personals més íntimes de l'habitual.

En un d'aquests missatges, Strozk anomena Trump "idiota", el que ha estat utilitzat pels republicans com a motiu per afirmar que hi ha predisposició contra el president, però el cert és que el reglament intern de l'FBI permet manifestar opinions polítiques obertament als seus agents a condició que això no afecti el seu rendiment professional. En un altre missatge, Strozk firma que no sap si acceptar el cas del KremlinGate perquè creu que "no hi ha res allà dins", missatge que ha sigut degudament ignorat pels republicans.

La filtració d'aquests missatges ha donat molt de joc a la premsa i a la política americanes aquesta setmana però el cert és que el Departament de Justícia ha sortit al pas explicant que va tenir un problema tècnic i que aquests missatges els han perdut ells. A més, afirmen que van perdre més missatges referents a altres casos. La direcció dels republicans ha aprofitat aquest tema per demanar un segon fiscal especial en substitució de Robert Mueller però el cert és que el tema no dóna de si i està condemnat a morir en l'ostracisme. Mueller segueix treballant i en tindrem notícies ben aviat. Els prometo que no els decebrà.

Més informació
Trump i el ‘shutdown’
Trump: només despesa militar?
L'informe mèdic de Trump i la guerra amb Bannon
Avui et destaquem
El més llegit