Ja s'ha convertit en clàssic: cada any, a mitjan novembre, apareix una notícia que diu que les dones treballen de franc fins a finals d'any. És un titular fals en sentit absolut però vertader relativament. El que vol posar de manifest és la bretxa salarial que existeix entre dones i homes. I és que la diferència de sou que hi ha entre els dos sexes equival a un mes i mig de feina, aproximadament. També cada any, aquest dia coincideix, més o menys, amb el Dia de la Dona Emprenedora, que se celebra el 19 de novembre.
Aprofitant la celebració, VIA Empresa publicava el divendres un cas d'èxit d'una dona emprenedora, Clara Lapiedra, que ha fundat una escola de negocis per a dones. També oferia un article d'opinió escrit per Beatriz de Vicente, la directora de Netmentora Catalunya, en què instava a deixar de parlar i començar a actuar en l'àmbit de la dona i l'empresa: "Ja està tot dit". I és que les vessants que cal millorar en l'àmbit del treball per aconseguir la igualtat de gènere són moltes. Algunes dades per posar ordre:
- Emprenedoria: segons el Mapa de l'Emprenedoria a Espanya del South Summit, del total de persones que van decidir començar un negoci l'any 2020, només un 17% van ser dones.
- Lideratge: l'Organització de les Nacions Unides (ONU) calcula que a nivell global només una cinquena part dels llocs directius estan ocupats per dones.
- Salari: relacionat amb la poca presència de dones en llocs directius (millor retribuïts), destaca la diferència de sous entre unes i altres. Les dades d'UGT -que calcula que és com si les dones deixessin de cobrar per treballar entre el 18 de novembre i el 31 de desembre-, indiquen que la bretxa salarial és d'un 11,95% a l'estat espanyol.
El Govern central mira de posar límits a la temporalitat dels contractes, que afecta en major mesura les dones que els homes
- Temporalitat: un dels principals mals del mercat laboral espanyol és la durada dels contractes de feina. Les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), del tercer trimestre del 2021, mostren que un 26% del total tenen una durada determinada, mentre que la resta són indefinits. Les dones són les més afectades per aquesta situació: un 28,5% de les treballadores tenen contractes temporals, davant el 23,7% dels empleats homes.
Són xifres que es van publicant en comptagotes al llarg de l'any i que, tot i parlar-ne sovint, milloren tan lentament que l'avenç és gairebé imperceptible. De fet, l'informe elaborat per UGT calcula que si el ritme de recuperació de terreny de les dones en l'àmbit salarial segueix evolucionant al ritme actual, la igualtat no arribarà fins l'any 2104. És a dir, falten 83 anys per equiparar els sous dels homes amb els de les dones. Potser llavors la radiografia serà més igualitària i el mercat laboral, més just.
Temporalitat i emprenedoria
Per tal d'atacar el quart aspecte del món del treball que impacta de manera diferent segons el sexe del treballador, el Govern central mira de posar límits a la temporalitat dels contractes. En concret, aquesta mateixa setmana ha proposat a patronals i sindicats que només es puguin signar contractes temporals en dos supòsits: per cobrir la baixa d'un empleat o per donar resposta a un augment inesperat de la producció. En aquest segon cas, la durada màxima de la relació laboral seria de tres mesos. És una de les apostes fortes de l'executiu de Pedro Sánchez pel que fa a la reforma laboral, que s'intenta pactar a menys d'un mes i mig d'acabar l'any.
"Les dones cada vegada emprenen més per crear els productes que no existeixen"
La temporalitat és una forma de precarització i la pandèmia ha accentuat, almenys durant un període de temps, un empitjorament de les condicions laborals en sectors determinats. En alguns casos, fins i tot ha portat a acomiadaments. La pèrdua de feina ha empès algunes persones a muntar un negoci i provar sort pel seu compte. Les històries de reinvenció i superació personal apareixen especialment durant les crisis, en moments de necessitat. Aquesta emprenedoria ens torna a portar al principi. El 18 de novembre, Dia de la Dona Emprenedora, l'escola de negocis EAE va publicar un informe sobre emprenedoria femenina.
En aquest, les xifres sobre l'evolució i la situació actual d'aquesta activitat són interrompudes per opinions variades. La col·laboradora de VIA Empresa Gemma Cernuda-Canelles afegia un motiu pel qual les dones cada vegada s'animen més a emprendre: "Per crear els productes que no existeixen". I és que els consells d'administració, formats majoritàriament per homes, no connecten amb les necessitats de les dones i fan que aquestes s'hi sentin poc identificades i visibilitzades, segons la sòcia fundadora d'Ellas Deciden.
El Dia de la Dona Emprenedora se seguirà celebrant fins que hi hagi igualtat, "fins que soni tan absurd com celebrar el "Dia de l'Home Emprenedor"", segons De Vicente. Fins que no arribi aquest dia, serà el mateix cada any.