Cada vegada hi ha més dones en llocs de decisió de les empreses, però segueixen cobrant menys que els homes que ocupen les mateixes posicions. Segons una nova edició dels Indicadors d'Igualtat de Gènere de Catalunya, que han elaborat l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç de Barcelona amb dades del 2020, el percentatge de dones directives és d'un 39%. Tot i així, aquestes cobren un 13% menys l'hora que els homes que tenen aquests mateixos càrrecs de responsabilitat.
Tot i aquesta dada negativa, l'informe indica que la bretxa salarial en aquest àmbit s'ha reduït un 20% els darrers tres anys. Una altra de les conclusions de l'estudi és que les dones tenen una formació superior als homes, ja que un 58% dels titulats universitaris són dones. Però quan aquesta dada se centra només en els estudis TIC i d'R+D, els nombres no són els mateixos. La matriculació de dones en carreres d'enginyeria o arquitectura és, de mitjana, un 71% inferior a la d'homes, mentre que en el Grau en Informàtica, per exemple, només un 10% d'estudiants són dones.
Aquest major nivell formatiu generalitzat no es tradueix, però, en una reducció de les desigualtats en el mercat laboral. Si la bretxa salarial en llocs directius és del 13%, quan es tenen en compte tots els nivells laborals, augmenta a un 16%. La majoria de contractes a temps parcial, a més, són per a les dones (un 71%). En aquest sentit, l'estudi alerta que "s'està desaprofitant talent femení".
Tot això, es veu reflectit en les condicions de vida de les dones. L'indicador més destacat en aquest sentit és el referent a la pobresa: un 20,7% de les dones s'hi troba, mentre que afecta un 18,3% d'homes. Un cop arribada la jubilació, les dones també cobren menys que els homes. L'informe destaca que la pensió de les dones és un 29% inferior a la dels homes.