La primera victòria de Trump

L'actualitat dels Estats Units passa per l'aprovació de la reforma fiscal, la derogació de l'Obamacare i ovnis

El president dels Estats Units, Donald Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump
Ivan Aguilar
Barcelona
22 de Desembre de 2017

El Partit Republicà ha aprovat la reforma fiscal en tot just 24 hores presentant una moció al Congrés al matí i una al Senat a la tarda. La derrota d'Alabama ha posat en guàrdia als republicans que, de cop, s'han cohesionat quan han pres consciència del perill que suposa haver perdut un senador que prendrà possessió de l'escó el mes de gener. L'aprovació de la reforma fiscal és la primera victòria completa del mandat del president Donald Trump poc després del seu primer any després de la seva elecció. La reforma fiscal ha estat aprovada via budget reconciliation i per tant serà vigent durant els pròxims 10 anys.

L'aprovació de la reforma fiscal és la primera victòria completa del mandat del president Donald Trump

La reforma fiscal suposa una retallada d'impostos per valor estimat de bilió i mig de dòlars. AT&T ha anunciat una inversió de 1000 milions de dòlars per al propvinent 2018, ajudada també per la derogació de la llei Obama de la setmana passada. El pròxim mes de febrer els treballadors americans veuran com el líquid percebut augmenta però el cert és que no serà així per a tots, ja que la classe mitjana veurà reduïda la seva percepció, malgrat que les empreses sí pagaran menys impostos. Tindrà un impacte positiu sobre l'economia? La resposta és incerta perquè fa temps que l'economia americana mostra poca elasticitat respecte als canvis impositius, tot i que és cert és que aquesta poca elasticitat també es pot explicar per restriccions de crèdit.

La reforma sanitària deroga l'Obamacare, perquè ja no obliga els americans a contractar una assegurança mèdica

La reforma sanitària inclou una clàusula que, de facto, deroga també l'Obamacare, ja que deroga el mandat individual, que obliga als americans a contractar una assegurança mèdica. El president Trump va fixar el focus en aquest aspecte en la conferència de premsa que va donar a la Casa Blanca després de l'aprovació de la reforma fiscal. Les conseqüències de la derogació del mandat individual són, al meu judici, molt incertes i caldrà esperar uns mesos per veure si els americans decideixen renunciar a l'assegurança mèdica. També importa quins americans hi renuncien, ja que les rendes més baixes són les que pateixen més els elevats preus de les primes de les assegurances.

"Trump treballa per Pútin"

El KremlinGate ens ha donat una setmana de tranquil·litat. Una cosa, però, m'ha cridat l'atenció. James Clapper, exdirector de l'Oficina Nacional d'Intel·ligència va concedir dilluns una entrevista i va afirmar que "Putin sap com manegar els seus actius d'Intel·ligència i per tant sap què fer amb el president Trump". Els analistes d'Intel·ligència ianquis han quedat bocabadats per la contundència utilitzada per Clapper. No s'enganyin, això és el que pensa la CIA, la NSA i les altres 15 agències d'intel·ligència dels Estats Units. Donald Trump treballa per a Vladimir Putin i això ja ni es debat, el quid de la cosa rau en com demostrar-ho sense posar al descobert ni les fonts ni els mètodes que utilitzen aquestes agències. A més, aquestes declaracions fan valdre el canvi que ha protagonitzat Michael Flynn a l'acceptar col·laborar amb el Fiscal Especial Mueller i l'FBI. Malgrat que trigarem anys i panys en saber tota la veritat, Mueller ja és a prop de la família Trump i ara mateix sembla difícil que en puguin sortir d'aquesta amb impunitat.

Ja són aquí

La notícia de la setmana l'ha protagonitzat el Departament de Defensa, que ha desclassificat un programa secret sobre ovnis i vida extraterrestre. Entre les joies desclassificades hi ha uns vídeos de l'any 2004 on un caça de l'US Air Force persegueix un objecte volador que fa maniobres impossibles per a la tecnologia humana. El director del programa, Luis Elizondo, ha afirmat que hi ha prous indicis per afirmar que hi ha vida extraterrestre a la Terra. Senyors, ja són aquí, com el bo de John Podesta va afirmar en la darrera campanya electoral. I és que Podesta ho sap tot.